Asus Lamborghini Eee PC VX6 – primele impresii

28/12/2010
Datele tehnice le regăsiţi în preview şi detalii oficiale aici.
Nu ştiu dacă este clasat bine în clasa netbookurilor deoarece displayul are 12,1 inch. Mai degrabă şi prin intermediul tehnologiei integrate aş spune că este un minilaptop
Design – este desenat cu scopul de a impresiona. Avem de-a face cu un minilaptop de lux. Muchiile carcasei sunt rotunjite şi o parte din curbele alese aduc aminte de brandul supersportiv pe care îl poartă. Înainte să-l deschideţi spre a-i admira ecranul LED veţi da de logo-ul pe care eu l-am pus într-un spirit de glumă într-un teaser – Automobili Lamborghini :).  La baza ecranului regăsiţi aceeaşi inscripţie. Din păcate carcasa neagră cu un luciu pronunţat adună cam repede amprentele. Pe partea dreaptă veţi da de jack-urile pentru microfon şi căşti, două porturi usb 3.0, 1 port de reţea RJ-45, pentru blocare Kensington. Pe stânga se observă 1 port usb 2.0, conector HDMI, VGA şi mufa pentru încărcător. Au pus o chestie de decor pe exterior sub sigla amintită mai sus. Puteau să pună acolo o boxă ce cu siguranţă s-ar fi auzit bine de tot. 
Ecran şi sunet – display LED de  1366×768 pixeli ce permite rularea filmelor HD. Poziţia ideală este atinsă dacă îl priveşti la un unghi de 90 grade sau pur şi simplu sunteţi perpendiculari cu ecranul. Atunci când este pornit Lamborghini VX6 reacţionează prompt cu un sunet specific maşinilor de curse. Sunetul vine din două surse – situate pe spate, sub touchpad. Se aude excepţional şi să nu vă credeţi că vă dă jos de pe canapea prin puterea sunetului ci prin calitatea oferită de tehnologia Ice Power de la Bang&Olufsen. O să pun o mică demonstraţie într-un video ce se va dori elocvent. 
Butonul de power este însoţit de o lumină care sincer să fiu nu prea mi-a plăcut. Era mai bine fără ea ca la butonul opus care are un rol multiplu. De acolo poţi accesa netul mult mai rapid printr-un minisistem de operare fără a porni Windows-ul. 
Tastatura şi touchpad – m-am aclimatizat repede. Mi s-a părut de o calitate mai ridicată tastatura de pe Asus 1018P. Pe Lamborghini VX6 a fost, totuşi, mai uşor să scriu pe blog. Sunt definite şi reacţionează prompt, un pic de zgomot „clasic” la taste dar în limite rezonabile. Touchpadul este profilat de o muchie argintie şi seamănă ca material al fabricaţiei cu exteriorul netbookului. Nu ştiu de ce nu am reuşit să fac a funcţiona scroll-ul dar merge ca la smartphone-urile mai noi să dai zoom într-o pagină web cu diferite gesturi efectuate cu două degete. Astfel în funcţie de ceea ce accesezi ai un font potrivit spre a relaţiona rapid cu informaţia afişată. 
Conectivitate – are usb şi bluetooth 3.0. Astfel eşti scăpat de griji cu privire la viitorul în acest domeniu. Într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat toate perifericele (aparate foto, huburi usb, imprimante, etc, etc) şi telefoanele vor fi dotat cu usb 3.0 şi respectiv bluetooth de generaţie nouă. Bineînţeles că are Wi-Fi b/g/n. Pentru videoconferinţe dispune de un webcam de 1,3 Megapixeli. 
Performanţe – pachetul tehnic fără îndoială că este de top pentru gama din care face parte:
– procesor Intel Atom dual-core D525 1800 Mhz;
– 1 Gb DDR3 RAM cu posibilitatea de a-l extinde până la maxim 4 Gb DDR3 (dispune de două sloturi);
– placă video Nvidia Ion2 cu 512 Mb DDR3;
– hdd de 250 Gb la 5400 rpm;
– sistem de operare Windows 7 Home Premium. 
O să instalez câteva jocuri pe el şi vă spun în articolul de final cum s-a mişcat. 
Autonomie – bateria are şase celule şi vă puteţi juca pe el vreo 3 – 4 ore fără a fi nevoie să recurgeţi la conectarea la priză. Mai slab la acest capitol decât Asus 1018P dar vorbim de cu totul alte date hardware ce necesită un alt management al energiei înmagazinată în baterie. La o utilizare intensă am rămas uimit că nu s-a încălzit ca alte device-uri similare care dacă le pui pe picior se poate lăsa cu arsuri. Vorbesc serios. Aici nu este cazul. Bateria are o capacitate de 5200 mAh. Este puternic profilată, iese în evidenţă de cum începi să îl studiezi. Netbookul fiind mai gros acolo unde se îmbină ecranul cu partea inferioară şi mai subţire spre extremităţi. 
Concluzii – este un minilaptop puternic, asociat cu un brand exclusivist din lumea auto (doar Ferrari se compară cu Lamborghini :)). Preţul va părea multora prea ridicat – peste 2500 lei la evoMAG – însă nu este un netbook de volum, se adresează celor care vor performanţe în orice condiţii, design, calitate în finisare şi sunet. 
Galerie foto cu Asus VX6 (poze făcute cu Sony Cyber-Shot DSC-TX5):

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.