Tablete

Tabletele au fost pe val în 2013. În 2012 se estima un volum de 200.000 unități pentru piața locală, iar în 2013 s-a ajuns la o creștere de 300% spre 550 – 600.000 unități comercializate. În 2014 există șanse să se atingă pragul a 1 milion unități.

Am testat o sumă de tablete de la vârfurile de gamă până la gama low-cost. Sunt câteva elemente ce ar crește gradul de atractivitate al unui astfel de gadget.

1. Dual-boot

ASUS avea planuri în acest sens, dar Google s-a opus și de aici mici speranțe să vedem tablete dual-boot în 2014 – 2015. Google este un partener important și dorințele sale nu pot fi neglijate. Totuși, o tabletă care să booteze în Android și Windows 8.1 ar fi la mare căutare, la un preț care să nu treacă de pragul a 2500 – 3000 lei.

2. Modul performant pentru camera foto & video

Nu sunt un fan al acestui detaliu, mai ales pe o tabletă cu diagonala de minim 7 inch. Pe de altă parte am văzut multe persoane care folosesc tableta pe post de camera foto și video. Rezultatele sunt mediocre și în cel mai bun caz, modeste. Nu știu de cât 2 – 3 tablete care se descurcă decent din acest punct de vedere și aici m-aș referi în special la iPad Air, iPad Mini & Mini 2.

3. Tabletă rugged

S-ar potrivi celor interesați să achiziționeze o tabletă rezistentă la contactul cu apa, praful, la căderi accidentale de la minim 1 metru distanță. Ar fi perfectă pentru un copil neglijent sau pentru cei care muncesc în condiții mai grele. Sony Xperia Tablet Z este una dintre puținele tablete care nu se tem de contactul cu apa.

4. Hardware puternic la un preț corect

Ar fi cazul să facă pasul spre noul procesor octa-core de la MediaTek sau spre alte procesoare lansate pe sfârșit de 2013 și început de 2014. Ați văzut ce reacție pozitivă a stârnit LG G Pad 8.3 cu Snapdragon 600 quad-core. Sunt sigur că o tabletă cu hardware puternic la preț sub 200 de euro ar avea priză la public.

Tegra Note nu a ajuns în oferta vreunui producător local. NVIDIA Tegra 4 ar furniza o experiență excelentă pe partea de gaming & multimedia, la un preț situat sub 900 de lei.

5. Accesorii utile

Mai sunt tablete cu tastatură qwerty fizică atașabilă, dock fabricat de către producător etc. Aș dori o mai mare generalizare a acestor accesorii ce sporesc gradul de versatilitate al device-ului. Mi-aș dori să văd tablete sub 1000 – 1500 lei cu tastatură fizică atașabilă, elemente de conectivitate suplimentare și baterie suplimentară.

Ce alte funcții ați dori să găsiți pe o tabletă în 2014?

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.