În mod normal, Huawei Mate30 Pro trebuia să aibă deja câteva luni bune de prezență în țara noastră și avea rolul său în a ajuta compania chineză pe segmentul smartphone-urilor premium.
Lipsit de serviciile și aplicațiile Google, Mate30 Pro a fost adus în cele din urmă și în România (cred că suntem una dintre primele țări din Europa în care smartphone-ul a fost anunțat oficial, înțeleg că l-au prezentat și în Polonia, Austria, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Cehia, Spania și Portugalia).
Au ales să mizeze pe o precomandă specială, pe o pagină dedicată de pe site-ul Huawei și cu trimitere spre shop-urile directe ale companiei, spre eMAG, Altex etc. Apropo, livrarea s-a făcut strict în București. Acum câteva zile anunțau 447 precomenzi (aștept comunicatul în care vor anunța o valoare finală, în etapa inițială au pornit de la o livrare în mod exclusiv a 100 unități, asta arată și cât de conservatori sunt în așteptări).
Imagini de la evenimentul de lansare din shop-ul Huawei aflat în Băneasa Shopping City;
Modelul disponibil la precomandă sosea în combinația 8 GB RAM și 256 GB stocare, căștile FreeBuds 3 erau oferite ca bonus + extra garanția VIP pe 6 luni (schimbare a ecranului în mod gratuit indiferent de cauza pentru care ajungea a fi spart etc). Nu știu sigur, dar parcă era oferit și un bonus consistent sub formă de reducere.
Am structurat 5 impresii:
- Lansarea lui Mate30 Pro este un prim pas important în 2020 pentru Huawei în România. Pe baza feedback-ului primit își vor structura modul în care vor face lansarea pentru seria P40 ce va fi adusă în primăvară. Bineînțeles, își vor face strategia și vor găsi punctele pe care trebuie să insiste în a avea succes comercial.
- Lipsa serviciilor și aplicațiilor Google preinstalate contează, dar sunt soluții pentru cei pasionați. Huawei încearcă să suplinească prin promoții puternice, prin aducerea de software relevant la nivel local în AppGallery. Bineînțeles, sunt alternative diverse în a aduce o parte din experiența GMS pe terminal. Nu insist prea puternic, pentru că o să fac un articol distinct și discutăm pentru fiecare soluție cu PRO și CONTRA (apk-uri din magazinele dedicate, instalare direct de pe un stick USB cu acces la Play Store, printr-o mașină virtuală etc).
- Printre aplicațiile preinstalate pe Mate30 Pro-ul vândut în țara noastră găsiți: Fortnite Installer, Bitfedenfer Security, Solitaire, sostravel, TikTok, Viber, Lidl, Lajumate.ro, Moovit.ro. Repet ce am notat și la punctul 2, AppGallery joacă un rol central și vom găsi din ce în ce mai multe aplicații bancare, aplicații locale ce se bucură de succes în Play Store.
- Din punct de vedere al designului + hardware, Mate30 Pro este o bijuterie. Știu că l-ar fi ajutat mult să fie lansat prin noiembrie și nu la început de februarie când deja intrăm în febra flagship-urilor în generație 2020, mai este puțin și-l avem pe Huawei P40. Totuși, hardware și la nivel de cameră foto și video + partea de conectivitate, Mate30 Pro stă bine spre foarte bine. Sunt o sumă de funcții software inedite, control prin gesturi și multe alte elemente ce-l individualizează, voi discuta pe larg în review și de ce nu, într-un articol dedicat.
- Huawei este decis să meargă mai departe și fără GMS, fără aplicațiile și serviciile Google preinstalate. Au declarat în mod oficial, sunt pregătiți să investească în prezența de software relevant în AppGallery, dezvoltă HMS-ul în ritm alert spre a fi o alternativă la GMS. Sunt conștienți că le va fi greu, învață din mers și culeg feedback pentru noile terminale.
Acum câțiva ani să lansezi un telefon Android fără aplicațiile Google preinstalate ar fi fost de domeniul SF-ului, nimeni nu i-ar fi dat nicio șansă. Uite că Huawei este forțat să-și încerce norocul și depune eforturi susținute în a completa experiența oferită de smartphone-urile din portofoliu și în noul context.
Vom descoperi în 2020 dacă se află pe drumul cel bun, dacă își fac temele în mod corect și dacă clientul final le este alături în acest demers.
Galerie de imagini realizată cu Huawei Mate 30 Pro;