Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 – review

10/07/2015

Îmi amintes că multe recenzii făcute lui Samsung GALAXY S6 făcute în dot com criticau lipsa unui card de tip microSD. Adevărul este că un spațiu de stocare suplimentar ajută în contextul aplicațiilor și jocurilor din Google Play ce ajung a ocupa și 1 – 2 GB. 

Mai sunt destule telefoane de top cu slot pentru microSD și în mare viteză mă refer la HTC One M9, LG G4, LG G3, Sony Xperia Z3 Plus, Sony Xperia Z3, Samsung GALAXY Note 4 și lista ar fi destul de lungă.

Kingston-microSDHCSDXC-UHS-I-U3 (2)

 

La astfel de modele trebuie un card microSD performant, mai ales că oferă filmare 4K / 2160p, iar un clip de câteva minute urcă la peste 500 MB, nu mai zic de fotografiile făcute la 13 Mgpx / 16 Mgpx sau peste 20 de Mgpx. O imagine ajunge a avea peste 5 MB. Cu ceva muzică, fotografii, filme la 1080p, clipuri înregistrate în format 4K, diverse fișiere, 15 – 20 de jocuri și te trezești că până și 25 – 26 GB preinstalați sunt insuficienți.

În acest context pornesc și recenzia unui card microSD de la un producător cu tradiție: Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3. Are câteva elemente ce-l individualizează, spre exemplu, rezistența la contactul cu apa.

Specificații Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3

versiuni cu 16 GB, 32 GB, 64 GB;

– 90 MB/s la citit, 80 MB la scris;

– dimensiuni de 11mm x 15mm x 1mm și cu adaptor ajunge la 24mm x 32mm x 2.1mm;

– temperaturile între care funcționează în parametri optimi: – 25 grade Celsius – 85 grade Celsius;

– voltaj: 3.3V;

– rezistent la contactul cu apa, dar și la radiațiile de tip X-ray din aeroport.

Design 

Kingston-microSDHCSDXC-UHS-I-U3 (4)

În pachet dați de cardul microSD și adaptor de tip SD. De aici și o polivalență, îl poți utiliza în smartphone, DSLR, orice device ce are slot dedicat pentru SD sau microSD, descarci imaginile ușor pe notebook etc.

Cardul microSD propriu-zis este înscripționat cu roșu, probabil și-au dorit să reliefeze că este un spațiu de stocare mai special oferind un plus de rezistență. Ca și construcție îl consider un pic mai rigid față de alte modele de gen, pe care le consider a avea o fragilitate crescută.

Atât adaptorul cât și cardul sunt fabricate în Taiwan, pentru cei interesați de astfel de detalii. Versiunea sosită la review este de 16 GB, dar sunt și configurații cu 32 sau 64 GB spațiu de stocare.

Utilitate

Kingston-microSDHCSDXC-UHS-I-U3 (10)

Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 a fost conceput în mod special pentru telefoane, tablete, camerele video de tip action cam, DSLR-urile entry-level și mid-range. Kingston spune că produsul său oferă rezistență la vibrații, contactul cu apa. Am observat și mențiunea: temperature proof. Datele sunt păstrate la temperaturi cuprinse între  – 40 grade Celsius – 85 grade Celsius.

La elementele menționate mai sus se adaugă și vitezele atinse: 90 MB/ s la citit și 80 MB/s scris. Sunt viteze arhisuficiente pentru clipurile în format 4K / 2160p, spre exemplu.

Performanță

Rezultate obținute cu CrystalDiskMark:

Kingston-microSD-CrystalDiskMark

Preț

Kingston-microSDHCSDXC-UHS-I-U3 (7)

Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 de 16 GB – 89 lei;

Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 de 32 GB – 95 lei;

Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 de 64 GB – 203 lei;

Prețurile sunt valide la eMAG și vă recomand versiunea cu 32 GB spațiu de stocare.

Concluzii 

Kingston-microSDHCSDXC-UHS-I-U3 (12)

Îl recomand celor interesați de performanță, de un microSD care să reziste cât mai mult timp, util celor ce au telefoane de top ce filmează la 216op, multivalent în utilizare.

PRO 

– viteze bune la scris și citit;

– card microSD rezistent, gândit pentru telefoane, tablete, camere video de tip action cam, DSLR-uri etc;

– modelul de 32 GB la 95 lei îl consider best-buy;

– adaptor în pachet, polivalent în utilizare;

– recomand celor ce folosesc telefoane ce înregistrează 4K.

CONTRA

– nu am găsit.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.