Meizu MX4 – review

24/03/2015

În ultimele 2 săptămâni am avut ocazia să testez și Meizu MX4 prin intermediul QuickMobile. Mi-am dorit mult să văd Meizu MX4 la lucru și uite că în cele din urmă a ajuns și la mine.

Meizu este un rival de temut pentru Xiaomi, mă refer la piața chineză, acolo unde cele 2 companii sunt antrenate într-un război tacit al prețurilor și al raportului preț / specificații cât mai bun.

Meizu-MX4 (2)

De-a lungul timpului am avut ocazia să văd Xiaomi Mi-3 și Mi-4, impresiile formate le-ați găsit în recenzii de pe site. Aveam anumite așteptări față de Meizu MX4, dar mi le-a depășit din toate punctele de vedere. Un alt magazin online și de retail clasic îl are la 1300 lei și am curajul să spun că nu găsești un telefon cu raport preț / specificații superior lui MX4. Îl consider mai bun decât LG Nexus 5 sau LG G2. Meizu MX4 este un telefon Android de top la preț de mid-range. El arată de ce companiile chineze sunt pe val (mă refer la Xiaomi, Meizu, OnePlus).

Specificații Meizu MX4

specificatii-Meizu-MX4

Design

Meizu-MX4 (3)

În pachet dați de smartphone, încărcător de dimensiuni minione, cablu microUSB – USB 2.0, manual cu instrucțiuni de utilizare. Cred că este inutil să spun că mai toate materialele sunt în limba chineză. QuickMobile atașează și un certificat de garanție pentru al său QuickService. M-ul stilizat pe încărcător amintește destul de mult de logo-ul MI al Xiaomi.

Ca design amintește puțin de iPhone 3GS, aspect subliniat de curburile smartphone-ului și de tasta capacitivă circulară. Asta chiar nu contează. De când l-am scos din cutie pot spune că m-a impresionat prin soliditatea construcției, finisare, calitate a materialelor. Nu i se poate reproșa nimic, nu se face de râs în fața niciun alt smartphone de top cu Android. Un cadru metalic înconjoară smartphone-ul și contribuie la rezistența structurală a device-ului. În partea frontală nu se regăsește niciun logo, iar termenul Meizu abia ce a fost stilizat neintruziv pe spatele său.

Capacul bateriei se îndepărtează, dar Meizu MX4 nu oferă slot pentru cardurile microSD, iar cartela trebuie să fie de tip microSIM. Bateria nu poate fi îndepărată din locașul său, deși cum spuneam, vorbim de un capac detașabil.

Raportul display / corp al smartphone-ului este de 75.5% și asta pentru că marginile laterale sunt foarte înguste plus destul de puțin spațiu la bază și deasupra ecranului. Asta-l face mai compact față de alte telefoane cu ecran de 5.4 – 5.5 inch.

Meizu MX4 are un form factor distinct, mai lat față de alte telefoane Android, dar după 2 săptămâni de utilizare am început să-l apreciez. Scrii mai ușor cu degetele pe display în modul portrait, mai mult spațiu și taste touch mai generoase. Plus că nu mi s-a părut atât de lat încât în anumite situații să nu-l folosesc cu o singură mână sau să mă incomodeze în vreun fel.

MX4 arată cât de mult a evoluat Meizu și de ce sunt atât de apreciați pe piețele asiatice. MX4 este mai bine fabricat decât OnePlus One, LG Nexus 5, LG G2 și multe alte telefoane cu preț de sub 2000 – 2500 lei. Am observat impresiile unor posesori de iPhone și Samsung care se repezau să întrebe: ce-i chinezăria asta? Și după 1 – 2 minute începeau să-și schimbe opiniile și să vadă că nu-și trădează originile în vreun fel. Good job Meizu!

Ecran și sunet

Meizu-MX4 (15)

IPS de 5.36 inch cu rezoluție 1920×1152 pixeli și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Punctează bine la capitole precum luminozitatea, unghiul de vizualizare, culori plăcute, răspuns prompt al touchscreen-ului. L-am folosit ca luminozitate pe la 60 – 70% și se descurcă neașteptat de bine și sub acțiunea razelor de soare. Nu adună amprentele într-un ritm rapid, un tratament olefobic de bun augur din partea Meizu, cel mai probabil.

La baza display-ului se află o tastă capacitiva circulară cu rol de ieșire pe ecranul de start când ești într-o aplicație sau joc. La stânga sau dreapta acestui control central nu se află vreun element de control. Back apare pe ecranul de start în anumite scenarii de utilizare, sub formă de touch buttons. Meizu a optat pentru o combinație: tastă capacitivă, dar și touch button direct în interfața grafică a Flyme OS. Tasta circulară funcționează și pe post de LED de notificare.

Sunetul ajunge de la un speaker situat la baza telefonului, pe lateral, în dreapta portului microUSB. Se aude puternic, clar, un pic de bass în plus ar fi fost de bun augur. Nu l-am folosit de prea multe ori la volum maxim, se auzea prea tare și l-am ținut pe la jumătate, suficient ca să auzi sunetele reproduse în condiții optime. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, pe lateral și reglarea volumului se face din lateral stânga. Apreciez dispunerea pe laturi separate a controlului de power și a celui dedicat volumului. Livrează un sound de bună calitate, iar căști de tip in-ear de bună calitate asigură altături de Meixu MX4 o audiție imersivă, excelentă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Meizu-MX4 (14)

Integrează un procesor MediaTek de generație nouă, pe arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A17 la 2.2 GHz + 4 x ARM Cortex-A7 la 1.7 GHz, accelerator grafic PowerVR G6200 MP4, 2 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD. La review a sosit versiunea cu 16 GB spațiu de stocare, 12 GB în mod real. Aș recomanda modelul cu 32 GB. Sunt suficiente câteva clipuri la rezoluție 4K, jocuri de top din Google Play, fotografii făcute cu camera de 20.7 Megapixeli și te trezești că spațiul de stocare s-a umplut, neexistând soluția unui card microSD.

Să revin la partea hardware, un procesor MediaTek de top, un CPU anunțat în 2014 și implementat pe Meizu MX4. Flyme OS este custom ROM-ul conceput de către compania chineză și alături de hardware-ul MediaTek furnizează o interfață grafică fluentă, fără lag în meniu, nici atunci când sunt desfășurate mai multe acțiuni în mod simultan.

Am observat că atunci când telefonul folosește și CPU-ul tactat la 2.2 GHz pe ARM CortexA-17 se încinge destul de serios pe spate, în apropierea senzorului de 20.7 Megapixeli. Am remarcat asta la filmările în regim 4K și la jocurile cu grafică complexă sau testele de benchmark ce necesită toată puterea de procesare a device-ului. Am remarcat că și disiparea căldurii se face rapid. În 1 – 2 – 3 minute își revine la normal, cu ghilimelele de rigoare. În browsing, pe partea de socializare, mail etc nu se încălezește, doar în situațiile amintite mai sus.

Interfața Flyme OS aduce toate aplicațiile și widgeturile direct pe ecranul de start, nu există un meniu cu aplicații. Bineînțeles, sunt atâtea launchere în Google Play și-l puteți personaliza după preferințe. Mi-a plăcut UI-ul de pe Flyme atât de mult încât nu am dat fuguța în GPlay pentru Nova Launcher sau Apex. Important este că oferă acces la Google Play și suita de aplicații dedicate. Google Maps funcționează ireproșabil, ajută și compatibilitatea cu Beidou, GLONASS, GPS etc.

Un pic mai ciudată s-ar putea să vi se pară organizarea setărilor, diferită de ceea ce găsești pe telefoanele Android cu un sistem de operare puțin modificat. Țin să precizez că m-am adaptat rapid. Sunt foarte puține aplicații preinstalate, nici măcar Nexus 5-ul meu nu vine cu atât de puține aplicații by default, de aici și cei 12 GB oferiți ca spațiu de stocare.

Aplicații preinstalate pe Meizu MX4. Mai trebuie să spun că are meniu în limba română, dar nu toată interfața este tradusă (o parte în engleză, o parte în limba noastră nativă):

Calendar, E-mail, Clock, Music, Video, Gallery, Calculator;

AppCenter – inutil într-un fel, sosește în limba chineză;

Reader – știri din China;

Memos – setezi remindere;

Painter – desenezi și salvezi rezultatele obținute;

Game Center – în limba asiaticilor ce l-au produs;

Înregistrare voce, Descărcări, Upgrade – zona din care faci update de software;

Security – un fel de antivirus încorporat;

Document – file manager a la Meizu;

Weibo – twitter-ul chinezesc, dar poate fi dezinstalat de pe smartphone;

Browser.

Atât.

Le-am pus pe toate ca să vedeți cât de puține sunt. Restul de servicii ți le descarci din Google Play. Jos pălăria în fața Meizu pentru o astfel de abordare. Funcționează Chrome, YouTube etc în condiții optime. Le aveți la un touch distanță în marketul Android.

Performanță

Screenshot-Meizu-MX4 (34)

A trecut prin mai multe teste de benchmark. Rezultatele obținute sunt excelente și arată că distanța dintre MediaTek și Qualcomm pe segmentul de top a început a fi inexistentă.

teste-benchmark-Meizu-MX4

Conectivitate

Meizu-MX4 (8)

4G cu viteze de până la 150 Mbps în download, Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz și cel mai extins portofoliu de suport pentru sateliții de poziționare: GPS, GLONASS sunt arhicunoscute (primul fiind sistemul american, al doilea replica dată de URSS, scuze, de Rusia :)). Beidou aparține chinezilor, iar QZSS este acronimul de la Quasi-Zenith Satellite System aparține japonezilor. Cred că de aceea și poziționarea prin Google Maps funcționează ceas, foarte rapid și precis.

În apelurile de voce uimește prin claritate, volum puternic și bine calibrat. Și-au făcut temele și la acest capitol. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și butonul de power, la bază dați de portul microUSB și speaker-ul smartphone-ului, iar în lateral stânga de reglarea volumului.

Cameră foto și video

Meizu-MX4 (4)

20.7 Megapixeli de la Sony ce livrează fotografii de foarte bună calitate și clipuri video ce primesc aceeași apreciere. Aplicația este organizată foarte bine, își face focusul rapid, filmează la rezoluție 4K, dar după 1 – 2 minute se încălzește destul de puternic.

Fotografii făcute cu Meizu MX4:

 

Autonomie

Meizu-MX4 (12)

Bateria de 3100 mAh se ține bine, neașteptat de bine. Dacă luminozitatea este setată la 100% și-l supui la jocuri cu grafică complexă, clipuri video 4K s-ar putea să nu treacă de trei sferturi de zi. Dacă luminozitatea este setată la 50 – 60%, mai mult facebook, twitter, mail și apeluri de voce se duce spre 1 – 1.5 – 2 zile. Excelent în opinia mea, pentru un smartphone de top.

Preț

Nu l-am mai găsit listat în oferta QuickMobile. Revin cu link din momentul în care apare, la un moment dat costa 1999 lei.

Concluzii

Meizu-MX4 (19)

Meizu MX4 este un produs din categoria premium, dacă-l găsiți pe la 1300 – 1400 lei vă recomand să-l cumpărați. Îl veți aprecia de la prima utilizare. Este superior lui LG G2 sau LG Nexus 5. Pe LG G2 îl întrece în ce privește puterea de procesare, camera foto și video, design pe care l-aș considera superior, autonomie la valori ușor superioare, bloatware zero. Pe LG Nexus 5 îl bate la atâtea capitole că nu are rost să le enumăr.

PRO

– design plăcut, deși multe elemente amintesc de iPhone, nu m-a deranjat în vreun fel, materiale și finisare din categoria premium;

– display luminos, unghi de vizualizare larg;

– Flyme OS cu multiple opțiuni de customizare, multe teme ce schimbă UI-ul în întregime;

– putere de procesare și rulare în condiții bune a tuturor jocurilor și aplicațiilor din Google Play;

– rezultate excelente ale camerei de 20.7 Megapixeli;

– autonomie bună.

CONTRA

– AppCenter în limba chineză;

– fără slot pentru microSD;

– servicii post-vânzare mai slabe decât la brandurile importate oficial în România;

– interfața și designul amintesc poate prea mult de iPhone și iOS. Pe mine nu m-a deranjat, absolut deloc.

httpvh://youtu.be/qIKyxwqqaCI

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.