Retelistica

Rețelele de telecomunicații ale momentului sunt formate din 2G, 3G, 4G și pe alocuri și în România a debutat 5G-ul. Aș spune că avem o mică aglomerație, iar câteva schimbări importante urmează a avea loc în viitorul apropiat.

În SUA de prin ianuarie 2017, AT&T a început a închide rețeaua 2G. Recunosc că și eu credeam că 2G-ul este tehnologia ce urmează a fi înlocuită în viitorul apropiat, dar supriză – 3G-ul va dispărea în perioada imediat următoare.

Un anunț în acest sens urmează a fi făcut și în România, din partea unui operator autohton. Presupun că este o strategie ce o vom găsi abordată și de alte nume din industrie.

Care sunt motivele?

  • 3G-ul este o tehnologie învechită, nu are niciun avantaj în fața 4G-ului etc (când spun învechită mă refer la viteza atinsă raportat la resursele alocate, eficiență energetică etc);
  • eliberare de spectru pentru 4G, dar în special pentru 5G;
  • 2G-ul rămâne în România pentru că avem în continuare un grup mare de persoane blocat pe feature phone, fără dorința în a face pasul spre un smartphone (caz personal: mama și bunicul nu se văd cu un telefon cu touch în mână);
  • acoperirea în 4G a ajuns a fi la nivel național, peste 90% din populația României (cel puțin în declarațiile date prin comunicate).

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Pentru mine, 3G-ul este varianta de backup și am scris pe aici.

Update: Mi-a scăpat o altă informație, nu știu cât de importantă. Nimeni nu mai investește în 3G (mă refer la partea de acoperire etc). 

Categorii: retelistica
Tag-uri: 2G3g4G5G
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.