Galaxy A72 este propunerea Samsung pe segmentul mid-range superior. Prețul s-a ajustat destul de rapid și îl găsiți deja pe la 1699 1639 lei în echiparea cu 6 GB RAM și 128 GB stocare. 

Care sunt diferențele între Galaxy A72 și Galaxy A52, ambele în echiparea 4G?

Samsung Galaxy A52 și Samsung Galaxy A72;

  • display de 6.7 inch vs 6.5 inch;
  • cameră tele cu OIS vs lipsă cameră tele cu OIS;
  • fără senzor pentru adâncimea de câmps vs senzor de 5 Megapixeli responsabil de adâncimea de câmp;
  • baterie de 5000 mAh vs baterie de 4500 mAh;
  • 203 gr. vs 189 gr.;
  • 165 x 77.4 vs 159.9 x 75.1, ambele cu 8.4 mm în talie. 

De fapt, cel mai important element în plus mi se pare a fi senzorul tele de 8 Megapixeli cu f/2.4 și zoom optic 3x. Dacă faci fotografii cu zoom, îl alegi pe Galaxy A72, dacă te interesează un Samsung mid-range bun te poți opri la Galaxy A52 ce este mai ieftin și cam fix același smartphone. 

Mi se pare că Samsung parcă nu le-a diferențiat suficient de mult. Totuși, vă invit să-i parcurgeți review-ul. O să descoperiți un telefon cu destule elemente interesante. M-aș referi aici la display-ul Super AMOLED cu rată de refresh la 90Hz, rezistența la contactul cu apa și praful pe un telefon mid-range cu plastic în partea spate, cameră wide cu mulți megapixeli și OIS etc. 

Specificații

Design;

Samsung Galaxy A72 are un ecran drept cu un mic decupaj în partea superioară pentru camera de selfie-uri. Spatele a fost fabricat din plastic, iar structura telefonului presupun că este din metal. Nu dă impresia de ieftin, în niciun caz. 

A sosit în varianta Awesome Violet ce presupun că va fi la mare căutare în rândul doamnelor și domnișoarelor. Camera spate a fost implementată frumos, nu iese în evidență în sens negativ, poți pune telefonul pe o suprafață plană fără a-ți fi teamă că vei aduce zgârieturi fine pe lentilele de la cei 4 senzori. Are stabilizarea optică de imagine pe doi senzori, dar nu se profilează prea puternic (8.4 mm în talie). 

Raportul display / corp mi se pare a fi ok pentru un telefon din categoria mid-range. Sunt obișnuit cu ecranul de 6.9 inch de pe Galaxy Note20 Ultra, așa că m-am acomodat imediat la display-ul de 6.7 inch. Colțurile sunt ușor rotunjite, dar software-ul & aplicațiile utilizate mi s-au părut a fi optimizate bine. 

Un ochi mai critic s-ar putea să se lege de marginile ecranului. Nu le-am dat atenție în mod special. Marginile dispozitivului sunt lucioase. Spatele din plastic este mat, nu preia amprentele în mod alert și aș spune că avem un telefn ce-l putem folosi fără husă de protecție. 

Nu pot să spun că Galaxy A72 epatează pe partea de design, dar spatele său mi-a plăcut. Nu mi se pare un element negativ că au folosit plastic. Nu scoate niciun zgomot, destul de bine finisat și mi se pare a fi un telefon ce va rezista la utilizare îndelungată. 

Telefonul are certificare IP67 și nu se teme de contactul cu apa și praful (până la 1 metru adâncime pentru 30 de minute). Mi se pare a fi un alt feature ce înainte era rezervat pentru smartphone-urile din segmentul premium, iar acum îl găsim adus și pe un telefon de 350 euro. 

Ecran și sunet;

Sunt câteva elemente ce-l definesc la captiolul display:

  • ecran Super AMOLED cu rată de refresh la 90Hz;
  • luminozitate de 800 nits;
  • rezoluție FHD+ cu 2400×1080 pixeli și aspect 20:9. 

În mod normal, are o folie de protecție din plastic ce este aplicată peste display. Modelul sosit la review nu mai avea acest element la locul său. 

Ecranul este superb, cel puțin la interior. Impresionează prin intensitatea culorilor, unghi bun de vizualizare, fără reflecții ale spațiului ambiant, luminozitate ridicată. La exterior se mai schimbă puțin problema, dar mi se pare că pentru segmentul mid-range se descurcă bine ca lizibilitate. Întradevăr, îi lipsește boost-ul pe care unele S-uri îl aduc în modul Luminozitate adaptativă.  

Poți seta rata de refresh la 60 sau 90Hz. Sunt două moduri de imagine: Vivid sau Natural, ai posibilitatea de a seta balansul pe alb, dar și pe roșu, galben și albastru. Au adus și Dark Mode, pentru cei interesați să protejeze privirea, dar și să obțină un plus de autonomie de la display-ul Super AMOLED. 

Ecranul mi se pare a fi un punct PRO pentru Samsung Galaxy A72. Rata de refresh la 90Hz nu mă dă pe spate ca să spun așa într-un limbaj mai plastic, folosesc un telefon la 120Hz și cred că ar fi fost excelent să facă pasul până la capăt și să aleagă o frecvență superioară. Clar, este mai bine față de 60Hz și merg în direcția corectă. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare: unul la bază și altul deasupra ecranului. Se aude tare, puternic, iar mediile și înaltele sunt clar definite. Bass-ul este ok, dar îi lipsește parcă un tempo. Bine, recunosc că și aici l-am comparat în mod greșit, cu flagship-ul Samsung din 2020. 

În partea dreapta se află tasta pentru reglarea volumului, iar la bază găsiți…, jack-ul de 3.5 mm. Un utilizator de Galaxy A72 este mai câștigat față de unul cu Galaxy S21, are jack de 3.5mm pentru căști, dar și slot dedicat pentru cardurile microSD. Telefonul are bluetooth 5.0 dacă vreți să conectați un set de căști wireless. L-am testat cu Buds Live, iar la maxim îți mută urechile din loc. Recomand pe la maxim 60 – 70%, mult bass etc. Am folosit și căști pe jack-ul de 3.5 mm. Diferențele sunt din ce în ce mai mici între ce primești pe bluetooth vs clasicul jack de 3.5mm, dar sunt în continuare pentru cei cu auzul fin. 

Sunetul este un alt punct PRO pentru Galaxy A72 (difuzoare stereo + jack de 3.5mm + audiție bună pe bluetooth). 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Când a fost lansat era pus la un preț de peste 2000 lei, iar Qualcomm Snapdragon 720 în categoria respectivă de preț este meh. Este un chipset mid-range ceva mai răsărit, dar în niciun caz spre a fi implementat pe un upper mid-range. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Este dezvoltat pe 8nm, 2 nuclee mai puternice ce urcă la 2.3 GHz – Kryo 465 Gold aka ARM Cortex-A76 + 6 nuclee mai modeste ce ating maxim 1.8 GHz – Kryo 465 Silver = ARM Cortex-A55. 

Se adaugă un accelerator grafic anunțat în urmă cu ceva timp, undeva prin 2019 – Adreno 618. Are suport pentru Vulkan 1.0, Open GL ES 3.2, OpenCL 2.0 și DirectX 11 (realizată într-un proces de litografiere pe 14nm). Rulează la 500MHz. Mi se pare că aici se pierd ceva puncte prețioase, în PUBG poți seta detaliile pe HD la grafică și High la frame rate. Pe de altă parte, de aici și autonomia bună a telefonului + faptul că nu se prea se supraîncălzește în partea spate. În COD cu detaliile date pe High și frame rate-ul pe Maximum după aproximativ 15 minute a ajuns la 40.5 grade Celsius în partea spate. 

Se adaugă 6 GB RAM și 128 GB stocare. În AndroBench a scos 504.19 MB/s la citit și 267.17 MB/s la scris, de aici trag concluzia că stocarea este de tip UFS 2.1 (valori până la 800 MB/s pentru citit și până în 300 MB/s pentru scris).  Poate fi suplinită printr-un microSD. 

Slotul se află în partea superioară. Este de tip combo – dual-sim (de tip nano) sau single sim + slot pentru cardurile microSD. În funcție de scenariul de utilizare, poți alege una dintre cele două variante. Legat de RAM și stocare, mi se par a fi valori ok pentru un telefon de 1700 lei. 

Rulează Android 11 cu One UI 3.1. Patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui februarie 2021. Mă așteptam să fie chiar mai recent, martie sau aprilie. Teoretic, ai update de software pentru 2 ani și 3 ani pentru patch-urile de securitate. Este promisiunea pe care a făcut-o Samsung legat de smartphone-urile din seria A. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut legat de interfața grafică. O cunoașteți deja de pe smartphone-urile companiei sud-coreene. Este sprinten, chiar și la utilizare ceva mai intensivă. One UI 3.1 a fost concepută din start spre a putea fi utilizată cu o singură mână, chiar și pe ecrane mari precum cel de pe A72. Icoanele aplicațiilor au dimensiuni generoase și o mulțime de opțiuni pe partea de customizare, de la magazin cu teme, widgets, wallpapers și până la opțiuni precum setări pentru butonul din lateral (oprire telefon, deschidere a unei aplocații, lansare rapidă a camerei foto și video, deschidere Bixby etc). 

Un cont Samsung + contul Google ar fi recomandat spre a avea acces la tot ce oferă telefonul, de la backup de aplicații, parole și până la orice altceva. Nu lipsește unul dintre serviciile mele preferate de la compania sud-coreeană: Folder Securizat, îl poți activa din Setttings / Biometrics & security / Secure Folder. Ai până și opțiunea de a cripta datele stocate pe cardul microSD atașat. 

Aș avea un comentariu de făcut, mi se pare că Samsung se întinde din nou cu aplicațiile preinstalate. Pe modelul testat era o aplicație – Galaxy shop, ce de fapt era un simplu shortcut către Samsung.com în varianta locală. 

Aplicații preinstalate pe Samsung Galaxy A72;

Aplicații Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Duo, Photos, Messages, Play Store, YouTube Music;

Aplicații Samsung – Galaxy Shop, SmartThings, Voice Recorder, My Files, Internet, Samsung Health, Galaxy Wearable, Bixby, AR Zone, Radio, Samsung Members, Galaxy Store, Samsung Free;

Aplicații Microsoft – Office, OneDrive, Linkedin, Outlook;

Alte aplicații – Facebook, Netflix și Spotify (pot fi dezinstalate, nu sunt aplicații de sistem). 

Interfața grafică de pe Samsung GALAXY A72;

Performanță;

Aș spune că pe partea de răcire se ține destul de bine și indiferent de activitatea derulată nu am reușit să-l supraîncălzesc într-un mod care să fie cumva ieșit din comun. 

Un pic de thermal trottling a intrat în funcțiune: 330.000 de puncte în primul AnTuTu și puțin peste 300.000 în cel de-al doilea test. Avem o scădere de aproximativ 10% de la un test la altul. 

Teste de benchmark rulate pe Samsung Galaxy A72;

Conectivitate

Lipsește 5G-ul. Nu am găsit detalii legate de viteza maximă teoretică pe care o prinde în 4G. Cu siguranță are agregare de spectru în mai multe benzi. Dispune de Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS. 

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află slotul combo (dual-sim sau single sim + microSD) și un microfon, pe lateral dreapta veți da de tasta dedicată pentru reglarea volumului și butonul de pornire, la bază se află un difuzor, portul USB type-C și jack-ul de 3.5 mm, pe lateral stânga nu găsiți nimic. 

În SpeedTest pe conexiune gigabit  în 5 GHz cu Wi-Fi ac s-a oprit pe la 295 Mbps în download și 326 Mbps în upload. Teoretic, poți obține viteze în jurul a 300 Mbps. Este ok pentru un telefon mid-range, dar parcă mă așteptam la valori și mai bune. Mai avem puțin de așteptat până Wi-Fi 6 / ax coboară și în această clasă de smartphone-uri.

Cititorul de amprentă este de tip optic și îl avem integrat în ecran. Interesant este că a fost poziționat mai spre bază ecranului față de GALAXY Note20 Ultra 5G ce-l are un pic mai sus. Nu sunt prea multe comentarii, după ce te obișnuiești cu poziționarea, o să vezi că funcționează destul de bine în recunoașterea amprentei. 

Cameră foto și video;

Sper ca mișcarea Samsung să fie clonată și de concurență. În loc de un senzor de 108 Megapixeli pe un telefon mid-range mai degrabă prefer OIS pe 12 Megapixeli. În fine, la Samsung Galaxy A72 este următorul setup pentru camera principală:

  • wide de 64 Megapixeli cu f/1.8, PDAF și OIS, echivalent 26mm;
  • tele de 8 Megapixeli cu f/2.4, PDAF și OIS, zoom optic 3x;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 123 grade;
  • macro de 5 Megapixeli cu f/2.4. 

Interfața camerei foto și video mi se pare că a primit o actualizare importantă când s-a făcut trecerea de la One UI 3.0 la One UI 3.1. Poți face trecerea rapidă între mai multe moduri: Fun, Single Take, Photo și Video. Mai sunt o sumedenie de alte moduri ce pot fi selectate: AR Doodle, Pro, Panorama, Food, Night, Macro, Portrait, Pro Video, Super slow-mo, Slow-motion, Hyperlapse. Folosește AI spre a recunoaște ce ai în fața obiectivului și aplică setări în consecință. 

Ai un senzor de 64 Megapixeli, dar majoritatea fotografiilor vor fi la o rezoluție mai mică – 16 Megapixeli, spre a putea activa rapid modulul ultrawide sau pe cel tele. Pe timp de zi se descurcă bine spre foarte bine, pe timp de noapte te ajută mult faptul că are OIS. Întradevăr, lipsește postprocesarea puternică de la seriile superioare. Totuși, cu ceva atenție poți obține fotografii bune în low-light sau pe timp de noapte. Am observat că telefonul în sine livrează imagini mai bune fără modul de noapte activat, când îl activezi forțează un plus de luminozitate și nu este capabil să atenueze zgomotul de imagine ce vine la pachet. 

Imagini fără și cu Night mode activat;

Camera ultrawide are tendința să distorsioneze puțin, mai ales spre margini. Pe timp de noapte nu te ajută mai deloc, pentru că…, f/2.2. Nu intră suficientă lumină spre a prinde detalii. Oricum, presupun că majoritatea celor ce vor să prindă un peisaj sau o clădire, o vor face pe timp de zi. 

Tele-ul cu OIS și zoom optic 3x se descurcă bine și mi se pare un element important în alegerea lui Galaxy A72, dacă te interesează un astfel de senzor. 

Senzorul macro este de tip fixed focus. Am tras câteva cadre cu el, trebuie să ai o mână stabilă, preia orice mișcare cât de fină din încheietură. 

Modul Portrait de la camera de selfie-uri face un bokeh plăcut. Ai 32 Megapixeli, dar majoritatea autoportretelor vor fi la 8 Megapixeli (unele imagini au modul activat și altele nu-l au activat). 

Toate opțiunile de zoom de pe Galaxy A72;

0.5x, 1x, 3x, 10x, 20x, 30x;

Filmează 4K cu 30 fps și 1080p cu 60 fps, aveți mai multe clipuri ce vă pot ajuta să vă formați o părere. În 4K / 30 fps poți să faci trecerea între ultrawide, wide sau tele, la 1080p cu 60 fps ești limitat pe ce acoperă senzorul wide. Autofocusul pe care și-l face când schimbi cadrul s-ar putea să fie mai din topor, dar altceva nu aș găsi de criticat pentru segmentul mid-range. 

Clip 4K 30 fps realizat pe timp de zi;

Clip 4K 30 fps realizat pe timp de noapte;

Clip 1080p 60 fps realizat pe timp de zi;

Clip 1080p 60 fps realizat pe timp de noapte;

Fotografii realizate cu Samsung Galaxy A72;

Autonomie

Bateria de 5000 mAh se încarcă la 25W. L-am alimentat cu încărcătorul de 9V / 2.77A = 25W, iar de la 0 – 100% se încarcă în aprox. 1 oră și 10 minute. Nu este nimic spectaculos, dar Samsung preferă o abordare la siguranță. 

În testul Gadget.ro, Galaxy A72 a obținut 10 ore și 25 minute (conexiune Wi-Fi, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube cu ecranul setat la valoare maximă pe partea de luminozitate). Mi se pare o valoare foarte bună, în linie cu așteptările mele. 

Telefonul se ține foarte bine și într-o zi nu prea ai cum să-l aduci de la 100% în zona roșie (sub 15%), indiferent de activitățile derulate. Bineînțeles, mă refer la o utilizare normală. Se ține bine pe partea de autonomie, pentru că avem un chipset optimizat, acumulator generos, display Super AMOLED cu rezoluție FHD+, nu se supraîncălzește în majoriatea sarcinilor mai grele la care l-am pus etc. 

Preț

Samsung Galaxy A72 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 1639 lei;

Samsung Galaxy A72 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare la Orange – 2073.88 lei sau 1199.35 lei cu abonamentul Fun 123 sau 24 x 49.97 lei cu prelungire de contract. 

Concluzii

Samsung Galaxy A72 mi se pare a fi una dintre cele mai inspirate alegeri pe segmentul mid-range, dacă te interesează un software stabil și o cameră foto și video cu performanțe bune spre foarte bune. 

Îmi place abordarea Samsung și aici mă refer la stabilizarea optică de imagine adusă pe senzorul wide și tele, funcții pe care nu le primești de obicei pe un smartphone mid-range cu preț de 1600 – 1650 lei. Mi-aș dori să văd că se creionează un trend din acest punct de vedere. 

Sunt câteva funcții pe care Galaxy A72 le încorporează, iar concurența chineză le trece cumva în plan secund: jack de 3.5 mm, slot pentru microSD, certificare IP67, OIS pe wide și tele

PRO

  • telefon ce-l poți folosi fără husă de protecție, modulul camerei principale este bine protejat și încorporat, certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful;
  • display Super AMOLED cu luminozitate bună, culori plăcute și intense;
  • difuzoare stereo puternice, jack de 3.5 mm + slot pentru cardurile microSD;
  • One UI 3.1 – una dintre cele mai apreciate interfețe grafice din universul Android + suport software;
  • cameră foto și video cu rezultate bune și foarte bune, inclusiv pe tele și în low-light, ajutată de stabilizarea optică de imagine adusă pe senzorul wide, dar și pe cel tele;
  • autonomie bună. 

CONTRA

  • lipsa 5G (ar putea fi un element luat în calcul, deși mai avem până când 5G-ul va fi implementat la nivel național);
  • Qualcomm Snapdragon 720G nu este neapărat un campion al testelor de benchmark;
  • Samsung Galaxy A52 are specificații similare și costă cu aprox. 300 lei mai puțin. La A72 plătești ecranul mai mare cu 0.2 inch, OIS-ul adus și pe tele, nu doar pe senzorul wide, de fapt ați citit la început de review care sunt diferențele între cele două smartphone-uri. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.