Diverse

4G-ul începe a pătrunde treptat și în țara noastră. Orange și Vodafone se află în avanposturi, iar Cosmote ca de obicei se va trezi un pic mai târziu. Licențele 4G intră cu adevărat în funcțiune din aprilie 2014. Atunci va fi eliberat spectrul în totalitate.

Orange a adus pentru prima dată 4G pe telefoanele mobile compatibile și de ieri a fost rândul Vodafone să facă un anunț similar.

a. Orange

1. Zona de acoperire 4G

– Nordul și centrul Bucureștiului și zona metropolitană din nordul capitalei, stațiunile de pe valea Prahovei, zona Bran-Moeciu. Vitezele ajung până la 75 Mbps în download și 37.5 Mbps în upload.

2. Telefoane compatibile

LG Optimus G, Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4, iPhone 5 și HTC One / când va fi disponibil în oferta lor.

3. Prețuri

4G funcționează la cei care au ales abonamentele Pantera 39 și Pantera 49 cât și la abonamentele dedicate iPhone.

b. Vodafone

1. Zona de acoperire 4G

– București în proporție de 27% / 500.000 de locuitori – zonele centrale si de nord ale capitalei (Piata Romana, Calea Dorobanti, Piata Unirii, zona Regie si Leu, Grozavesti, Petricani, Otopeni, Satul Francez, Gradina Zoologica), centre comerciale (Plaza Romania, Big Berceni, Carrefour Berceni, AFI Palace Cotroceni, Baneasa Shopping City), cladiri de birouri (America House, Opera Business Center, Victoria Park, Bucharest Business Park, Petrom City 2, Baneasa Business Center) precum si institutii (Palatul Parlamentului, Guvern, Academia de Politie, Aeroportul Henry Coanda– Plecari)

– Alte nouă orașe: Arad – 90,3 %, Bacau – 98,5 %, Brasov – 98,5%, Cluj – 97,7%, Constanta – 58,2 %, Craiova – 99,9 %, Iasi – 95,6 %, Galati – 83,1 %, Timisoara – 98,8 %.

2. Telefoane compatibile

Samsung Galaxy Express, HTC One SV, Samsung Galaxy S III 4G, Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4, iPhone 5.

3. Prețuri 

Cei care au abonamentul Red 65 au viteze de download de până la 100 Mbps în 4G fără cost adiacent, la fel și Red 45, dar cu 75 Mbps viteză maximă.

Pentru ceilalți abonați ai Vodafone a fost lansată opțiunea Smartphone Turbo 4G care costă 5 euro / lună.

Galaxy-S4-Gadget (144)

4G-ul este la început și abia din 2014 îl vom vedea cu adevărat pus în valoare. Vodafone și Orange trag tare ca să aibă cât mai multe telefoane compatibile și o zonă de acoperire cât mai cuprinzătoare.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.