A fost făcut un studiu denumit Visa Mobile Payments 2022 în opt piețe din Europa Centrală și de Est, iar rezultatele sale au fost compilate într-un comunicat al VISA.

Am extras mai multe informații:

💸 83% dintre consumatorii români caută produse și servicii pe telefon, 79% fac comenzi cu ajutorul dispozitivelor mobile și 81% le plătesc prin intermediul dispozitivelor respective;

💸 cardul a fost adăugat cu precădere în categorii de aplicații precum: livrare de mâncare – 46%, transport – 39%, călătorii – 35%, platforme de streaming – 35%;

💸 82% dintre românii cu vârsta între 18 – 24 ani și-au adăugat cardurile bancare într-o aplicație mobilă (cea mai mare rată de utilizare din regiune vs 80% pentru slovaci și 87% pentru unguri);

💸 28% dintre consumatorii din România intenționează să facă plăți cu telefonul mobil în perioada următoare. Plățile contactless sunt apreciate pentru rapiditate și confort;

💸 68% dintre români pot indica cel puțin un serviciu de plăți mobile.

Visa a investit 10 miliarde dolari în tehnologie pentru a reduce frauda și a crește securitatea rețelei. În comunicat au precizat că în 2022 au blocat 122 de milioane de tranzacții în valoare de 7.2 miliarde dolari. Visa spune că soluția Tap to phone ar fi aprobată de către 68%* dintre respondenții români – plăți către un comerciant prin apropierea a două telefoane, telefonul comerciantului este transformat în POS ad-hoc).

Declarații oficiale:

Până de curând, era puțin probabil să poți pleca la cumpărături fără un portofel sau un card bancar. Astăzi, plățile mobile sunt ceva obișnuit nu doar pentru generația Z sau pasionații de tehnologie. Deja 7 din 10 respondenți români cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani știu că pot plăti cu telefonul în magazin, iar 29% profită de această oportunitate. Credem că diversificarea metodelor de plată este importantă și inovăm constant pentru a le oferi consumatorilor și comercianților modalități rapide, comode și sigure de a plăti și de a fi plătiți”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager România, Visa.

 „Plățile mobile, în magazin sau online, sunt printre cele mai sigure modalități de plată. Când cineva își introduce datele cardului într-un portofel mobil de pe un dispozitiv, Visa le înlocuiește cu un set unic de numere. Această tehnologie se numește tokenizare și oferă un nivel suplimentar de securitate. Nu numai că plățile mobile sunt sigure, dar sunt ușor de utilizat chiar și de către cei care au cunoștințe de bază în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor mobile: adăugarea unui card Visa pe dispozitivul mobil durează doar câteva momente”, a explicat Elena Ungureanu.

*Nu știu de ce, dar mi se pare un pronostic prea bun. Cred că reticența pentru Tap to phone va fi mai mare față de valorile descoperite în studiul Visa. Înțeleg că și-ar dori să promoveze soluția dezvoltată intern.

Categorii: anunturi-diverse

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.