Retelistica

Rețelele de telecomunicații ale momentului sunt formate din 2G, 3G, 4G și pe alocuri și în România a debutat 5G-ul. Aș spune că avem o mică aglomerație, iar câteva schimbări importante urmează a avea loc în viitorul apropiat.

În SUA de prin ianuarie 2017, AT&T a început a închide rețeaua 2G. Recunosc că și eu credeam că 2G-ul este tehnologia ce urmează a fi înlocuită în viitorul apropiat, dar supriză – 3G-ul va dispărea în perioada imediat următoare.

Un anunț în acest sens urmează a fi făcut și în România, din partea unui operator autohton. Presupun că este o strategie ce o vom găsi abordată și de alte nume din industrie.

Care sunt motivele?

  • 3G-ul este o tehnologie învechită, nu are niciun avantaj în fața 4G-ului etc (când spun învechită mă refer la viteza atinsă raportat la resursele alocate, eficiență energetică etc);
  • eliberare de spectru pentru 4G, dar în special pentru 5G;
  • 2G-ul rămâne în România pentru că avem în continuare un grup mare de persoane blocat pe feature phone, fără dorința în a face pasul spre un smartphone (caz personal: mama și bunicul nu se văd cu un telefon cu touch în mână);
  • acoperirea în 4G a ajuns a fi la nivel național, peste 90% din populația României (cel puțin în declarațiile date prin comunicate).

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Pentru mine, 3G-ul este varianta de backup și am scris pe aici.

Update: Mi-a scăpat o altă informație, nu știu cât de importantă. Nimeni nu mai investește în 3G (mă refer la partea de acoperire etc). 

Categorii: retelistica
Tag-uri: 2G3g4G5G

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.