Am făcut un articol de acest fel și la început de 2022 și o să descoperim împreună dacă am avut dreptate, unde m-am înșelat etc.

5 predicții despre piața de smartphone-uri în 2022 🔗

Și o analiză a predicțiilor făcute la începutul anului ce s-a încheiat:

1. Apple va deveni no. 1 pe piața de smartphone-uri;

Mai avem de așteptat rezultatele pe ultimul trimestru din 2023. Totuși, m-am hazardat și Samsung își păstrează fotoliul de lider pentru 2022. Este o predicție ce nu s-a adeverit, dar trebuie să recunoașteți că ecartul s-a redus destul de mult, iar Apple este deja un fel de lider incontenstabil pe segmentul smartphone-urilor premium.

2. OPPO ajunge pe locul al 3-lea la nivel global;

Mă așteptam să depășească Xiaomi, dar problemele din China legate de lockdown-uri, închidere de fabrici etc aș spune că a afectat OPPO mai puternic față de Xiaomi. Și aici precum la punctul 1 mai sunt date de compilat înainte de a trage un verdict. Cert este că brandurile chinezești ce au legătură puternică cu piața din China au avut de suferit în 2022. De aici și creșterea Motorola în țara noastră, spre exemplu.

3. Smartphone-urile pliabile vor deveni din ce în ce mai atractive ca preț / specificații / experiență de utilizare; 

Da și Nu.

Da. Samsung Galaxy Z Fold4 și Z Flip4 au debutat la prețuri mai bune față de generațiile anterioare, reduceri atractive etc. Google a dezvoltat Android 12L și experiența software mi s-a părut a fi îmbunătățită, cel puțin pe Z Fold4.

Nu. Piața a rămas dominată de Samsung, iar celelalte companii precum Xiaomi, OPPP etc nu au ieșit din China spre a aduce pliabilele și în Europa etc. Asta se va întâmpla mai degrabă în 2023.

4. Mai multe smartphone-uri Android mid-range vor avea OIS pe camera principală;

Aici am avut dreptate, iar strategia Samsung pe seria Galaxy A a fost copiată în sensul bun de către Motorola, Xiaomi, OnePlus etc. Au fost o sumedenie de modele cu OIS pe camera wide, telefoane mobile cu preț de 1300 – 1400 lei, dar și cele cu preț de sub 3000 lei au primit stabilizare optică de imagine.

5. Smartphone-urile mid-range Android vor distruge piața de vârfuri de gamă / flagship-uri;

Asta se întâmplă de câțiva ani. Nu era ca și cum aș fi făcut cine știe ce predicție, descoperire etc. Flagship-urile Android rămân pe placul entuziaștilor, celor cu adevărat pasionați. Majoritatea utilizatorilor se mulțumesc cu smartphone-uri Android de până în 2000 – 2500 – 3000 lei.

3 – 2 ar fi scorul pe predicțiile făcute în 2022. Sunt curios cât de bine le voi nimeri în 2o23.

Predicțiile mele pentru 2023 sunt:

1️⃣ Mulțime de smartphone-uri pliabile în prima parte a lui 2023 cu disponibilitate locală

OPPO Find N2 a fost prezentat în decembrie 2022 și sunt șanse mari să-l vedem importat oficial și în țara noastră

Știu clar că sunt planuri serioase în a fi testată piața de smartphone-uri pliabile de către HONOR sau OPPO, nu m-aș mira să văd că Vivo intră în joc. Este o mică disperare în rândul producătorilor Android. Smartphone-urile premium cu Android nu sunt așa la mare căutare, iar smartphone-urile pliabile sunt șansa de a crește prețul mediu / smartphone vândut. Samsung este lider autoritar, dar cu preț atractiv s-ar putea creiona o nișă și pentru ceilalți.

Dacă software-ul nu se va aduce chestii noi care să le recomande și se vor baza strict pe faptul că au display mai mare și atât, vor fi un mare flop.

2️⃣ Motorola va urca pe locul al 3-lea;

Motorola Edge 30 Neo a obținut locul al 2-lea pe segmentul smartphone-urilor entry în Premiile cititorilor Gadget.ro 2022

Asta dacă nu deja sunt acolo. Companiile chinezești în genul Xiaomi, OPPO etc au pornit tare în țara noastră, dar marketshare-ul le-a fost afectat în România și erodat de-a lungul întregului 2022. Pe de altă parte, Motorola nu are așa expunere pe piața din China și a avut o strategie mai coerentă astfel încât au crescut treptat până au ajuns pe locul al 3-lea.

Strategia lor este cumva mai organică, nu se bazează pe cine știe ce bugete de marketing și încearcă să atragă prin raportul preț / specificații.

Vor avea concurență puternică. OPPO, realme, Xiaomi, Honor își vor dori o bucată de plăcintă cât mai mare, alături de Motorola. În România se vând în jur de 4 milioane smartphone-uri / an.

3️⃣ Google va intra cu seria Pixel pe canal oficial în țara noastră; 

Pixel 7 Pro are o sumedenie de fani și la noi

Trebuie să precizez că nu am nicio informație în acest sens. Așa ar fi logic dacă ne uităm cum Google și-a extins treptat disponibilitatea smartphone-urilor sale pe mai multe piețe, cum au intrat din ce în ce mai serios pe segmentul mid-range și au planuri în a veni și cu un pliabil etc.

Nu am idee cum au reușit să se înțeleagă cu Samsung, dar Google tinde să devină un producător Android din ce în ce mai serios. Ar fi excelent dacă Orange s-ar gândi să încheie un parteneriat cu Google, mai ales că din câte văd Pixel 7 Pro este listat de Orange Franța, spre exemplu.

4️⃣ Smartphone-urile vor deveni încetul cu încetul un portofel digital all-in-one;

NFC-ul s-a dovedit a fi o tehnologie adoptată pe scară largă în Europa pentru plăți cu smartphone-ul

Să plăteși cu smartphone-ul este acum la ordinea zilei și cred că majoritatea celor ce folosesc un telefon mobil și-au pus și aplicația băncii, fac tranzacții online, își consultă soldul etc.

Cred că în 2023 vom merge cu un pas în față și vor veni mai multe soluții IoT ce ne vor permite să intrăm în automobil cu ajutorul smartphone-ului (pentru automobilele nou vândute, deja se întâmplă asta la Tesla), vom intra în locuință cu ajutorul său etc. Următoarea parte va fi mai greu de atins în România pentru că…, doșar cu șină, dar mă aștept ca anumite informații personale să fie stocate acolo (pașaport sau CI în format digital).

Trendul ăsta nu știu dacă va prinde tracțiune serioasă în 2023, dar mi se pare că sunt planuri în acest sens de o bună perioadă de timp. Apple și Samsung au chipset-uri dedicate ce țin aceste date stocate distinct și criptate. Ați văzut că și la noi, ți se permite să arăți asigurarea pe smartphone și nu neapărat în format fizic și tot așa.

5️⃣ AR-ul nu va prinde suport major nici în 2023;

Ochelari Huawei X Gentle Monster Eyewear II

Huawei a lansat la un moment dat o pereche de ochelari cu căști, lipsea componenta AR

O mulțime de smartphone-uri au venit cu senzor ToF 3D de-a lungul anilor, inclusiv iPhone-ul, dar succesul comercial și disponibilitatea dezvoltatorilor în a lansa aplicații cu adevărat utile s-a lăsat așteptată. Am impresia că AR-ul va fi precum 3D-ul pe smart TV-uri. O Fata Morgana ce nu se concretizează vreodată. Dacă mă înșel, mă puteți trage de urechi în secțiunea de comentarii de pe site.

Sunt câteva încercări, aplicații ce te ajută să cartografiezi casa și să poziționezi diverse piese de mobilier, dar mi se pare a fi încă în ice age ca dezvoltare, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică. Eram optimist în 2022 pentru această tehnologie și emulația din spatele său, dar nu am văzut nicio mutare serioasă ci doar încercări timide de tatonare.

Alte predicții pentru 2023:

🔵 Apple va lansa iPhone 15 Ultra în 2023, cel mai scump și mai performant smartphone din oferta sa. Mă aștept ca prețul său să treacă de pragul a 1500 euro în echiparea de bază. Am avut Apple Watch Ultra în 2022 așa că mi se pare cumva un pas logic;

🔵 Acoperirea 5G va fi din ce în ce mai bună și în țara noastră, iar Orange va fi lider detașat în acest sens. Mă aștept la surprize plăcute și din partea Digi Mobil ce în anumite zone rurale a întins o sumedenie de antene;

🔵 Din a 2-a parte a lui 2023 se vor mai așeza prețurile pentru smartphone-uri, iar raportul preț / specificații va fi atractiv pentru mai multe dispozitive. În a 2-a parte a lui 2022 am avut parte de o scumpire serioasă, iar smartphone-urile mid-range sau entry nou lansate aveau specificații inferioare față de ceea ce eram cumva obișnuiți să primim în anumite categorii de preț;

O să fie un an interesant și dacă aveți predicții vă aștept să le dezbatem în zona de comentarii.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.