Tablete

Tabletele au fost pe val în 2013. În 2012 se estima un volum de 200.000 unități pentru piața locală, iar în 2013 s-a ajuns la o creștere de 300% spre 550 – 600.000 unități comercializate. În 2014 există șanse să se atingă pragul a 1 milion unități.

Am testat o sumă de tablete de la vârfurile de gamă până la gama low-cost. Sunt câteva elemente ce ar crește gradul de atractivitate al unui astfel de gadget.

1. Dual-boot

ASUS avea planuri în acest sens, dar Google s-a opus și de aici mici speranțe să vedem tablete dual-boot în 2014 – 2015. Google este un partener important și dorințele sale nu pot fi neglijate. Totuși, o tabletă care să booteze în Android și Windows 8.1 ar fi la mare căutare, la un preț care să nu treacă de pragul a 2500 – 3000 lei.

2. Modul performant pentru camera foto & video

Nu sunt un fan al acestui detaliu, mai ales pe o tabletă cu diagonala de minim 7 inch. Pe de altă parte am văzut multe persoane care folosesc tableta pe post de camera foto și video. Rezultatele sunt mediocre și în cel mai bun caz, modeste. Nu știu de cât 2 – 3 tablete care se descurcă decent din acest punct de vedere și aici m-aș referi în special la iPad Air, iPad Mini & Mini 2.

3. Tabletă rugged

S-ar potrivi celor interesați să achiziționeze o tabletă rezistentă la contactul cu apa, praful, la căderi accidentale de la minim 1 metru distanță. Ar fi perfectă pentru un copil neglijent sau pentru cei care muncesc în condiții mai grele. Sony Xperia Tablet Z este una dintre puținele tablete care nu se tem de contactul cu apa.

4. Hardware puternic la un preț corect

Ar fi cazul să facă pasul spre noul procesor octa-core de la MediaTek sau spre alte procesoare lansate pe sfârșit de 2013 și început de 2014. Ați văzut ce reacție pozitivă a stârnit LG G Pad 8.3 cu Snapdragon 600 quad-core. Sunt sigur că o tabletă cu hardware puternic la preț sub 200 de euro ar avea priză la public.

Tegra Note nu a ajuns în oferta vreunui producător local. NVIDIA Tegra 4 ar furniza o experiență excelentă pe partea de gaming & multimedia, la un preț situat sub 900 de lei.

5. Accesorii utile

Mai sunt tablete cu tastatură qwerty fizică atașabilă, dock fabricat de către producător etc. Aș dori o mai mare generalizare a acestor accesorii ce sporesc gradul de versatilitate al device-ului. Mi-aș dori să văd tablete sub 1000 – 1500 lei cu tastatură fizică atașabilă, elemente de conectivitate suplimentare și baterie suplimentară.

Ce alte funcții ați dori să găsiți pe o tabletă în 2014?

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.