Notebook

Nu este o noutate faptul că producătorii oferă date nerealiste spre promovare în cazul unor produse noi, iar ca exemple am putea da industria auto pentru consumul de carburant sau cea a telefonelor inteligente pentru autonomie. Tot la capitolul autonomie exagerează şi producătorii de laptopuri, iar pentru a dovedi acest lucru, organizaţia de protecţie a consumatorilor Which? a testat 67 modele de la 7 mărci foarte cunoscute.

Testul a constat în navigarea pe internet prin intermediul Wi-Fi până când bateria s-a terminat, iar pentru siguranţă testul a fost repetat de 3 ori pentru fiecare laptop în parte. Au mai existat şi alte teste pentru probă, însă cele prezentate anterior au fost cele mai relevante. Din păcate cei de la Which? nu au menţionat cu ce luminozitate au fost testate laptopurile, dar mă gândesc că aceasta a fost una de x% pentru toate cele 67 de modele.

Concluziile Which? au fost tranşante: 6 din 7 producători mint utilizatorii atunci când promovează autonomia unui laptop, în unele situaţii ajungându-se la rezultate chiar şi cu 50% mai mici decât cele oficiale.

De menţionat că producătorii au alţi algoritmi de testare şi că rezultatele pot diferi destul de mult. Cu toate acestea pare a fi destul de clar că majoritatea producătorilor exagerează cifrele, singura excepţie fiind Apple care pare a livra ceea ce promite.

Categorii: notebook

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.