Din postura serviciului pe care il am ma simt obligat sa scriu ceva despre semnificatia zilei de astazi. 24 Ianuarie 1859 – 24 ianuarie 2009, 150 de ani de la Unirea Mica dintre principatele Tara Romaneasca si Moldova. Pe 24 ianuarie 1859, in Bucuresti sub presiunea populara este ales domnitor si in Tara Romaneasca, Alexandru Ioan Cuza. Beneficind de o neclaritate in ceea ce priveste persoana domnitorului conform Statutului dezvoltator al Principatelor Tara Romaneasca si Moldova adoptat la Paris in 1858, adunarile legislative din Moldova si Tara Romaneasca aleg un domnitor unic in persoana sus-numitului.
                Bazele Romaniei moderne sunt puse in acest mod. Alexandru Ioan Cuza a luat masuri insemnate pentru reformarea celor doua principate – care aveau o structura aproape feudala in plina epoca moderna. Reforma invatamantului si reforma agrara sunt unele dintre cele mai cunoscute masuri luate de el. Invatamantul primar obligatoriu si gratuit era, atunci, o solutie moderna si aplicata doar in unele state europene. Secolul XIX este numit si secolul natiunilor. Alaturi de noi si-au realizat unificarea nationala sau si-au pus bazele nationale si alte state europene precum Germania, Italia, Grecia, Serbia.
             Ar fi multe de spus dar am sa revin cu un articol mai concludent pe istoria-geografia.blogspot.com.

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.