Galaxy Z Fold2 l-am testat pentru puțin timp în T4 2020, iar de curând l-am revăzut la lucru. Putem discuta despre segmentul smartphone-urilor pliabile pornind de la două deziderate:

  • Acesta este viitorul smartphone-urilor din segmentul premium, în următoarea decadă mă aștept ca tehnologia să fie rafinată și să ajungă și în alte orizonturi de preț;
  • Samsung are cel mai complet smartphone pliabil în portofoliu, în momentul de față (hardware, software, suport etc). 

Am structurat 10 impresii despre Samsung Galaxy Z Fold2 în două săptămâni de utilizare în poziția de daily driver. 

1. Te obișnuiești pe repede înainte cu dimensiunile sale;

Credeam că îmi va fi greu să folosesc un telefon ce cântărește 282 gr., între 13.8 – 16.8 mm în talie când este pliat, doar 6.9 mm când folosești ecranul principal. Este foarte compact când este pliat – 68mm și îl poți strecura în buzunarul jeanșilor, în cel de la haină, borsetă, în sertarul de la mașină etc. 

Adevărul este că și trec de la Note20 Ultra 5G ce depășește pragul de 200 gr. (208 gr. la un display de 6.9 inci, dimensiuni de 164.8 x 77.2 x 8.1 mm). 

Dacă suntem la capitolul dimensiuni, Z Fold2 5G are:

159.2 x 128.2 x 6.9 mm – desfăcut;

159.2 x 68 x 13.8 – 16.8 mm – pliat. 

Structura de rezistență este fabrictă din aluminiu și din start îl simți drept un telefon bine închegat. La prima generație au și acordat mare atenție la acest aspect + ecranul și modalitatea de pliere + mecanismul din spate au fost îmbunătățite, accentul fiind pus și pe partea de rezistență în timp. 

2. Ecranul secundar ajută în ceea ce privește consumul de energie, devine sursa principală pentru notificări, răspunsuri rapide etc. și mă aștept ca generația viitoare să fie ceva mai mare;

Ecranul secundar este de 6.23 inci cu rezoluție 2260 x 816 pixeli, aspect atipic de 25:9, protecție Corning Gorilla Glass Victus (generația a 7-a). De multe ori, ajungi să-l folosești fără a face trecerea spre display-ul principal. 

Aici preiei apelurile, trimiți răspunsuri rapide la mesaje, te uiți la notificările din WhatsApp, Facebook, Instagram etc. Nu mi se pare a fi un ecran prea mic, dar la viitoarea generație mi-aș dori să fie ceva mai mare, raportul display / corp ar putea avea o valoare mai bună. 

Este un display luminos, lizibil sub acțiunea directă a razelor de soare, iar protecția de tip Gorilla Glass Victus preîntâmpină zgârieturile superficiale. 

3. Ecranul principal este de-a dreptul genial în gaming;

Sunt jucător ocazional de PUBG Mobile și l-am supus la mai multe sesiuni, ecranul secundar de 7.6 inci cu rezoluție 2208 x 1768 pixeli, rată de refresh la 120Hz și certificare HDR10 mi se pare de-a dreptul excelent pentru jocuri. 

De ce?

Ai mai mult spațiu, ai degetele pe display și controale preluate rapid, dar și o sumă de spațiu ce te ajută în orientare etc. Mi-a fost greu să mă readaptez pe display-ul convețional de pe Galaxy Note20 Ultra 5G. 

Orice joc dus în landscape, ajunge a fi redat superb pe Z Fold2 5G. 

4. Audiție imersivă, unele dintre cele mai bune sunete integrate pe un smartphone până acum;

Samsung a reușit la ultimele generații de S-uri și Note-uri să impresioneze la capitolul sunet, iar doua generație de smartphone-uri pliabile nu face rabat din acest punct de vedere. 

Se aude puternic, clar, suficient de mult bass, difuzoarele stereo impresionează, iar calitatea ridicată se păstrează și la conexiunea pe bluetooth 5.0 cu aptX HD. Am testat cu căștile mele Buds Live (prefer modul dinamic). 

5. Hardware de top și pentru mijloc de 2021;

Alte companii au venit cu telefoane pliabile și specificații mid-range, Samsung a preferat o altă abordare la Z Fold2 5G și la seria Z Flip. 

Z Fold2 5G integrează un chipset Qualcomm Snapdragon 865+ 5G dezvoltat pe 7nm+, Adreno 650 GPU, 12 GB memorie RAM și stocare de 256 / 512 GB pe UFS 3.1. 

Dispune de conectivitate 5G pe SA / NSA, viteze de până la 2000 Mbps în 4G pe download și 200 Mbps pe upload, Wi-Fi ax, USB Type-C de tip 3.2 etc. 

În 5G-ul furnizat de Orange am reușit să ating viteze de aproape 500 Mbps la download, iar pe Wi-Fi 6 cu un router performant m-am apropiat de 900 Mbps (pe conexiune gigabit, mai este puțin și sunt atinse limitele conexiunii, iar ISP-urile ar trebui să treacă la viteze superioare spre a pune hardware-ul existent la lucru în mod real). 

6. Software complet;

Samsung are o suită de soluții software pe care concurența nu le-a putut replica la un nivel similar. M-aș referi la Folder Securizat și DeX. 

Pe de altă parte, OneUI a evoluat frumos, iar alte companii îl clonează. Nu vine cu bloatware, sunt doar câteva aplicații preinstalate, iar în procesul de setare îți recomandă, dar nu te obligă să adaugi anumite aplicații. 

Poți folosi ecranul mare spre a avea un spațiu suplimentar în munca făcută on-the-go. Ai o tastatură gigant ce ajută, poți împărți display-ul în 2 zone de dimensiuni generoase etc.

7. Dovada că nu ai nevoie de nșpe megapixeli pentru calitate foto și video;

Camera principală este formată din:

  • wide de 12 Megapixeli cu f/1.8, dual pixel PDAF și OIS, echivalent 26mm;
  • tele de 12 Megapixeli cu f/2.4, PDAF, OIS și zoom optic 2x, echivalent 52mm;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 123 grade, echivalent 12mm;

Filmează 4K cu 60 fps. 

Îți livrează imagini de bună calitate, în mai toate scenariile de utilizare, de la Modul Portret și până la Night Mode, fotografii în low-light etc. Aș putea spune că ai o adevărată cameră foto ad-hoc la purtător, una cu trei obiective excelente deja atașate (wide, tele și ultrawide). Impresionează și în ce privește clipurile video, 4K și 60 fps cu multe detalii și fără să sacadeze în procesul de înregistrare. 

8. Cel mai bun smartphone Android în multi-tasking;

Asta pentru că ai un ecran generos, dar ajută și form factor-ul (mai degrabă specific unei tablete). Poți și să-l folosești flexat, iar unele aplicații în genul Google Duo au fost scrise special pentru Z Fold2, în partea superioară îi ai pe cei intrați în apel, iar în partea inferioare ai alte controale etc. 

Poți să ai YouTube într-o fereastră și să faci browsing în cealaltă etc. Nu cred să fie un smartphone Android care să-ți ofere mai mult la nivel de multi-tasking. 

9. Un smartphone ce atrage atenția;

Lumea nu este încă obișnuită cu smartphone-urile pliabile și mi se întâmpla ca să am câte un amic care să-mi ceară mai multe detalii, să-l întoarcă pe toate părțile cu privirea mirată. 

Smartphone-urile pliabile atrag prin modul în care se deschid, prin faptul că aduc două ecrane. Sunt ceva nou într-un peisaj cumva anost (mă refer la designul telefoanelor mobile din ultimii 3 – 4 ani, un fel de monotonie aș spune că s-a instalat, iar Z Fold2 5G joacă diferit). 

10. Preț din ce în ce mai bun;

Samsung are promoții în care Galaxy Z Fold2 atrage din punct de vedere al prețului afișat, se pregătește o generație nouă și mă aștept la actualizări importante care să-i crească apetența pentru cei interesați de un smartphone pliabil premium. Un magazin online îl listează la 5900 lei (configurația cu 12 GB RAM și 256 GB stocare).

Aș trece de la Note20 Ultra 5G pe Z Fold2?

Aștept generația a 3-a și cine stie, fac pasul de la Ultra spre un pliabil din segmentul premium. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.