Lumea tablet pc-urilor este extrem de eterogenă în acest moment şi să nu vă mire acest comparativ. Le uneşte nu dimensiunile şi specificaţiile tehnice ci funcţionalitatea – ce faci până la urmă pe un device de acest fel.

Toate trei au ecrane mai mari decât ale smartphone-urilor, Galaxy Tab şi Streakul rulează pe Android pe când iPad-ul are softul său întâlnit şi pe iPhone – iOS4. Sunt sisteme de operare aflate pe val cu zeci de mii de aplicaţii free sau cu plată ce acoperă o paletă largă de gusturi. Întâlneam la un blogger de la noi afirmaţia că OS-ul Apple este mai simplu iar cel oferit de Google prin Android se adresează programatorilor sau celor ce au cunoştinţe mai avansate. Eu aş zice că vorbele sale merg în cazul celor care programează. Nu m-am jucat cu un iPhone dar am ţinut în mână handseturi cu Android şi nu pot zice că sunt complicate ca meniu şi operabilitate.

Dar să revenim la comparativul nostru de mare angajament.

Ecranul este diferit în dimensiuni şi scade de la stânga la dreapta :) – 10 inch iPad-ul, 5 inch pentru Dell şi 7 inch pentru sud-coreean. Procesoarele sunt tactate la 1 Ghz iar memoria ram se ridică la jumătate de Gb. Galaxy Tab şi Streakul se bazează pe microSD card pentru stocare mare iar iPadul are din standard gb-iţi suficienţi pentru muzică, clipuri, fişiere.

Avantajul Androidelor este dat de suportul pentru flash în ce priveşte internetul. Este cunoscută rivalitatea dintre Apple şi Adobe. HTML5 este un standard ce va fi complet dezvoltat în anul 2022. Un român cu iPad scoate în evidenţă mai bine ca oricare altul care sunt punctele vulnerabile ale tabletei pc ce a făcut furori în cifrele de vânzări (unu, doi).

Mai jos un mic tabel cu datele tehnice ale iPad, Dell Streak şi Galaxy Tab:

Tablet pc
Specificaţii
iPad Dell Streak Samsung Galaxy Tab*
Ecran 9,7 inch, touchscreen, rezoluţie 1024×768 pixeli 5 inch, touchscreen, rezoluţie 480×800 pixeli 7 inch, touchscreen, rezoluţie 480×800 pixeli
Procesor, memorie ram 1 Ghz, 256 Mb 1 Ghz, 512 Mb 1 Ghz, 512 Mb
Sistem de operare iOS4 Android 1.6 Android 2.2
Cameră foto 5 Megapixeli şi cameră secundară VGA pentru videoapeluri 3,15 Megapixeli plus cameră secundară
Baterie, greutate, grosime 6000 mAh, 680 grame pentru versiunea cu Wi-Fi şi 730 grame pentru 3G, 13,4 mm 1500 mAh, 220 grame, 10 mm 4000 mAh, 370 grame, nu va depăşi 15 mm în grosime
Memorie 16, 32 sau 64 Gb 16 Gb şi suport pentru microSD de până la 32 Gb Probabil: 8 Gb ca şi Galaxy S din care este derivată şi SD sau microSD de până la 32 Gb
Alte dotări Wi-Fi, jack de 3,5 mm, bluetooth 2.1 Wi-Fi, GPS, mufă jack de 3,5 mm, bluetooth 2.0, HSDPA viteza maximă pentru transfer de date via internet Wi-Fi, GPS, jack de 3,5 mm, bluetooth 3.0, suport 3G
Preţ 3.699 lei la eMag pentru versiunea 3G 2.699 lei în jur de 3000 lei

*Informaţiile cu privire la Galaxy Tab s-ar putea să nu se regăsească la prezentarea oficială de la Berlin din 2 septembrie dar provin de la cele mai bun surse legate de tehnologie din dot com. iPadul este puţin cam depăşit fiind optimizat pentru userul ce stă mai mult pe acasă. Tab-ul şi Streakul aduc un plus de mobilitate şi datorită unor displayuri mai mici dar suficiente pentru un blogger ce doreşte să stea full time pe web.

Android depăşeşte iOS4 iar iPad-ul nu aduce şi camera extrem de apreciată de pe iPhone 4 – are 5 Megapixeli ca şi senzorul de pe Dell.

Galaxy Tab-ul pare să vină cu un mix reuşit de tehnologie iar lansarea de la IFA Berlin va fi de senzaţie şi cred că numărul de device-uri livrat le va întrece aşteptările în mod pozitiv.

iPad

iPad

Dell Streak

Dell Streak 2

Samsung Galaxy Tab (micuţul este Galaxy S de 4 inch :))

Samsung Galaxy Tab

Video review al iPad:

 

Video review al Dell Streak:

 

Clip oficial al Samsung Galaxy Tab:

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.