Visezi la un laptop, dar încă nu ai bugetul necesar să îl achiziționezi? Poate îți dorești un Asus Zenbook sau un Asus Vivobook, dar mai ai nevoie de ceva economii? O opțiune este să iei în calcul și achiziționarea acestuia în regim second hand.

De ce să alegi un laptop second hand?

Pentru că există mult scepticism atunci când vorbim despre produse second hand, hai să vedem care ar fi beneficiile achiziționării unui laptop la mâna a doua.

  1. Prețul

În primul rând, pentru că prețul este mult mai mic decât al unui laptop nou, iar dacă nu ai sau nu ești dispus să dai acea sumă de bani la momentul respectiv, ai tot timpul această opțiune. În cazul în care ai un laptop mai vechi, pe care vrei să îl înlocuiești, îl poți vinde și poți să faci rost de un buget pe care să îl folosești pentru noua achiziție sau pentru orice altceva.

  1. Uzura nu înseamnă lipsa performanței

Faptul că alegi să cumperi un laptop la mâna a doua, nu înseamnă neapărat că te vei alege cu ceva vechi. Ia în calcul că există mulți împătimiți ai tehnologiei care așteaptă lansările, testează produsele, le folosesc o vreme și apoi le vând. Dacă cineva a vrut să achiziționeze poate imediat ce s-a lansat, un Asus Zenbook, spre exemplu, iar apoi a hotărât să îl vândă, nu înseamnă că acesta este uzat și neperformant.

  1. Specificațiile

În mod clar, achiziționarea unui laptop second hand îți va aduce un produs cu specificații mult mai bune decât cele pe care le are vechiul tău device, așa că vei  câștiga și în ceea ce privește calitatea. De asemenea, dacă ai norocul să alegi un laptop pe care fostul proprietar l-a îngrijit impecabil, s-ar putea să ai parte numai de surprize plăcute.

La ce să fii atent când alegi laptopul second hand

Acum, că am lămurit partea referitoare la avantaje, hai să vedem care sunt criteriile conform cărora este indicat să îți alegi un laptop la mâna a doua.

  1. Stabilește tu cu tine care este întrebuințarea laptopului

Înainte de a vorbi despre ce trebuie să urmărești în ceea ce privește partea tehnică, asigură-te că știi exact pentru ce vei folosi laptopul pentru a avea o idee clară despre cât buget să investești și ce model să alegi. Dacă îl vei folosi pentru sarcini ușoare, poți să te îndrepți către un model mai puțin sofisticat și mai ieftin. Însă dacă vrei să faci lucruri mai complexe, cum ar fi editarea foto, video, design grafic, programare și altele, poți alege un dispozitiv mai performant, cum ar fi un Asus Zenbook.

  1. Verifică laptopul

Cere-i celui care îți vinde produsul să vă întâlniți fizic pentru a reuși să testezi laptopul. Fii atent ca acesta să nu aibă crăpături, balamale defecte sau alte defecțiuni. Deschide-l și asigură-te că ecranul este în regulă, apoi testează eficiența memoriei RAM deschizând cât mai multe programe. Ar trebui ca vânzătorul să accepte un astfel de test, mai ales în cazul produselor mai scumpe, cum ar fi Asus Zenbook, pomenit mai sus.

  1. Inspectează bateria

Pe lângă porturi, conectivitatea wireless, camera web și boxele, este important să verifici și starea bateriei deaorece aceasta este prima care se uzează. Verifică starea acesteia cu ajutorul funcției pe care o găsești în meniul laptopului.

  1. Analizează tastatura și trackpad-ul

Nu neglija nici tastatura și trackpad-ul, fiiind atent la următoarele aspecte: analizează dacă nu cumva lipsesc taste și dacă există taste blocate. Verifică dacă îți este ușor să folosești tastatura și inspectează și trackpad-ul – acesta trebuie să se miște bine și în caz că are butoane, să nu fie blocate.

  1. Cere-i vânzătorului seria

Orice laptop are un număr de serie prin intermediul căruia poți să verifici pe internet validitatea informațiilor pe care le oferă cel care vinde produsul. Cere-i vâzătorului acest număr și asigură-te că nu vei fi păcălit.

Ai răbdare, compaă prețuri, verifică informațiile și produsul și sigur vei găsi un laptop potrivit pentru nevoile tale.

Acest articol este susținut de către eMAG și nu este redactat de către echipa Gadget.ro.