La ce interval de timp vă schimbați telefonul mobil?

10/02/2014

Mă gândeam zilele trecute la ultimele telefoane pe care le-am utilizat. Asta în contextul în care LG Nexus 4-ul din dotare are ecranul spart și urmează să-mi achiziționez, cel mai probabil, un Allview X1 Soul Mini după participarea la MWC Barcelona 2014.

Majoritatea prietenilor îmi spun că nu ar fi cazul să-l schimb, mai ales la câte telefoane sosesc la review. Sunt conștient că am nevoie de așa-numitul daily driver, un smartphone pe care să mă bazez în utilizarea de zi cu zi. Am ajuns a schimba câte un smartphone pe an:

2009 – Samsung S5230;

2010 – Samsung i550 + LG Optimus One;

2011 – LG Optimus One + Samsung GALAXY Nexus;

2012 – Samsung GALAXY Nexus;

2013 – LG Nexus 4.

Mă rog, unele telefoane au fost achiziționate în situație de forță majoră. Samsung S5230 a fost primul meu telefon cu touch și l-am pierdut dintr-o prostie, de aceea a apărut Samsung i550 care se afla pe sfârșit de generație și la un cost de comercializare excelent prin magazinele Germanos.

Știu că aveam un cititor pe site care a enumerat peste 30 de modele și presupun că o parte dintre acestea erau achiziționate doar în ultimul an. Ideal ar fi ca un smartphone să fie schimbat la 2 – 3 ani de zile, dar există o anumită perisabilitate adusă de autonomia bateriei care după un an de zile cedează, mai ales dacă telefonul a fost utilizat intensiv. Rămâne blocat pe un software mai vechi și sunt persoane care-și doresc versiunile mai noi de Android, apare alt smartphone cu specificații interesante etc.

Majoritatea telefoanelor din România sunt cumpărate la prelungire de abonament / semnare de contract, iar cei mai mulți aleg telefoane din categoriile low-cost. Între timp și telefoanele Android au coborât cu multe exemplare în zona telefoanelor de buget, achiziționate la un preț modic și cu abonamentele de bază.

Revin la ideea din titlul acestui articol:

Cât de repede treceți pe un alt smartphone?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.