Cel mai mare supercomputer din lume va fi construit în Franţa, iar necesarul lui de energie electrică va fi atât de mare, încât ar putea avea nevoie de o centrală nucleară proprie

Franţa este decisă să rămână un jucător important în evoluţia tehnologică globală şi va investi în perioada următoare miliarde de euro în dezvoltarea de proiecte ce includ inteligenţa artificială.
16/02/2025

Pentru a antrena şi a opera eficient modelele de inteligenţă artificială, Franţa şi-a dat acordul ca pe teritoriul său să fie construit cel mai mare supercomputer din lume. Acesta va fi construit de compania britanică Fluidstack şi ar trebui să intre în operare în 2028.

Supercomputerul însă nu doar că va costa foarte mult, dar va consuma şi extrem de multă energie. Franţa va investi în acest proiect 10 miliarde de euro, iar atunci când supercomputerul va funcţiona la maxim, va ajunge la o putere consumată de 1 GW. Putere pe care Franţa va trebui să o asigure permanent, fără oprire.

Un reactor nuclear mai modern are în general o putere totală netă de 1 GW (deşi sunt şi unele mai puternice de până la 1.7 GW), astfel că supercomputerul ar putea avea propria sa centrală nucleară. Franţa are însă suficientă electricitate generată din surse nucleare (57 de reactoare funcţionale ce generează o putere totală electrică de 63 GW), însă ideea de a construi noi centrale nucleare rămâne de actualitate.

Iar ca o paranteză de final, acest consum constant de 1 GW se traduce într-un consum anual de 8.76 TWh, adică cam 17% din consumul anual de electricitate al României. Dar aşa cum zice şi CEO-ul Fluidstack, după această investiţie uriaşă, „Franţa nu va exporta electricitate, ci inteligenţă”.

Sursa: piataauto.md
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.