Orange Fova – review

02/07/2015

Alături de phabletul Orange Nura a sosit la review și smartphone-ul Orange Fova, unul dintre cele mai ieftine telefoane cu procesor Qualcomm Snapdragon 410 și conectivitate 4G și luând în calcul faptul că România este o piață emergentă, îl pot considera și unul dintre cele mai căutate telefoane ale Orange în categoria de preț de până în 150 euro.

Orange Fova este rebrandingul lui Coolpad 3602U. Nu este prima dată când Orange și Coolpad colaborează, au mai făcut asta în cazul unui alt telefon cu priză la public . Cine-și mai aduce aminte de Orange Nivo?

Orange-Fova (4)

Mai trebuie să punctez că am primit un sample / prototip de testare, nu am avut ocazia să testez versiunea pe care o regăsiți în rafturile shop-urilor sau partenerilor operatorilor telecom. În lateral avea o mică problemă în ce privește protecție unui slot.

Specificații Orange Fova

specificatii-Orange-Fova


Design

Orange-Fova (1)

Prototipul sosit la review era în culoarea navy blue, capacul spate amintind direct de Samsung GALAXY Note 3 și plasticul ce imită textura pielii + cusăturile adiacente. În loc de Navy blue l-aș fi considerat direct negru, un albastru închis mult.

Capacul se îndepărtează cu zgomotele de rigoare, destul de firav. Sloturile pentru cartela microSIM și cardul microSD sunt pe lateral și nu aveți nevoei să îndepărtați capacul spate, bateria este fixă și poate fi schimbată doar într-un service. Utilitatea capacului de pe Orange Fova este aproape nulă.

Protecția slotului pentru microSIM era ruptă, una peste alta, versiunea de retail cred că arată mult mai bine, mai îngrijită față de sample-ul testat de mine, de aceea fotografiile lui Orange Fova nu le luați ca atare, orice alt exemplar nou arată mai bine. De aceea mă și feresc să trag concluzii. La cei 5 inch ai săi pică bine în mână, grip bun, plastic mat cu textură plăcută pe spate. Nu ai zice că are un preț de achiziție la liber cu puțin peste 100 euro.

Ecran și sunet

Orange-Fova (17)

IPS de 5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, una dintre concesiile făcute spre a se atinge un cost cât mai mic. Totuși, măcar au ales un panel de calitate cu luminozitate bună, unghi larg de vizualizare. În unele situații sesizezi o conturare mai modestă a fonturilor sau imaginilor, dar ce mofturi să ridici la prețul său. Sunt telefoane cu exact același ansamblu hardware, fără panel IPS și de două ori mai scumpe. Telefoane din portofoliul A-listerilor.

Un speaker poziționat pe spatele smartphone-ului are sarcina de a livra o audiție cât mai bună. Se descurcă decent, lipsește bass-ul, dar măcar se aude puternic, clar. Așezat pe o masă scade în intensitate, orificiul micuțului speaker fiind obturat destul de mult.

Jack-ul de 3.5 mm l-au pus în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga, taste ușor de accesat. Cu căști in-ear de calitate se descurcă ok, fără a impresiona.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Fova (18)

Orange Fova = Coolpad 3602U = procesor Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB.

Rulează Android 4.4 KitKat și aici trebuie să fac o precizare. Fiind un prototip / sample de testare, a venit cu o versiune de Android KitKat fără aplicațiile pe care Orange le aduce de obicei pe smartphone-urile din portofoliul său.

Orange Fova de test = Android 4.4 KitKat nativ / a la Nexus cu mică schimbare în ce privește controlul ce oferă acces în meniul cu aplicații preinstalate.

Aplicații preinstalate pe Orange Fova = aplicațiile Google + X-Office pentru documentele în Word, Excel, PowerPoint, Twitter.

Aplicații Google = Căutare, Setări Google, Google+, Hangouts, Hărți, Google Foto, Play Games, Play Movies & TV, Google Play, Play Music, Căutare vocală, YouTube.

De aceea și cred că smartphone-ul se mișca atât de bine la nivel de UI, dar și în rularea aplicațiilor. Nu am dat de lag, decât în situații de forță majoră. Nu are probleme cu aplicațiile și jocurile din Google Play, deși la aplicațiile mai complexe nu oferă un nivel mare de detalii, logic de altfel.

Performanță

Screenshot-Orange-Fova (17)

L-am pus la lucru și vedeți ce punctaje a scos în tabel:

teste-benchmark-Orange-Fova

Conectivitate

Orange-Fova (15)

4G cu viteze în download de până la 150 Mbps și upload până la 50 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot, A-GPS = elemente de conectivitate implementate pe Orange Fova.

În partea frontală dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta se află slotul pentru cardul microSD și butonul de power, la bază au poziționat portul microUSB, iar în lateral stânga dați de slotul pentru microSIM și reglarea volumului. Sloturile pentru microSIM și microSD sunt accesabile fără a fi nevoie de agrafă sau să îndepărtați capacul terminalului.

În apelurile de voce livrează un sunet ok, auzi interlocutorul în mod clar, dar fără a aduce cine știe ce calitate. Pe Wi-Fi și 4G nu am dat de vreun death grip în ce privește conexiune la web.

Cameră foto și video

Orange-Fova (5)

5 Megapixeli, autofocus, LED flash și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu face focus așa cum ar trebui și multe imagini ies defocusate sau cu accentul pus pe alte detalii din fotografie, față de ceea ce ți-ai dori. Mult zgomot în imagine când lumina nu este puternică. Unele imagini făcute de Orange Fova sunt bune pentru Facebook, altele nu.

Fotografii făcute cu Orange Fova:

Autonomie

Orange-Fova (12)

Bateria de 2200 mAh se descurcă în a oferi 1 zi de autonomie în condiții de utilizare destul de intensive. Rezoluția mai mică a ecranului și procesorul eficientizat ajută mult.

Preț

Orange Fova – 112 euro pe Orange.ro;

Concluzii

Orange-Fova (22)

Recenzia de față nu trebuie luată ad litteram. Am testat un sample, o versiune de pre-retail cu alt software față de cel pe care voi îl regăsiți la raft, fără aplicațiile Orange spre exemplu și un mic incovenient în ce privește protecția slotului pentru microSIM + stickere lipite pe spatele său. M-aș risca să spun că la puțin peste 100 euro îl consider un best-buy în categoria sa.

PRO

– raport preț / specificații destul de bun;

– autonomie rezonabilă;

– rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play;

CONTRA

– rezultate mediocre ale camerei de 5 Megapixeli;

– baterie fixă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.