Maguay eXpert Book 3G Altro – review

23/02/2011

Maguay este o companie românească ce are planuri serioase pe 2011. Într-un articol viitor o să vă vorbesc despre gama lor pe anul în curs. În cele ce urmează am să vă descriu un mini-laptop ce oferă o serie de funcții interesante, mai rar întâlnite pe portabilele momentului.

Date tehnice Maguay eXpert Book 3G Altro:

– ecran LED de 13,3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli;

– procesor Intel Dual Core la 1.6 Ghz, 3GB DDR3, SSDNow Kingston de 128 GB;

– Wi-Fi, bluetooth 2.1, replicator de porturi, 1 port usb 2.0, HDMI;

– baterie de 3 celule care promite în modul economic o autonomie de 3 ore și jumătate, grosime de doar 21.9 mm;

– sistem de operare Windows 7 Home Premium.

Aspect – laptopul de la Maguay arată foarte bine. Carcasa este neagră, glossy și adună amprentele. La praf se descurcă mai bine, neieșind în evidență. Apreciez simplitatea designului. Pe spatele displayului nu o să găsiți decât un logo cu eXpert Book 3G Altro. Când îl deschideți veți observa că partea inferioară, inclusiv tastatura sunt argintii pe cand ecranul este înconjurat de o margine neagră. Clema ce face legătura între ecran și tastatură este solidă și se mișcă foarte ușor. Este exclus să aveți de-a face cu o deschidere întâmplătoare a laptopului. Per total, Maguay eXpert Book 3G este bine închegat, cu un aspect modern.

Ecran, tastatură și sunet- ecranul este LED cu o bună luminozitate. Nu aveți ce să reproșați la acest capitol. Interesant este că ecranul se rotește în funcție de poziția în care este ținut. Seamănă cu o uriașă tabletă ce are și tastatură încorporată, dar lipsește touchscreenul. Tastatura o spun de-a dreptul că la început nu mi-a plăcut. Atunci când tastați degetul se afundă un pic și sunt obișnuit ca aceasta să aibă un joc mai mic. După aproximativ două săptămâni pot să spun că m-am obișnuit cu ea și nu mi se mai pare așa dizgrațioasă. Foarte ușor puteți selecta diverse funcții ale laptopului combinând tastat Fn cu F10 pentru pornirea bluetooth, cu F11 pentru wireless, cu F12 pentru accesarea 3G, etc. În ce privește partea de sunet, vine cu două boxe micuțe care se aud foarte clar, dar nu sunt foarte zgomotoase. Puteți conecta boxele dumneavoastră dispunând și de un jack de 3.5 mm.

Conectivitate – eXpert Book 3G este un capitol la acest domeniu. Pe lângă Wi-Fi și bluetooth ca orice portabil al momentului care se respectă permite și inserarea unei cartele SIM 3G. Aș zice mobilitate la maxim. Puteți accesa internetul și din locuri mai greu accesibile, numai să aveți acoperire 3G. Vodafone, Cosmote și Orange oferă semnal bun în mai toate orașele, în unele localități mai mici lucrurile nu stau prea bine. Legat de wi-fi pot spune că se descurcă foarte bine. Nu pierde semnalul sau prostii de gen.

Performanțe – nu este un laptop de gaming și nici placa video de la Intel nu-l recomandă pentru aplicații deosebite. Este ok pentru mediul business, funcțiile office nu sunt o problemă, portabilitate la nivel foarte bun. De vină pentru faptul că se mișcă iute este și SSDNow Kingston de 128 GB, de 1.8 inch. Pornește foarte repede și se închide la fel, fără laguri sau momente de blocaj. Și atunci când copiați documente pe SSD, veți observa o viteză amențitoare față de un HDD clasic. SSD-ul de la Kingston este responsabil și pentru lipsa de zgomot produs. Din când în când se aude un ventilator și cam atât. Știți că un SSD față de un HDD este lipsit de părți în mișcare bazându-se pe microcipuri similare cu cele din cardurile SD pe care le aveți la camera foto sau video de acasă.

Autonomie – aici nu m-a impresionat. Ei spun că bateria cu 3 celule de peste 3000 mAh ar ține 3 ore și jumătate, dar poate în modul de economisire a bateriei. Eu l-am ținut să ofere performanța maximă și de aceea nu a trecut de pragul a două ore. Greutatea de 1.5 kg îl aduce într-o zonă exclusivistă, alături de modele ca Asus U36.

Concluzii – eXpert Book 3G este un laptop ok. Îl trage în jos prețul configurației de care v-am vorbit mai sus ce ajunge undeva între 3000 și 4000 lei. Dacă vreți portabilitate maximă și nu dați prea mult pe performanță, cred că ați dat de laptopul potrivit.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.