Am zis că ar fi cazul să fac o listă cu 10 funcții pe care le caut la un smartphone în 2022. Sunt funcții pe care pun preț eu, iar fiecare dintre voi are libertatea să aleagă în funcție de prioritățile sale. 

Gusturile în materie de telefoane nu se discută. 

Trebuie să precizez că folosesc un smartphone Vivo X80 Pro în utilizarea de zi cu zi (daily driver cum i se spune pe site-urile tech de afară), iar asta de prin iulie 2022. Înainte am avut un Samsung Galaxy Note20 Ultra (august 2020 – iulie 2022). Înaint de Note20 Ultra a fost Galaxy Note9, Galaxy S8 Plus și Galaxy S7. Aș putea spune că am făcut pauză de la smartphone-urile companiei sud-coreene. În articol veți găsi multe referințe la Vivo X8 Pro și Samsung Note20 Ultra. 

Cele 10 funcții pe care le caut la un smartphone în 2022 sunt:

1. Display AMOLED cu rată de refresh variabilă;

Cred că ultimul meu smartphone cu display IPS a fost LG Nexus 4. De atunci am folosit doar smartphone-uri cu panel AMOLED. Ultimele generații ies în evidență prin rata de refresh variabilă ce le aduce un plus pe partea de economie a consumului de energie stocat în acumulator. Bineînțeles, caut un OLED cu luminozitate de peste 1000 nits, cu rezoluție ridicată etc. Prin intermediul display-ului interacționezi cu telefonul, iar dacă ecranul nu impresionează în mod pozitiv, degeaba ai cel mai nou chipset de la Qualcomm etc. 

2. Certificarea IP 67/ 68 legată de contactul cu apa și praful;

Nu folosesc telefonul în submersie totală, dar IP67 / IP68 mă scapă de grija contactului cu apa. Nu am stricat niciodată un telefon din cauza asta, dar vreau să-l folosesc când plouă afară fără nicio emoție, la fel când este pus pe o masă pe care se află și alte licori etc. 

3. Difuzoare stereo;

Nu mai este smartphone premium din categoriile mid-range sau high-end ce ajunge a fi lansat în 2022 fără două difuzoare și efectele stereo ce vin la pachet. Mă rog, presupun că mai sunt excepții de la regulă. Ascult muzică la căști, dar mai sunt momente când intru pe YouTube sau mă joc și nu conectez căștile, iar sunetul ce gâdilă urechile îmi place să fie de bună calitate. Samsung are printre cele mai bune difuzoare, în opinia mea. X80 Pro-ul mi se pare că nu se ridică la nivelul lui Note20 Ultra, ca și comparație. Totuși, este un compromis pe care-l pot face fără nicio problemă. 

4. Cameră principală cu wide, tele și ultrawide (zoom optic măcar până la 5x, OIS pe wide și tele);

Se subînțelege că îmi doresc un smartphone cu rezultate bune la nivel de cameră foto și video. Mi se pare că orice smartphone mid-range sau premium ar trebui să vină cu trei senzori: wide, tele și ultrawide. Stabilizarea optică de imagine joacă un alt rol important și de obicei este pusă pe senzorul wide și tele. 

În universul Android mi se pare că sunt puține companii capabile să impresioneze la nivel de captură foto și video. Samsung mi se pare a fi pe primul loc, OPPO și vivo aș spune că vin serios din spate și asta pentru că fac postprocesare bine, seria Pixel are multe review-uri pozitive, Huawei se adresează celor ce pot trece peste lipsa GMS, dar parcă au făcut un pas în spate. Să vedem Mate 50-ul dacă ține pasul cu restul vârfurilor de gamă. 

5. 5G, Wi-Fi 6 și USB Type-C 3.1;

Locuiesc mare parte din timp în București, iar Orange are acoperire 5G în întreg orașul. Plus că ne pregătim de licitația 5G, iar acoperirea la nivel național mă aștept să primească un boost serios în 2023. Ar fi și cazul la cât de întârziați suntem față de alte țări. Wi-Fi 6 nu cred că mai are nevoie de nicio explicație, iar USB Type-C 3.1 mă ajută să transfer fișiere ceva mai rapid. 

6. Autonomie de măcar 1 zi și încărcare rapidă;

O problemă pe care o aveam la Galax Note20 Ultra era că trebuia să-l reîncarc peste zi. Merg des cu mașină și își lua necesarul de energie de acolo. Vivo-ul stă ceva mai bine, deși are baterie de 4700 mAh + se încarcă cu adevărat sprinten și wireless – 50W + 80W pe fir. În câteva minute îl am 100%, iar problema testului de 1 zi îl trece fără nicio problemă. 

7. Suport software;

Samsung m-a învățat cu update-uri pe partea de firmware în regim lunar. Mă mulțumesc cel  puțin  cu update în regim trimestrial și portarea a 2 versiuni Android. Acum mai este o problemă. Aș prefera update-ul să vină ceva mai repede și să nu aștept 5 – 6 luni de la lansarea oficială făcută de către Google. Știu că nu mai sunt update-uri precum înainte, dar alea mici care sunt le-aș dori pe telefonul meu, cât mai rapid. 

8. Clipuri 4K 60 fps în condiții bune;

Majoritatea clipurilor pe care le trag sunt la rezoluție 4K 60 fps. Am testat telefoane mobile ce nu stau chiar așa bine când faci conținut la această rezoluție. Unele nu reușesc să țină pasul cu numărul de cadre, altele se supraîncălzesc după puțin timp etc. Vivo-ul se descurcă decent, deși mi se pare că Note20 Ultra strict la video se află o ideea deasupra. Mă gândesc că mai sunt destule elemente pe care le pot actualiza printr-un update de firmware. 

9. Hardware capabil să ruleze orice aplicație sau joc;

Detalii High in PUBG pe Razer Phone 2

Sincer, nu mă orientez după cel mai nou chipset din categoria premium etc. Deja sunt procesoare mid-range capabile, iar procesoarele dezvoltate pe 4nm – cel puțin prima generație, mi se par a nu livra conform așteptărilor. 

Un sfat pentru cei ce caută telefoane mid-range: fugiți de seria 6xx de la Qualcomm. Modelele din seria 7xx și 8xx se descurcă bine, iar MediaTek cu chipseturile noi mi se pare că sunt în proxima apropiere a Qualcomm, chiar și peste. Aș încerca oricând un MediaTek Dimensity 9000 în segmentul de top. Sper să vină ROG Phone 6D și în țara noastră.

10. Accesorii de la producător; 

Nu este un moft, dar după ce la un iPhone 6s am adunat zgârieturi de la o husă aftermarket, am ales mereu la telefoanele mele să folosesc huse și folii de protecție de la producător. În mod normal, nu ar trebui să fie asta o problemă. Apple și Samsung au o sumedenie de huse și accesorii pentru smartphone-urile din ofertă. Din păcate, multe companii chinezești se rezumă la piața de acasă, China. Se rezolvă cu Aliexpress & co, dar și cu o doză mare de răbdare. 

Acest articol este susținut de către eMAG. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.