Philips Xenium I908 – review

20/01/2015

Gama de telefoane Philips Xenium dorește să atragă în primul rând prin capacitatea și calitatea bateriilor încorporate. Modelul pe care o să-l analizăm în continuare se bazează pe un acumulator de 3000 mAh, dar dispune și de un hardware ce-l va pune la grea încercare.

Philips Xenium I908 este diponibil deocamdată în România exclusiv prin oferta operatorului de telefonie mobilă RCS&RDS. Prețul său pare destul de tentant raportat la ceea ce oferă pe hârtie, dar mai bine să vedem cum se descurcă în realitate. Începem, ca de obicei, cu

Specificațiile detaliate pentru Philips Xenium I908:

Specificatii Philips Xenium I908

Design

Philips Xenium I908

În general acest capitol începe cu o frază de genul ”În cutia primită…”. Acum nu mai este cazul. Philips Xenium I908 nu a venit în varianta propusă spre comercializare, ci ca un sample destinat testărilor. Nu am primit decât smartphone-ul propriu-zis, fără alte accesorii.

Ca aspect, Philips Xenium I908 nu iese cu aproape nimic în evidență. Colțuri rotunjite și grosime ce nu pare să fie de doar 8.5 mm. Numele producătorului (chiar dacă nu este chiar Philips adevăratul producător) apare deasupra ecranului, dar și pe spatele dispozitivului. La baza display-ului se regăsesc cele trei taste capacitive cu rol de ”back”, ”home” și ”options” –  de la stânga la dreapta. Pe partea din spate avem camera principală cu LED flash-ul în colțul din stânga-sus, iar jos, tot spre partea stângă este grila pentru difuzor.

Materialele folosite în construcția lui Philips Xenium i908 sunt simple și corecte. Nu impresionează ca aspect, în schimb capacul bateriei oferă un grip excelent. Are o textură asemănătore cu cea de la Samsung Galaxy Note 3, aduce cu pielea naturală, dar este parcă mai cauciucată. Aproape că se lipește în palmă.

Principala nemulțumire la acest capitol este dată de sunetele scoase de carcasă atunci când telefonul este strâns ușor în mână. La colțuri, în special la două dintre ele, se aude cum telefonul scârțâie. Ar putea fi o problemă doar pentru modelul sosit la test, fiind un sample. Am mai pățit așa ceva și cu alte smartphone-uri preproducție.

Ecran și sunet

Philips Xenium I908

Ecranul lui Philips Xenium I908 măsoară 5 inci în diagonală și oferă o rezoluție Full HD 1920 X 1080 pixeli. Este de tip IPS și oferă culori plăcute, dar nu foarte vii. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, dar luminozitatea putea fi mai ridicată. În lumina directă a soarelui vei avea mari probleme în a distinge ceva pe ecran. Densitatea pixelilor este de 441 ppi și se vede. Totul apare bine conturat, dar totuși parcă se putea mai bine din partea display-ului la acest nivel de preț.

Sunetul emis prin difuzorul extern este impresionant. Nu are o amplitudine prea mare, dar oferă un sound foarte bun. Avem parte și de un nivel suficient de bass, pentru ca ascultarea melodiilor preferate sau vizionarea de clipuri pe youtube să ne facă o adevărată plăcere.

În schimb, prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă radical. Nu am putut să ascult muzică la Philips Xenium I908. Amplificatorul intern nu oferă deloc un sound plăcut oricât ne-am juca cu egalizatorul. Nici volumul maxim nu este cel mai bun.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Philips Xenium I908

Procesorul MT6592 octa-core la 1.7 GHz de la MediaTek, cu acceleratorul grafic Mali-450 MP și 2 GB de memorie RAM se simt în rularea aplicațiilor. Totul decurge aproape instant, iar jocurile complexe nu pun niciun fel de probleme. Nu cred că există aplicație în Play Store care să nu fie rulată în condiții optime. Și memoria internă este suficientă, din cei 16 GB din fișa tehnică, fiind disponibili în mod real 13.31 GB.

Sistemul de operare de pe Philips Xenium I908 este Android 4.4.2 KitKat lăsat aproape în stare nativă de producător. Spun aproape, fiindcă doar icon-urile sunt modificate spre a arăta mai aproape de ceea ce întâlnim la Android Lollipop cu al său Material Design. Atât este schimbat și nimic mai mult.

Chiar dacă este lăsat aproape de stadiul nativ, acest Android 4.4.2 KitKat mai are momente când agață ușor prin meniu sau oferă un mic lag. Nu ar fi trebuit să se întâmple asta având în vedere ansamblul hardware de pe Philips Xenium I908. Există și câteva micuțe bug-uri, dar nimic de speriat.

Aplicațiile preinstalate pe Philips Xenium I908 sunt aproape inexistente. Bineînțeles, în afară de suita celor de la Google cu ale lor Drive, Hărți, Gmail, Google+ ș.a.m.d. Practic avem doar Star Taxi și WPS Office (Kingsoft Office) preinstalate. Foarte bine din partea Philips.

Performanță

test benchmark Philips Xenium I908

După ce a trecut prin febra testelor de benchmark, rezultatele obținute de Philips Xenium I908 se regăsesc în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Philips Xenium I908

Conectivitate

Philips Xenium I908

Philips Xenium I908 este un smartphone dual-sim în care ambele cartele sunt de dimensiuni normale. Atât acestea, cât și cardul micro SD pot fi inserate sau scoase fără a întâmpina alte dificultăți. Este și normal, atâta timp cât acumulatorul nu poate fi scos din locașul său.

Avem așadar 3G cu viteze în download de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.1, GPS, A-GPS, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm.

Pe laterala de sus este portul micro USB și jack-ul de 3.5 mm, pe dreapta se află tasta power, iar pe stânga regăsim butoanele pentru reglarea volumului. Jos nu este decât microfonul.

Nu am întâmpinat probleme cu niciunul dintre elementele de conectivitate, iar pe partea de apeluri vocale, Philips Xenium I908 s-a descurcat excelent. Semnalul GSM este puternic și stabil, iar sunetul din difuzor clar și suficient ca volum.

Cameră foto și video

Philips Xenium I908

Camera de 13 Megapixeli se descurcă impresionant atât pe partea de poze, cât și la filmare. Fotografiile arată foarte bine, singurele probleme apar doar atunci când lumina este insuficientă. Dar asta se întâmplă la mai toate smartphone-urile. Ideea de bază este că avem parte de un senzor foto de calitate.

Mai jos aveți o galerie de poze și un link către un clip video realizat cu Philips Xenium I908. Mențiuni: prima fotografie din galerie este lăsată la rezoluția maximă, iar filmulețul este captat doar la calitate HD și nu Full HD.

Clip video realizat cu Philips Xenium I908

Autonomie

Screenshot Philips Xenium I908

Acest capitol a fost cel care m-a interesat cel mai tare. Din păcate, în software-ul lui Philips Xenium I908 este un mic bug. Sper să fie prezent doar pe telefonul de test, deoarece pe internet nu am găsit prea multe păreri negative despre autonomia oferită de Philips Xenium I908.

Ideea este simplă: fără să ating telefonul, de seara până dimineața, procentajul bateriei scădea de la 100% la mai puțin de 80%. În doar câteva ore, fără vreo activitate din partea terminalului. ”Așteptare celulă” se pare că era consumatorul principal.

În felul acesta nu am reușit să ating deloc o autonomie rezonabilă din partea lui Philips Xenium I908. Un lucru este cert și anume faptul că bateria este de bună calitate. Spun asta pentru că în jocuri sau vizionând clipuri pe youtube acumulatorul nu se descarcă într-un ritm prea alert. Am tot sperat la un update de software care să rezolve problema cu descărcarea bateriei, dar deocamdată nu a venit.

Preț

Philips Xenium I908 – 1249 lei în oferta RCS&RDS cu oricare dintre abonamentele Digi Mobil Optim.

Concluzii

Philips Xenium I908

Deocamdată Philips Xenium I908 este disponibil în România exclusiv în oferta operatorului de telefonie mobilă RCS&RDS. De aceea, s-ar putea ca posibilitatea de a achiziționa un astfel se smartphone să fie ușor mai anevoioasă pentru unii clienți.

Dacă doriți totuși să cumpărați acest telefon, trebuie să știți că la prețul actual sau pentru doar câțiva zeci de lei în plus mai există și alte variante. Philips Xenium I908 se luptă într-o ligă unde îi avem și pe LG G2 sau chiar Nexus 5. Mai există și alți competitori, dar poate nu la fel de cunoscuți.

Atunci de ce am alege un Philips Xenium I908. Are câteva avantaje, dar și mici probleme. Le-am adunat pe toate mai jos, unde sunt trecute principalele elemente pozitive sau negative. Cele contra ar putea fi regăsite doar la exemplarul sosit la test, fiind un model sample. Oricum ar fi, trebuiesc amintite.

PRO

– ansamblu hardware ce face față cu brio în aproape toate aplicațiile din google Play;

– camera de 13 Megapixeli fotografiază și filmează foarte bine.

CONTRA

– autonomia bateriei nu este suficientă, ținând cont că vorbim de un acumulator de 3000 mAh;

– construcția, deși pare foarte solidă, face capacul spate să scârțâie la colțuri.

Material de tip review făcut de către Emil Dragotă:

httpvh://youtu.be/xGXDkxDuN-o

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.