5 motive să alegi un smart TV OLED

10/03/2023

OLED-ul în zona de smart TV-uri a ajuns a fi similar cu cea mai bună calitate a imaginii. Până și Samsung a intrat pe piața de smart TV-uri OLED în 2022, iar cu a doua generație s-ar putea să intre cu adevărat în concurență cu LG & co. 

Am pus 5 motive pentru care să alegi un TV OLED

  1. Negru afișat cumva în mod natural
LG este cel mai mare producător de paneluri OLED pentru smart TV-uri

Am vrut să scriu negrul cel mai negru, dar mi s-a părut a fi o exprimare prea plastică. Ideea este că prin capacitatea de a stinge cumva fiecare pixel în parte, tehnologia OLED aduce un negru natural, pe care niciun display LED / QLED / Mini LED nu-l poate atinge. 

Experiența de vizionare este la alte cote față de orice smart TV dezvoltat pe altă tehnologie. 

  1. Perfecte pentru gaming pe PS5 sau PC
OLED-urile sunt excelente în jocuri

OLED-urile sunt în general ceva mai scumpe, de la 3500 – 4000 lei în sus, iar acest preț permite implementarea unor tehnologii de generație mai nouă, iar rata de refresh la 100Hz sau HDMI 2.1 le fac cumva perfecte pentru gaming prin conectarea la PC, PS5, iar unele smart TV-uri au GeForce Now by default. 

Una este să joci Fifa 23 cu un prieten pe un monitor și alta este să aduci jocul pe smart TV-ul OLED din living. Detaliile sunt altele, iar unele smart TV-uri OLED au compatibitilitate cu G-Sync sau FreeSync pentru o experiență adusă la cote superioare. 

  1. Eficiență energetică 
OLED-urile stau ceva mai bine în ce privește consumul de energie

OLED-urile stau mai bine la acest capitol față de smart TV-urile cu panel LED prin faptul că permit controlul individual și nu au retro-iluminare. Acum contează și la ce nivel de luminozitate ajung a fi ținute de către utilizator. Cel puțin teoretic, ai un consum mai mic de energie față de LED-uri. 

  1. Unghiuri largi de vizualizare, subțiri în grosime și contrast infinit
OLED-urile sunt printre cele mai subțiri smart TV-uri din piață

OLED-urile aduc unghiuri largi de vizualizare, nu trebuie să fii neapărat într-o anumită poziție spre a avea conținutul la culorile sale normale, să zicem așa. Sunt subțiri și arată într-un mare fel, iar contrastul neegalat de către panelurile LED joacă un alt rol cheie în decizia de achiziție. 

  1. Prețurile nu mai sunt atât de mari

Găsiți OLED-uri pe diagonală mare și sub pragul a 7 – 8000 lei, chiar și în zona a 5 – 6000 lei. Ideea este că până acum 1 – 2 ani nu prea erau sub 10.000 – 12.000 lei. Și cu intrarea Samsung mai puternic pe piața din 2023 mă aștept la un mic război al prețurilor, ceea ce va fi în avantajul clientului final. 

Articol susținut de eMAG. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.