Realme 8 este un smartphone pe care compania chineză l-a adus la precomandă prin eMAG. Primele informații le-ați găsit în materialul de tip unboxing. Interesant este că Realme 8 și Realme 8 Pro au primit update-uri consistente, 3.47 GB pentru modelul Pro și 3.13 GB pentru 8.
În jurnalul de actualizări au notat sec:
„ Au fost rezolvate câteva probleme cunoscute și a fost îmbunătățită stabilitatea sistemului. ”
Patch-urile de securitate au fost aduse la nivelul lui aprilie 2021.
Realme 8 costă de la 999 lei în configurația cu 4 GB RAM și 64 GB stocare, iar în această sumă iese în evidență prin:
- display Super AMOLED de 6.4 inch ce atinge o luminozitate maximă de 1000 nits;
- baterie de 5000 mAh cu încărcare la 30W;
- 177 gr. și dimensiuni de 160.6 x 73.9 x 8 mm;
- cameră principală cu 4 senzori: wide de 64 Megapixeli, ultrawide de 8 Megapixeli, macro de 2 Megapixeli și alt senzor de 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp;
- cititor de amprentă optic integrat în display.
Sunt și câteva elemente ce-l trag în jos:
- fără rată de refresh ridicată;
- lipsă difuzoare stereo.
Concurența este din ce în ce mai puternică, chiar și în segmentul de 1000 lei, iar cum se descurcă Realme 8 descoperiți în articolul de față.
Partea de unboxing și primele impresii:
Specificații
Design
În cutia galbenă dați pe lângă smartphone de încărcător la 30W, cablu USB Type-C – USB, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și microSD, husă de protecție din plastic transparent, manuale cu instrucțiuni de utilizare.
Lipsesc căștile, dar în etapa de precomandă la eMAG se oferă căști bluetooth BudsQ de la Realme (29.99 euro în shop-ul european, aprox. 150 lei).
Realme 8 este dovada că poți avea un smartphone cu baterie de 5000 mAh și dimensiuni compacte. Telefonul are ecra de 6.4 inch, cântărește doar 177 gr. și grosimea sa nu trece de pragul a 8 mm (în contextul în care se profilează puțin camera principală dincolo de linia generală a părții spate).
În colțul din stânga sus se află decupajul tip bulina pentru camera de selfie-uri. Baza telefonului este ceva mai generoasă față de celelalte trei laturi, are o mică bărbie să spunem așa. În partea spate nu ai cum să nu remarci motto-ul Realme dimensionat cumva prea generos: Dare to leap. Te ajută să-ți dai seama rapid cu ce smartphone ai de-a face. Aș pune toate companiile să facă asta, măcar așa îmi dau și eu seama ce telefon văd în mâna cuiva. :) Glumesc.
Camera principală cu 4 senzori a fost adusă într-un pătrat + LED-ul flash. Recomand a fi utilizată husa de protecție din pachet spre preîntâmpina zgârieturile accidentale.
Realme 8 are sticlă în partea frontală, structură din plastic și spate din plastic. Amprentele sunt adunate rapid în partea spate, iar grip-ul mi s-a părut modest. Mi s-a părut a fi suficient de rigid, materiale de bună calitate, finisare bună.
În afară de mesajul Dare to leap din spate de dimensiuni pantagruelice, nu iese cu nimic în evidență, în mod deosebit. Avem linii de design regăsite pe o multitudine de smartphone-uri mid-range. Nu are nicio certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful, nici ceva tratament pentru picăturile de apă etc. Recomand un plus de atenție din acest punct de vedere.
Ecran și sunet
Realme a ales un panel Super AMOLED de 6.4 inch cu luminozitate de până la maxim 1000 nits, fără rată de refresh variabilă, raport display / corp de 83.3%, 411 ppi, aspect 20:9 etc. Avem fix același display între Realme 8 și Realme 8 Pro.
La puncte PRO aș pune tehnologia Super AMOLED, culorile bine conturate, luminozitatea ridicată (mai ales dacă setezi modul Automat ce în anumite situații urcă până la 1000 nits). Pe de altă parte, rata de refresh este la 60Hz, măcar un 90Hz ar fi fost de bun augur. Nu sunt moduri pentru ecran. Te mulțumești cum vine calibrat din fabrică cu opțiuni pentru temperatura de culoare (Mai rece, Implicit, Mai caldă).
Are Dark Mode, ce în combinație cu display Super AMOLED = autonomie mai bună. Mai este un efect vizual OSIE ce teoretic ajută în redarea de materiale video, un plus de culoare (dinamic range îmbuntățit).
În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta dați de tasta pentru reglarea volumului, la bază de difuzorul principal, o pereche de microfoane și jack-ul de 3.5 mm.
Am testat cu căști in-ear. Nu cred că ascultă nimeni la maxim, mai ales dacă se dorește protejarea auzului. La maxim distorsionează, iar bass-ul pare supralicitat. Pe la 70 – 80% ete altă poveste. Se aude bine, cu un bass pronunțat și medii & înalte redate destul de bine.
După ce am testat și Samsung Galaxy A72 pot să spun că redescopăr ce livrează un jack de 3.5 mm față de ce primești pe conexiune wireless.
Difuzorul principal se aude destul de bine. Nu distorsionează, chiar dacă-l aduci la volum maxim. Am măsurat cu un sonometru, iar la 10 – 15cm distanță am avut un maxim de 90.6 dB. Din păcate lipsește un al doilea speaker care să ajute în creionarea de efecte stereo.
Hardware, sistem de operare și aplicații
L-am testat în echiparea de top, cu 6 GB RAM și 128 GB stocare. Din păcate, la eMAG l-au adus cu 4 GB RAM și 64 GB stocare, la 999 lei ar fi fost bine să vină cel puțin cu RAM-ul și stocarea de la modelul sosit la review.
La nivel de chipset s-a mers pe un MediaTek Helio G95 dezvoltat pe 12nm, cu 2 x ARM Cortex-A76 la 2.05 GHz și 6 x ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz și un accelerator grafic Mali-G76 MC4.
Informații furnizate de CPU-Z;
Și aici am un comentariu de făcut. Dacă tot îl aduci cu 4 GB RAM și 64 GB stocare la 999 lei, măcar să fi ales un MediaTek din seria Dimensity cu 5G la pachet. Helio G95 a debutat la început de 2020, acceleratorul grafic Mali-G76 MC4 a fost lansat în 2019 pe Helio G90 / G90T (G = gaming). Avem un procesor ce promite a livra o experiență decentă în jocuri, mai ales pentru categoria sa de preț. Acceleratorul grafic îl ajută în acest sens. Este fabricat pe 7nm și rulează la 800MHz (spre exemplu, Adreno 618 de pe Qualcomm Snapdragon 720 este fabricat în 14nm și rulează la 500MHz).
Totuși, parcă o altă combinație de CPU + GPU l-ar fi făcut și mai atractiv. Cu specificațiile de mai sus mi se pare mai degrabă un smartphone de început de 2020, nu de început de 2021.
În PUBG poți să setezi grafica pe HD și nivelul de fps-uri pe High. Nu intră în thermal trottling, temperatura în partea spate nu a trecut de 37 grade Celsius. Bateria după 30 de minute de PUBG a pierdut 7 procente (de la 43% la 36%). Mi se par valori ok.
Rulează Android 11 cu Realme UI 2.0 și fix înainte să-i scriu recenzia a primit un update generos – 3.13 GB ce nu mi s-a părut că aduce schimbări la nivel de interfață grafică. Patch-urile de securitate sunt compilate la nivelul lui aprilie 2021.
Realme UI este o surpriză plăcută și asta pentru că nu se duce departe de Android-ul nativ ca organizare, feeling etc. Ai o sumedenie de opțiuni de customizare, poți seta ce pictograme apar în bara de sus, Dark Mode, Always-on, cum arată pictograma pentru cititorul de amprentă optic etc. Totuși, am observat că lipsește un magazin de teme.
Nu s-a blocat, nu a dat nicio eroare etc. Repet, la capitolul software mi se pare că Realme stă bine. Ca recomandare pentru compania chineză, aș mai reduce din aplicațiile preinstalate. Și o notă, Yandex nu cred că vine preinstalat pe Realme 8 achiziționat local. Modelul de test a venit pe filieră rusă și de aici software-ul respectiv. Apropo, Realme este jucător important în Rusia.
Aplicații preinstalate pe Realme 8;
Aplicații Google: Calendar, Chrome, Drive, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Lens, Magazin Play, Note Keep, Maps, YouTube, YouTube Music;
Alte aplicații: Yandex Browser, Busolă, Clonă telefon, Manager telefon, Realme Link, Recorder, Soloop, TikTok, WPS Office, Spațiu pentru jocuri.
Interfața grafică de pe Realme 8;
Performanță
Am adus și datele înregistrate la Samsung Galaxy A72. O să descoperiți că MediaTek Helio G95 se ține destul de bine, rezultatele mai bune vin de la GPU. Mali-G76 MC4 îl depășește pe Adreno 618. Apropo, diferă procesul de litografiere – 12nm vs 8nm, dar nucleele sunt pe aceeași tehnologie ARM și cu două clustere de tip 2 + 6.
Teste de benchmark rulate pe Realme 8;
Conectivitate
Este un telefon cu două sloturi pentru nanoSIM + slot dedicat pentru cardurile microSD, nu s-a mers pe soluția combo. Știe 4G, MediaTek Helio G95 nu este un chipset 5G.
Am folosit SIM-uri de la Digi Mobil și Orange ca să testez cum funcționează în rețelele autohtone. Puteți activa VoLTE la Digi Mobil, dar la Orange nu merge acest serviciu. VoWiFi nu am văzut pe Realme 8.
În ce privește Wi-Fi-ul – Wi-Fi ac + dual-band pe 2.4 și 5 GHz. În SpeedTest pe conexiune gigabit am obținut 337 Mbps la download, 335 Mbps la upload. Nu sunt valori spectaculoase, cumva normale pentru un mid-range de 1000 lei.
Localizarea se face prin A-GPS, GLONASS și BDS (sistemele dezvoltate în SUA, Rusia și China). Cititorul de amprentă este integrat în display, pictograma poate fi schimbată în funcție de preferințe. Recunoaște amprenta în mod corect și destul de sprinten, iar ecranul a fost protejat din fabrică cu o folie de plastic. Poți seta și recunoaștere facială, dar în epoca pandemiei, amprenta ajunge a fi mai des utilizată.
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: microfon în partea superioară, reglarea volumului și buton de pornire în lateral dreapta, la bază se află jack-ul de 3.5 mm și portul USB Type-C de tip 2.0, dar și difuzorul principal + alt microfon. În lateral stânga veți găsi slotul pentru cele două cartele nanoSIM și pentru cardurile microSD.
Cameră foto și video
Sunt 4 senzori în partea spate:
- 64 Megapixeli de tip wide, echivalent 26mm, PDAF și dimensiune a pixelului de 0.8 microni;
- 8 Megapixeli de tip ultrawide, echivalent 16mm, unghi de 119 grade și dimensiune a pixelului de 1.12 microni;
- 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru macro;
- 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp.
Interfața camerei foto și video mi s-a părut ușor de parcurs și bine organizată.
Camera macro nu ajută mai la nimic, poți obține rezultate similare cu senzorul wide. Pentru tele face crop de pe senzorul mare de 64 Megapixeli.
Nu sunt prea multe comentarii de făcut. Modulul de noapte aduce mici detalii în plus față de ce livrează în mod convențional și stăpânește zgomotul de imagine ceva mai bine.
Zoom-ul 5x este aproape inutilizabil, iar cel 2x l-aș considera decent, mai ales că este făcut cu crop și nu cu un senzor dedicat. Camera de selfie-uri mi se pare decentă pe timpul zilei, nu intervine brutal, iar bokeh-ul mi s-a părut bine realizat.
Imaginile livrate de Realme 8 sunt realiste, fără a fi postprocesate excesiv. Dynamic range-ul nu este impresionant, nici cu HDR-ul activat.
Fotografii low-light realizată fără și cu mod de noapte activat (când sunt două fotografii identice în galerie, prima este fără mod de noapte și a doua cu modul de noapte activat);
Fotografii cu zoom 0.5x, 1x, 2x și 5x;
Alte fotografii realizate cu Realme 8;
În ce privește materialele video, 1080 cu 60 fps pe timp de noapte = ciudat, nu știu ce se întâmplă de-l scoate în ceață. În 4K cu 30 fps este mult zgomot de imagine, dar până la urmă discutăm despre un model mid-range. Nu am pretenția la minuni, aici suferă și telefoane de 4 – 5 ori mai scumpe.
Uneori își face un refresh la focus, dar am observat că-și revine repede.
Clip 4K cu 30 fps pe timp de zi;
Clip 4K cu 30 fps pe timp de noapte;
Clip 1080p 60 fps pe timp de zi;
Clip 1080p cu 60 fps pe timp de noapte;
Autonomie
Bateria de 5000 mAh și display-ul Super AMOLED fără o rată de refresh crescută îl ajută să se descurce decent, fără a fi cu adevărat spectaculos. Asta pentru că avem un chipset dezvoltat pe 12nm.
Îl poți folosi de dimineața până seara într-un regim mediu spre intensiv fără a-l aduce în zona roșie (ce începe la 20%, nu la 15% precum la alte smartphone-uri). Poți obține un SOT pe jocuri în genul PUBG cu luminozitatea setată la peste 50% de 5 – 6 ore.
Potrivit producătorului, alimentarea de la 0 – 50% se face în 26 minute, iar de la 0 – 100% în 65 minute. În testul nostru de la 0 – 100% a avut nevoie de 67 minute (aproape de valoarea oferită de producător)
În ce privește autonomia, în testul Gadget.ro (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) a obținut 13 ore, o valoare excelentă.
Preț
Realme 8 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 999 lei la eMAG, iar ca bonus sunt oferite căștile bluetooth Realme BudsQ;
Realme 8 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 1099 lei la eMAG, iar căștile bluetooth Realme BudsQ sunt incluse ca bonus în etapa de precomandă.
Concluzii
Realme 8 este un smartphone interesant, dar mi-aș fi dorit un cost și mai atractiv. Nu are 5G, iar configurația de bază are doar 4 GB RAM cu 64 GB stocare.
Realme mă aștept să intre în concurența cu seria Redmi și POCO de la Xiaomi, cu modele din seria G de la Motorola, iar Realme 8 are toate șansele, dar în altă plajă de preț.
Nu mai lungesc povestea și trec direct la structurarea punctelor PRO și CONTRA.
PRO
- dimensiuni compacte pentru un smartphone cu baterie de 5000 mAh;
- display cu luminozitate suficient de mare pentru categoria sa de preț;
- performanțe bune în jocuri, fără lag sau încălzire excesivă;
- Android fără modificări cu adevărat majore la nivel de interfață grafică, te obișnuieștie pe repede înainte;
- baterie ce oferă autonomie decentă și se încarcă rapid.
CONTRA
- preț relativ ridicat;
- modul de noapte nu iese neapărat în evidență + la fel și pentru rezultatele date de camera macro de 2 Megapixeli;
- specificații bune pentru un mid-range de 1099 lei din 2020.