Folosesc un Pixel 7 Pro și am activat modul Developer spre a avea acces la 5G, dar și spre a testa cel mai nou software dezvoltat de către Google.

Am rulat Android 14 Beta 1, iar în cadrul Google I/O de acum câteva zile au prezentat Beta 2. L-am instalat pe telefon și urmează să-l descopăr în zilele următoare. Pentru cei ce folosesc Android 13 pe Pixel și trec la Android 14, prima impresie este că nu s-a schimbat absolut nimic.

De fapt, sunt câteva elemente pe care Google le-a prezentat pe blogul Android Developers.

1. Ultra HDR pentru imagini, zoom, focus, postvizualizare și alte noutăți în extensiile pentru cameră

Aplicațiile vor putea face mai ușor pasul între SDR și HDR

Aplicațiile Android au suport pentru HDR-urile în 10-bit, de aici reiese un plus de culoare când este captată o fotografie cu camera smartphone-ului. Formatul Ultra HDR este compatibil cu JPEG, iar aplicațiile vor avea opțiunea de a fișa conținut SDR sau HDR, în funcție de context. La pachet cu Ultra HDR sosește și opțiunea de a realiza captură de imagine în 10-bit într-un format comprimat ce ocupă mai puțin spațiu.

Android 14 va permite aplicațiilor și extensiilor să aibă mai mult timp de procesare spre a îmbunătăți imaginile realizate în low-light. Prin Camera Extensions se va oferi acces la funcții precum tap to focus sau zoom în etapa de postvizualizare a fotografiei. In-sensor zoom este suportat nativ.

2. USB audio la calitate superioară

Google și-a propus să aducă calitate audio înaltă pe smartphone-urile cu Android 14, iar căștile dedicate audiofililor s-ar putea să se folosească de smartphone pe post de player media fără a compromite calitatea sunetului.

Sunetul este trimis direct către căști fără a fi mixat, fără ajustare a volumului sau efecte adăugate.

3. Health Connect

Health Connect pentru gestionarea datelor legate de fitness etc

Se adresează celor ce au mai multe aplicații de fitness pe smartphone. Prin intermediul Health Connect poți stoca datele legate de sănătate și fitness și alege ce aplicații au acces sau nu la aceste date.

Momentan, Health Connect poate fi descărcată din Play Store, iar în Android 14 va deveni un serviciu build-in. O veți descoperi în zona de setări.

4. Notificări legate de schimbarea politicilor de partajare a datelor din aplicațiile cu acces la localizare

Google și-a propus un plus de transparență

Vei primi notificare atunci când o aplicație trimite datele tale mai departe către un terț. Această notificare va sosi de fiecare dată când o aplicație ce are acces la localizare schimbă practicile de partajare a datelor.

5. Animații predictive

Animații mai simple la trecerea între activitățile dintr-o aplicație

Au creat ghiduri de design pentru dezvoltatori spre a dezvolta animații și tranziții personalizate în aplicații.

Beta 3 este așteptat spre a fi lansat în iunie, vor mai fi încă 2 beta-uri înainte de lansarea comercială.

Categorii: android

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.