În 2015 veți găsi mai multe recenzii de routere pe Gadget.ro și metodele de testare se vor îmbunătăți treptat astfel încât să reliefeze punctele PRO și CONTRA ale fiecărui device în parte. TP-Link ne-a trimis unul dintre modelele sale de top: Archer C8, doar C9 îi este superior.
Dacă nu mă înșel, TP-Link este liderul pe piața de routere wi-fi în România, iar de cele mai multe ori ies în evidență prin raportul preț / specificații. Încep cu câteva detalii legate de hardware-ul pus pe TP-Link Archer C8.
Design
În pachet am dat de router, antenele detașabile, alimentator dedicat, cablu pe conector RJ-45 la ambele capete. Bănuiesc că în cutia de retail mai sunt și ceva manuale cu instrucțiuni de utilizare, cd cu drivere, certificat de garanție.
Are un design aparte ce-mi amintește puțin de radio-ul bunicului. Antenele detașabile se montează într-un mod facil, are un suport ce-i permite să stea în picioare, cu ghilimele de rigoare. Ocupă ceva spațiu și atrage atenția (dimensiuni de 221 x 86 x 168.5 mm, poziție verticală), cântărește 1.3 kg și nu mi-a venit să cred că este atât de greu. Sunt ultrabook-uri de 13.3 inch cu o greutate similară și nu-mi explic de ce urcă la o astfel de valoare, ASUS RT-AC87U, un monstru ca specificații se oprește la 747 gr.
Mă rog, router-ul nu-l cari cu tine. Îl pui într-un loc și de cele mai multe ori îți dorești să nu iasă în evidență prea tare, nu este cazul lui Archer C8 care pe lângă dimensiunile generoase mai aduce și trei antene externe. În partea frontală sunt mai multe LED-uri de notificare ce se aprind albastru (Wi-Fi, power, internet etc). Elementele de conectivitate sunt pe spate, dar mai multe detalii în capitolul dedicat.
Albul este culoarea predominantă + argintiu la muchia ce-l înconjoară și joacă rol de stand ad-hoc și-i oferă un plus de rezistență structurală.
Hardware și conectivitate
Folosește un procesor Broadcom BCM4708 de tip dual-core la 800 MHz, ajutat de 128 MB RAM și 16 MB spațiu de stocare. Frecvențele de 2.4 și 5 GHz sunt livrate de Broadcom BCM4331 și, respectiv, Broadcom BCM4360.
Pe partea de conectivitate, pe spatele său dați de 4 x RJ-45 LAN de 10 / 100 / 1000 Mbps, WAN pe RJ-45 de 10 / 100 / 1000 Mbps. Tot acolo dați de jack-ul pentru alimentator, buton dedicat pentru operațiunea de oprire / pornire, buton WPS, port USB 2.0, în lateral dreapta cu router-ul din față regăsiți portul USB 3.0 + alt control ce permite activarea / oprirea Wi-Fi.
Cum consider că este și normal la un router cu preț de peste 3 – 400 lei oferă conectivitate Wi-Fi ac pe 5 GHz și aici sunt atinse viteze de până la 1300 Mbps, iar pe 2.4 GHz urcă la 450 Mbps. Combinat ai parte de 1750 Mbps. Extra-suficient.
Am abonament Fiberlink 1000 cu 1000 Mbps la download și cred că orice valoare de peste 1000 Mbps este mai degrabă un bonus, un router pe care-l iei cu speranța că pe viitor, RCS-RDS și alte firme ce oferă internet prin fibră optică vor ajunge a oferi viteze și mai mari decât cele din prezent. Cele trei antene contribuie la o acoperire bună, repet, am un apartament micuț și nu am probleme legate de eventuale interferențe. Trebuie să cobor la etajele inferioare ca să văd cât bate router-ul Wi-Fi, cu ghilimelele de rigoare. Oferă o liniuță și în fața blocului, de la etajul 4 în care TP-Link Archer C8 este poziționat.
Interfață pentru PC, setări și utilizare
Am înțeles că pe Archer C8 a debutat o nouă interfață a TP-Link, una mai aerisită și mai ușor de parcurs. Pentru setările de început trebuie să te conectezi pe 192.168.0.1 cu admin și parola admin, ulterior le schimbi după cum dorești.
Din start pornește cu Quick Setup și alegi Basic sau Advanced, în funcție de cât de mult dorești să-ți customizezi setările și mai ales de gradul de cunoștințe pe care-l aveți.
Ce-i lipsește?
– management https pentru acces local sau de la distanță;
– server VPN.
Interfața este grupată în Quick Setup, Basic și Advanced. Basic are mai multe sub-meniuri: Network Map cu o interfață plăcută ce arată numărul de conexiuni Wi-Fi, accesul la internet, conexiunile pe fir, existența vreunui disk USB conectat etc, Internet, Wireless, USB Settings și Guest Network. Navigarea prin interfață se face rapid, fără întârzieri. Doar atunci când trebuie să dai reboot durează puțin, dar nu sunt multe setări ce au nevoie de reboot.
Setările rapide pentru TP-Link Archer C8;
Setările Basic pentru TP-Link Archer C8;
Setările Advanced pentru TP-Link Archer C8;
Mult mai complexe, zeci de setări ce așteaptă a fi descoperite de către un utilizator de TP-Link Archer C8. Recunosc că sunt genul care-l instalează și nu mai revine în interfața router-ului, doar dacă este nevoie să reglez ceva ce nu mai funcționează.
Guest Networks este suportat atât pe 2.4 cât și pe 5 GHz, o adiție interesantă. Rețeaua de 2.4 GHz funcționează pe 20 și 40 MHz, iar cea de 5 GHz merge pe 20, 40 și 80 MHz. Pe partea de encriptare aduce WEP, WPA / WPA2 Personal și WPA / WPA2 Enterprise.
Câteva screenshots:
Se transformă într-un media server ad-hoc cu suport pentru USB 2.0 și USB 3.0, al doilea port oferă viteze mai mari.
Rezultate obținute cu SpeedTest
Primele teste le-am făcut pe ASUS ROG G551, un laptop cu rețea pe 10 / 100 / 1000 Mbps, dar la care ASUS s-a lăcomit și nu a pus un Wi-Fi ac, ci maxim Wi-Fi b/g/n, de aici și rezultatele modeste pe Wi-Fi. Nu am avut un adaptor Wi-Fi ac la îndemână, dar promit ca în viitorul apropiat să cumpăr unul, așa cum am făcut și cu abonamentul de internet ce l-am upgradat recent de la 500 la 1000 Mbps, tocmai pentru testele de acest fel.
ASUS ROG G551 + TP-Link Archer C8 pe fir;
ASUS ROG G551 + TP-Link Archer C8 pe Wi-Fi n;
iPhone 6 + TP-Link Archer C8 pe Wi-Fi ac;
Meizu MX4 + TP-Link Archer C8 pe Wi-Fi ac;
Preț
Router wireless TP-Link Archer C8 – 440 lei la eMAG față de prețul de listă de 629 lei.
Concluzii
La puțin peste 400 lei aș spune că este o alegere inspirată. Oferă o bună calitate a semnalului, o interfață ușor de parcurs, multe funcții, conectivitate mare. Din păcate nu am avut un adaptor Wi-Fi ac pentru laptop ca să-l testez în adevăratul înțeles al termenului și pe conexiunea fără fir.
PRO
– design original;
– conectivitate mare;
– acoperire bună;
– meniu structurat în mod plăcut, intuitiv;
– raport preț / specificații excelent.
CONTRA
– lipsă VPN server;
– generos dimensionat, 1.3 kg.
httpvh://youtu.be/4UYWmwBbabI