Este un review mai special, pentru că am testat ASUS ROG G551 de la filiala locală a companiei taiwaneze, mi-a plăcut mult și am decis să-l achiziționez prin intermediul ITgalaxy.ro.
Mi-am dorit un notebook puternic, optimizat pentru gaming și capabil la nevoie să suporte și editare foto și video mai complexă, fără a sacrifica partea de portabilitate în totalitate. Pot lua laptopul la serviciu sau când plec în orice altă destinație. Nu este ușor de pus în rucsac și mers cu el în spate, deși sunt unul dintre cei care NU se vaită la o astfel de operațiune, dar de cele mai multe ori merg cu mașina și nu sunt nevoit să merg pe distanțe lungi cu rucsacul în spate.
Destul cu diatriba de la începutul recenziei și să trec direc la specificațiile hardware ale configurației de ASUS G551 ce alături de cele două monitoare de acasă mă ajută în efectuarea sarcinilor de zi cu zi (No. 1 – documentarea și redactarea articolelor de pe Gadget.ro). Apropo, am comandat exact configurația sosită la review din partea ASUS România.
Am testat și pe fratele său mai mare, ASUS ROG G771.
Design
În pachetul de retail primiți laptopul propriu-zis și încărcătorul de dimensiuni generoase, dar nu l-aș considera o micuță cărămidă ca la modelele folosite în urmă cu 2 – 3 ani de zile. Mai sunt ceva manuale cu instrucțiuni de la ASUS, certificatul de garanție și dacă-mi amintesc corect câteva CD-uri cu drivere pentru Windows 8.
Ca și ASUS ROG G771, G551 este o evoluție a laptopurilor din seria N a producătorului taiwanez. Notebook-urile respective sunt axate mai mult pe partea de multimedia, iar cu certificarea ROG sunt aduse elemente grafice, dar și optimizări suplimentare pe partea de răcire etc.
Cu laptopul închis se remarcă logo-ul ROG / acronim de la Republic of Gamers, log care atunci când notebook-ul este pornit se aprinde în roșu + sigla ASUS argintie la loc de cinste. Apreciez folosirea aluminiului la capacul spate, dar și la zona ce înconjoară tastatura + baza unde-ți odihnești palmele, baza lui G551 fiind îmbrăcată într-un plastic negru. Culorile predominante: negru și roșu folosind spre a-i da o tentă aparte.
Cântărește 2.7 kg și are o grosime cuprinsă între 28 și 31.5 mm, aș spune că sunt valori foarte bune pentru un laptop gândit pentru partea de gaming. Sunt modele pe aceeași diagonală ce trec de 3.5 – 4 kg, spre exemplu.
Zona în care-ți plimbi mâinile, ce înconjoară touchpad-ul mi s-a părut că se mătuiește destul de rapid și necesită o șterge cu o cârpă fină, asta ca să nu fie alterată carcasă. O chestie pe care o consider destul de ciudată. În rest nu am ce să-i reproșez, un ASUS N cu accente ROG.
Ecran și sunet
Îl țin conectat la două monitoare și ecranul laptopului rămâne aprins, dar fără a-l folosi, de cele mai multe ori. Totuși, ASUS a pus un panel mat, de foarte bună calitate. Are un unghi larg de vizualizare, culori afișate natural. Jos pălăria, niciun cârcotaș nu-i poate găsi un punct slab. Mă rog, ar putea spune că nu are touch, dar eu nu pun preț pe un astfel de feature, mai ales pentru că folosesc o tastatură dedicată și un maus Microsoft Arc Touch așa că touchscreen-ul mă lasă rece, în contextul în care de cele mai multe ori vine la pachet cu Glare și reflecție a spațiului ambiant. Reflecțiile sunt mult mai mici, de cele mai multe ori inexistente, pe un display mat.
Sunetul este livrat de două speakere cu tehnologia ICEpower a Bang & Olufsen, sunt îndeplinite auspiciile unei audiții de calitate, ceea ce ASUS ROG G551 și livrează. Apreciez sunetul calibrat în mod corect, neașteptat de mult bass, puternic și suficient pentru o cameră de apartament. Are jack de 3.5 mm în partea stânga, de tip combo și poți conectat un sistem audio sau căști, pentru un sound mai imersiv etc.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elemente hardware ce-l definesc pe ASUS ROG G551: Intel Core i7 de tip quad-core la 2.5 GHz și cu Turbo Boost în anumite situații urcă la 3.5 GHz, 16 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1600 MHz, SSD de 256 GB, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce GTX860M cu 4 GB memorie alocată.
Este suficient de puternic să ruleze mai toate jocurile și aplicațiile cu cerințe grafice ridicate. La jocuri trebuie pusă mențiunea că pe unele nu le duce pe nivelul de detalii maxim, dar una peste alta se descurcă bine în orice sarcină îi trasezi. Pe partea de editare video pot spune că randează clipurile destul de rapid și fără a intra în full throtle.
Maximul de putere ți-l oferă când este conectat la încărcător. Răcirea intră uneori în funcțiune la un nivel mai zgomotos, peste așteptările mele. Mă rog, certificarea ASUS ROG aduce o răcire modificată față de cea pusă pe ASUS N, un plus pentru care plătești.
Nu are sistem de operare preinstalat, dar i-am pus Windows 8.1 și nefiind pus by default scapi de bloatware-ul pe care de multe ori un producător de laptopuri îl aduce pe produsele sale. Mă rog, pe Windows 8.1 poți dezinstala tot ce nu te interesează, nu este vreo limitare ca în cazul Android unde ai nevoie de root spre a scoate aplicațiile preinstalate.
Nu are rost să spun că în browsing și redarea de clipuri până la nivelul 4K merge brici, niciun pic de lag, viteză, sprint, ce mai vreți voi. Este un laptop puternic și de multe ori am impresia că nu-l folosesc la potențialul său maxim.
Un singur reproș am, cei 16 GB de memorie RAM / maximul suportat. Mi-ar fi plăcut să-i pot pune 32 GB RAM sau chiar 64 GB RAM. Nu l-am cumpărat pentru 1 – 2 ani ci pentru 3 – 4 ani de utilizare și un upgrade de acest fel l-aș fi luat în calcul. Nu critic cei 256 GB spațiu de stocare fără HDD încorporat, asta pentru că am un HDD extern dedicat și acolo stochez fișierele de care nu am neapărată nevoie pe notebook.
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am notat în tabel:
Conectivitate
Lipsește Wi-Fi ac, în rest se oferă meniu complet: DVD-RW, Wi-Fi b/g/n, rețea pe 10 / 100 / 1000 Mbps, bluetooth 4.0, cameră web încorporată ce filmează în format HD / 720p. În lateral dreapta dați de DVD-RW, 1 x USB 3.0 și jack-ul de 3.5 mm, în partea frontală se află slotul de tip 3-in-1 pentru cardurile SD, iar în lateral stânga dați de jack-ul dedicat încărcătorului, răcirea lui ASUS ROG G551, miniDisplayPort, HDMI, 2 x USB 3.0.
Păcat că ASUS nu a pus și standardul Wi-Fi ac, ar fi întregit peisajul și ar fi adus viteze mai mari la accesarea internetului fără a fi nevoie de un adaptor dedicat. Și mai ales că vorbim de un laptop cu preț de peste 4500 de lei.
Tastatură și touchpad
Recunosc că nu le-am folosit în mod extensiv. Motiv: tastatură și maus dedicat, dar din motive legate de realizarea unui review cât mai cuprinzător am folosit tastatura chiclet implementată pe ASUS ROG G551. Este luminată pe roșu, dar nu deranjează vizual în vreun fel pe timp de noapte, cum te-ai așteptat de la un roșu aprins.
Tastele sunt bine delimitate cu o mică excepție, tastele direcționale le-aș fi individualizat cumva, mai ales că vorbim de un notebook de gaming, are și numpad pentru cei interesați de acest feature la tastatură. Tastele sunt soft, plăcute la atingere, catifelate dacă-mi permiteți o astfel de afirmație. Touchpad-ul l-aș fi făcut mai generos, răspunde prompt comenzilor date. Click dreapta și stânga nu scot un zgomot prea pronunțat.
Autonomie
Baterie cu 5600 mAh cu șase celule alimentată de un încărcător de 120W reușește să ofere o autonomie cuprinsă între o oră și un sfert și 5 – 6 ore, în funcție de scenariul de utilizare. În gaming intensiv cu luminozitatea la o valoare de peste 50% nu primești cine știe ce autonomie, maxim 1 – 2 ore, dar în alte sarcini efectuate pe notebook cu luminozitatea reglată sub 50% poțo atinge și 4 – 5 ore în browsing, YouTube, editare Office.
Preț
ASUS ROG G551JM în configurația testată – 4900 lei la ITgalaxy.ro.
Concluzii
ASUS ROG G551 este unul dintre cele mai capabile laptopuri de gaming pe formatul de 15.6 inch. Performanțele costă, iar ASUS putea să ofere câteva elemente în plus care să ofere o experiență de utilizare completă.
PRO
– display mat ce afișează culori în mod natural, luminozitate ridicată;
– hardware puternic ce-i permite rularea oricărui joc sau aplicație, chiar dacă unele jocuri nu sunt duse la nivel maxim de detalii;
– finisare și materiale de bună calitate;
– tastatura luminată.
CONTRA
– lipsă Wi-Fi ac la notebook cu preț de peste 4500 lei;
– tastele de direcție nu sunt individualizate, la un laptop de gaming;
– design preluat în totalitate de la seria ASUS N, mi-aș fi dorit un plus de individualizare, de încadrare a sa în linia ASUS ROG;
– nu poți upgrada memoria RAM spre valori superioare celei preinstalate;
– autonomie modestă.
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/EgHE1LU5GQU