YotaPhone 2 – review

04/12/2014

Prin intermediul eMAG mi-a sosit la test și YotaPhone 2, telefonul cu 2 ecrane ce a atras atenția site-urilor de specialitate de la prima generație. Urmează a sosi din decembrie 2014 și în țara noastră, iar prețul se va duce în imediata apropiere a 3000 de lei.

YotaPhone este o companie rusească ce dorește a se evidenția prin folosirea a 2 ecrane, unul clasic de tip AMOLED și al doilea de tip e-ink, tehnologie cunoscută de la ebook readere. Această soluție ar oferi un plus de versatilitate și un consum mai redus de energie, anumite activități fiind deruale pe ecranul e-ink. Trec direct la aspectele tehnice.

YotaPhone-2 (13)

Trebuie să specific că am testat telefonul când rula Android 4.4.3 KitKat și a primit cel puțin 10 actualizări de software în mai puțin de 24 ore. Fiecare actualizare avea de la 15 – 20 MB până în 100 MB. Cred că se lucra în ritm susținit pe ultima sută de metri până la lansarea oficială. La un moment dat m-am oprit din făcut actualizări pe bandă rulantă și am rulat teste de benchmark, am făcut fotografii cu telefonul. Precizez că software-ul nu era în versiunea finală, versiunea pe care o găsiți când porniți device-ul din pachetul de retail.

Specificații complete pentru YotaPhone 2:

specificatii-YotaPhone-2

*4G cu viteze de până la 100 Mbps în download. 


Design

YotaPhone-2 (7)

Pachetul în care sosește YotaPhone 2 inspiră eleganță și seriozitate, atenție maximă la detalii. Alături de smartphone găsiți agrafa pentru slotul cartelei SIM, încărcător pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear pe fir lat, ghid cu instrucțiuni de utilizare, certficat de garanție.

Cântărește 140 gr, grosime de 8.9 mm și ca design mi-a adus puțin aminte de Samsung Nexus S, cel puțin modul în care au fost decupate colțurile device-ului. Lipsesc tastele capacitive de la baza telefonului și au mers pe touch buttons, fără taste capacitive. Ca materiale și finisare dă impresia de telefon bine fabricat, atenție ridicată la detalii. Sigla YotaPhone a fost stilizată neintruziv la baza display-ului e-ink de 4.7 inch situat pe spatele telefonului. În partea frontală este inexistentă.

Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, mult plastic, formă ergonomică și un telefon plăcut, efectul wow fiind dat de al doilea ecran.

Ecran și sunet

YotaPhone-2 (17)

AMOLED de 5 inch protejat de Corning Gorilla Glass 3 și cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli. Mi-a plăcut mai mult decât AMOLED-ul pus pe Motorola Nexus 6. Livrează o luminozitate bună, culori realiste, fără a fi saturate în mod excesiv, unghi bun de vizualizare și un tratament olefobic ce ajută la o acumulare mai înceată a amprentelor pe display. Touch-ul funcționează precis și prompt.

Al doilea ecran este de 4.7 inch cu tehnologie e-ink și touch. Este elementul central ce individualizează telefonul rusesc de concurență.  La prima generație a YotaPhone era un display fără touch controlat prin gesturi swipe la baza sa. Acum s-a trecut la o nouă generație, mai bine pusă la punct și cu un grad de utilizare mai mare. Are 16 tonuri de gri și pot să spun că mi-a plăcut de la bun început, răspunde mai rapid la comenzi față de un panel similar încorporat de un e-reader clasic.

Sunetul provine de la un speaker situat la baza telefonului, pe lateral, nu-l obturezi cu telefonul în landscape pentru că grila speaker-ului înconjoară portul microUSB, la jumătate, o poziționare de bun augur. Livrează un sunet clar, puternic, bine definit. Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, reglarea volumului se face din lateral. Căștile incluse în pachet sunt de bună calitate, bass inconfundabil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

YotaPhone-2 (20)

Din punct de vedere hardware aș putea spune că este un LG Nexus 5 (același procesor, aceeași cantitate de memorie RAM, accelerator grafic identic). YotaPhone 2 mizează pe un procesor Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.3 GHz, Adreno 330 GPU, 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare.

Rulează Android 4.4.3 KitKat, fără vreo intervenție la nivel de interfață grafică. Este identic din acest punct de vedere cu LG Nexus 5 când avea 4.4 KitKat și nu făcuse pasul spre 5.0 Lollipop. Nu are lag la nivel de UI, rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. Îl ajută și faptul că împărtășește aceeași interfață grafică cu LG Nexus 5. La aplicațiile obișnuite pe un telefon Android se adaugă și aplicațiile YotaPhone, mare parte gândite pentru ecranul suplimentar de tip e-ink. Te ajută să aduci conținut pe al doilea display.

Aplicații preinstalate pe YotaPhone 2:

YotaRSS, Șah Yota, YotaCheckers, Sudoku, 2048, YotaNotepad = YotaApps, interesant este că pot fi utilizate pe al doilea ecran și astfel consumul de energie este mai mic;

YotaApp Store – magazin de aplicații, majoritatea optimizate pentru display-ul e-ink (Wallpapers, Back Screen Settings, Back Screen Manager, Notepad, Organiser, TeachMe, YotaPhone Social Manager, InternetHub, SportCaster, YotaPhone Clock Collection). Nu cred că mai au nevoie și de o descriere separată;

ABBYY Lingvo – dicționar online;

OfficeSuite – suită pentru documentele în format Office (Word, Excel, PowerPoint).

În rest sunt aplicațiile uzuale pentru un telefon Android (Gmail, YouTube etc). Nu are Snapdragon 801 sau 805 ci un CPU mai vechi, dar tot duce orice joc sau aplicație din Google Play, în browsing s-a dovedit destul de rapid.

Performanță

Screenhshot-YotaPhone-2 (55)

L-am pus la lucru în câteva teste de benchmark:

teste-benchmark-YotaPhone-2


Conectivitate

YotaPhone-2 (15)

4G cu viteze de până la 150 Mbps 100 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, Wi-Fi hotspot, bluetooth etc. Nu-i lipsește nimic. În apelurile de voce s-a descurcat bine, nu a impresionat, dar nici nu a dezamăgit.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm în partea superioară, portul microUSB la bază, tasta power și reglarea volumului în lateral dreapta, fără niciun element de conectivitate în lateral stânga.

Cameră foto și video

YotaPhone-2 (16)

8 Megapixeli, LED flash, filmează la 1080 și cameră frontală de 2.1 Megapixeli. Camera principală mi s-a părut modestă, mult zgomot în imagini. Pe telefon zici că au ieșit mult mai bine, display-ul AMOLED contribuie la această impresie. Aplicația camerei este cea oficială, descărcabilă pe orice telefon cu Android 4.4 KitKat.

Fotografii făcute cu YotaPhone 2:

Autonomie

Bateria de 2500 mAh nu rezistă prea mult dacă toate activitățile sunt desfășurate în mod exclusiv pe display-ul AMOLED nu rezistă de dimineață până seara pe utilizare intensivă. Când începi a integra în mixul de utilizare și ecranul e-ink aș spune că treaba se schimbă, iar autonomia crește în mod susținut. Poți să citești cărți sau să parcurgi știrile de zi cu zi pe display-ul de 4.7 inch și economisești energia stocată în bateria de 2500 mAh. Poți să efectuezi apeluri și să citești mesajele din panelul e-ink. Sunt multe sarcini ce le poți rezolva direct de acolo.

Concluzii

YotaPhone-2 (25)

YotaPhone 2 ca și BlackBerry Passport nu sunt telefoane de volum. Prețul ridicat le face ușor prohibitive în țara noastră. Totuși, îl consider a fi un telefon de nișă care devine mult mai practic în a 2-a generație. Mă bucur că un startup rusesc a avut curajul să spargă tiparele și să livreze un telefon cu adevărat original.

PRO

– combinația display AMOLED + ecran e-ink;

– spațiu de stocare suficient;

– suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play;

– Android 4.4 nativ;

– autonomie bună, în contextul în care în utilizarea de zi cu zi intervine și display-ul secundar de 4.7 inch.

CONTRA

– mediocru la capitolul fotografii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.