Puțin peste o săptămână am avut ocazia să testez Samsung GALAXY S6 Edge Plus, în pachetul de retail și sosit direct de la Samsung România. Uite că s-a ajuns să fim în primul rând al celor ce testează noul phablet sud-coreean.
Pe de altă parte, după ce ai ocazia să scrii despre Samsung GALAXY S6 Edge, la S6 Edge Plus nu sunt prea multe de adăugat. Mai ales că diferențele dintre cele două terminale sunt date de dimensiunea display-ului și 1 GB memorie RAM în plus. În rest, specificațiile hardware sunt fix aceleași, designul la fel etc. Samsung GALAXY S6 și S6 Edge sunt cele mai bune telefoane Android lansate în 2015, iar cu cei interesați pot polemiza pe această temă în secțiunea de comentarii.
Ar fi fost mai inspirată o lansare concomitentă a lui S6 Edge și S6 Edge Plus, după modelul iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Mai ales că Samsung din prima parte a anului avea arsenalul tehnologic pe care l-a adus pe S6 Edge Plus, nu sunt noutăți la nivel hardware. Samsung își fac calculele, lansările și trage învățăturile bune sau rele la sfârșit de an. Momentan, duetul S6 și S6 Edge nu le-a adus vânzările pronosticate, nu a fost boom-ul de la modelele anterioare, deși produsele au primit recenzii la superlativ și pe bună dreptate.
Problema este legată de preț, au mers în liga iPhone și într-un fel pot spune că o astfel de alegere s-a dovedit neinspirată. S6 Edge Plus are un cost mai așezat, 3600 – 3700 lei în versiunea de 32 GB în contextul în care S6 Edge-ul normal avea prețul ăsta până în urmă cu 2 – 3 săptămâni. Imaginați-vă un S6 Edge Plus la 2700 – 2800 lei. Nu-i așa că pare un preț mai ușor de digerat? Dacă-mi permiteți o astfel de diatribă. Totuși, să revin la review și să detaliez datele tehnice pe noul phablet al gigantului asiatic.
Specificații Samsung GALAXY S6 Edge Plus
Design
În pachet dați de phablet, agrafă pentru cartela de tip nanoSIM, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător ce necesită adaptor pentru prizele din România, căști pe fir lat și jack de 3.5 mm cu doape ce se doresc a fi ergonomice. Căștile sunt albe, iar telefonul primit la review era îmbrăcat într-o culoare albastru marin, destul de închis.
Samsung GALAXY S6 Edge Plus = Samsung GALAXY S6 Edge ce trece de la un display de 5.1 inch la unul de 5.7 inch. Are sticlă pe față și spate, carcasă metalică, ecran ce se întinde în ambele laturi, partea spate în funcție de reflexiile avute aduce un spectru de nuanțe (negru, albastru marin închis, albastru marin ușor mai deschis etc). Atrage atenția prin display-ul său și lasă impresia de terminal premium construit cu materiale de foarte bună calitate, dar și cu atenție maximă la detalii.
Sunt și elemente care displac. În primul rând că are un grip slab spre foarte slab și ai senzația că-ți scapă din mână, la S6 Edge te mai ajutau dimensiunile, aici deja urcăm în segmentul phablet. De aceea alături de S6 Edge Plus recomand o husă, știu, chestia asta fură din frumusețea telefonului. Totuși, paza bună trece primejdia rea, iar S6 Edge Plus are sticlă pe ambele laturi, dublu pericol.
Spatele telefonului adună amprentele în ritm alert, de aceea din când în când mai trebuie șters cu o pânză de catifea sau pe un tricou, cămașă etc. Un pic de atenție dacă nu vreți să lăsați vreo zgârietură de mare angajament pe sticla Corning Gorilla Glass 4. Un alt aspect interesant, raportul corp / ecran este de 75.6%, o valoare cu adevărat respectabilă. Nu sunt margini care să deranjeze. Aici, S6 Edge Plus dă clasă lui iPhone 6 Plus, cred că și viitorului iPhone 6S Plus.
S6 Edge Plus păstrează caracterul șic al lui S6 Edge, rețeta fiind de altfel identică.
Ecran și sunet
Super AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, curved edge screen ce se întinde în ambele laturi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, 518 ppi. Samsung își produce panelul și este de departe cel mai bun din industrie la momentul actual. Nu mai are rost să vorbim de culori suprasaturate pe ecranele AMOLED, ai parte de culori afișate corect, fără aberații de vreun fel indiferent de nuanțele pe care le dorești redate, luminozitate mare, reflecție redusă a spațiului ambiant, unghi larg de vizualizare. La 518 ppi nici cu ochi de vulturi nu zărești vreun pixel pe textura vreunui text, doar dacă mărești cu vreo lupă.
Nu am ce să-i reproșez lui S6 Edge Plus la acest capitol, doar că nu prea înțeleg utilitatea unui ecran curbat în ambele laturi. Am remarcat că la nivel software oferă mai multe elemente configurabile pentru bara de notificări din lateral dreapta, accesabilă printr-un swipe. În rest, în operațiunile de zi cu zi nu ai nevoie de un astfel de display. Mai ales că unele elemente Android sunt afișate în colțurile laterale, în YouTube ai parte de o experiență ușor trunchiată când ai parte de subtitrări, dar și când vrei să accesezi bara de la bază, când vrei spre exemplu să dai forware într-un material video.
Da, este un exercițiu wow de stil, dar utilitatea în operațiunile desfășurate pe device se lasă așteptată în a fi descoperită. La baza ecranului de 5.7 inch se află două taste capacitive: în stânga cu rol de Aplicații Recente, în dreapta cu rol de back / înapoi, iar în centru dați de tasta fizică ce înglobează cititorul de amprente, soluție pe care Samsung o popularizează de ceva timp.
Aș mai nota că un tratament oleofobic mai bun ar fi scutit telefonul de acumularea amprentelor. Alt element inedit: S6 Edge Plus are o folie de plastic extrem de subțire, direct din fabrică.
Sunetul lui S6 Edge Plus cade în seama unui speaker poziționat în lateral, la baza telefonului. O astfel de poziționare aduce obturarea difuzorului cu telefonul în landscape. În rest, audiență de bună calitate, sunet clar, puternic, partea de bass redată la un nivel ridicat. Nu se compară cu difuzoarele frontale cu BoomSound, dar pentru jocuri și clipuri pe YouTube și difuzorul lui S6 Edge Plus funcționează la cote înalte. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea inferioară, iar căștile din pachet sunt suficiente de bune pentru 99.99% dintre audiofili. Au punctat neașteptat de bine la capitole precum volumului, imersivitatea, audiție overall.
Reglarea volumului se face din lateral stânga. Îmi place că Samsung a decis să pună power / pornire pe o latură și tasta pentru volum pe latura opusă. Astfel nu le mai încurci și ai parte de o ergonomie bună. Combinația power + tasta fizică centrală în colțul dinspre dreapta aduce o captură de ecran / screenshot.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Cel mai performant procesor din 2015 + 4 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare din care 25 GB în mod real = experiență de utilizare la nivel de top, fără compromis. Câteva detalii hardware: Exynos 7420 de tip octa-core pe arhitectură big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 la 2.1 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz, Mali-T628MP8 (accelerator grafic cu opt nuclee), 4 GB memorie RAM, procesorul este de tip 64-bit și pe tehnologia de 14nm FinFET.
Știți că acest ansamblu hardware este dezvoltat in-house de către Samsung și nu prea are rival la momentul actual. Sunt și alte telefoane capabile să ruleze orice joc sau aplicație din Google Play, dar Exynos 7420 stă cel mai bine în ce privește performanțele oferite, cu mult peste cerințele avut de aplicațiile și jocurile din Google Play. Ai parte de un phablet cu multă putere de procesare, fără a fi pus în adevărata sa valoare de aplicațiile existente la momentul actual. De aceea cred că Samsung ar trebui să încheie ceva parteneriate astfel încât să ne aducă conținut premium pe produsele sale, un market din care să descarci diverse jocuri optimizate etc.
TouchWiz în 2015 a trecut într-o nouă fază. În primul rând că a apărut un magazin de teme și deja văd că a prins tracțiune. Poți să customizezi fonturile, zona de notificări și setări, meniul din care efectuezi apelurile, icoanele aplicațiilor etc. Îl transformi după cum dorești, după bunul tău plac (mai colorat și copilăresc sau mai apropiat de telefoanele și tabletele din gama Nexus, în funcție de filmul care-ți place etc). Pe de altă parte ai și o multitudine de launchere. În imaginile de la sfârșit vedeți Google Now în acțiune. Apropo, GALAXY S6 Edge Plus cu Google Now = blitzkrieg la nivel de interfață.
Pe de altă parte, TouchWiz este mult mai aerisit față de iterațiile avute în trecut pe alte telefoane de top ale companiei sud-coreene. Au preluat o parte din feedback-ul primit.
Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY S6 Edge Plus:
S Health – aplicație complexă ce se folosește de datele înregistrate de pedometru, senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac + alte date introduse de către utilizator. Îți creionezi un profil și ai parte de date personalizate, informații ample;
S Voice – asistentul vocal al Samsung, din ce în ce mai isteț;
SideSync – conectare a phabletului cu PC-ul prin Wi-Fi sau fir, controlezi smartphone-ul cu ajutorul PC-ului (scrii mesaje, primești apelurile și mesajele pe PC în timp real etc);
OneDrive – spațiu de stocare în cloud de la Microsoft, 100 GB oferiți pentru 2 ani de zile;
Instagram, WhatsApp, Facebook, Facebook Messenger – aici cred că Mark Zuckerberg a contribuit cu ceva bănuți ca toată suita de servicii ale Facebook să fie integrate de către Samsung;
Papergarden – rezultatul colaborării dintre Adobe și Samsung, reviste în forma digital, un rival al Zinio;
Smart Manger – aplicație de tip all-in-one ce aduce informații în ce privește bateria telefonului, consumul de memorie RAM, spațiul de stocare, dar și elemente de securitate;
Aplicații Google: Chrome, Maps, YouTube, Gmail, Drive, Play Store, Căutare Google, Hangouts, Google Foto, Setări Google;
Pe lângă Play Store se oferă acces la GALAXY Apps, aplicații pe care Samsung le recomandă celor interesați de un plus de servicii pe terminalul din dotare.
De notat ar fi un aspect ușor dezamăgitor. Se încălzește și chiar destul de puternic, mi s-a părut a atinge temperaturi mai ridicate față de frățiorul său mai mic. Pus în sarcină, simți cum în partea spate, în zona dreaptă începe să se simtă un mic vulcan. Nu erupe, dar ai zice că nici nu mai este mult până când se transformă în metal lichid. De obicei, rulez toate aplicațiile de benchmark unul după altul, fără pauză. Așa fac la toate telefoanele, de aici și rezultatele de mai jos. Observați cum în 3DMark îi scad performanțele, tocmai pentru că este redusă frecvența procesorului spre a avea o răcire ceva mai bună.
Performanță
Rezultatele le-am colportat în tabel:
Conectivitate
Nu-i lipsește absolut nimic: Wi-Fi ac, 4G cu viteze în download de până la 450 Mbps, bluetooth 4.2, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, A-GPS, GLONASS și Beidou pentru o poziționare cât mai precisă, fără radio FM. Tasta fizică centrală încorporează un senzor pentru amprentă, util pentru cei ce doresc un plus la capitolul securizare a accesului pe device, lângă camera de 16 Megapixeli se află senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac, o jucărie destul de complexă și utilă pentru cei interesați.
În partea superioară se află slotul pentru cartela nanoSIM, la bază dați de difuzor, portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta regăsiți butonul de power, iar cel pentru reglarea volumului în stânga.
Pe partea de telefonie s-a descurcat impecabil. Ai parte de o audiție exemplară, iar interlocutorul primește o voce separată de mediul ambiant. Aici se vede expertiza acumulată de Samsung în cei 15 ani de când produce telefoane mobile.
Cameră foto și video
Aș cumpăra GALAXY S6 / S6 Edge / S6 Edge Plus și doar pentru modul în care fotografiază și filmează. Nu ai nevoie de o cameră video separată sau de un aparat foto compact. Își face focus rapid, știe să scoată subiectul în evidență, fără aberații cromatice. Se mai întâmplă ca unele imagini în mișcare să nu le surprindă corect, dar familia GALAXY S6 poate juca rolul de camera phone fără nicio îndoială.
Clip 4K facut cu Samsung GALAXY S6 Edge Plus;
Fotografii făcute cu Samsung GALAXY S6 Edge Plus;
Autonomie
Bateria de 3000 mAh este o ușoară dezamăgire. Mă așteptam la o autonomie mai bună, se încălzește în sarcinile mai complexe și de aici și un consum mai rapid al acumulatorului. O baterie de minim 4000 – 4500 mAh ar fi fost binevenită. Am înțeles că Samsung pregătește o variantă Active cu rezistență la apă și praf, cu acumulator mare.
Se încarcă repede, indiferent că folosești o baterie externă sau încărcătorul altui telefon. La peste 50% ajunge în sub 30 de minute. Măcar nu pierzi timpul așteptând să înmagazine energia.
La o utilizare medie, cu luminozitatea la maxim și notificările activate în fundal se duce de dimineața până seara, dar dacă începi a-l forja în jocuri și alte nebunii nu trece de jumătate de zi.
Preț
Samsung GALAXY S6 Edge Plus de 32 GB – 3699 lei la eMAG.
No review box found! Insert a valid box ID.
Material de tip hands-on:
httpvh://youtu.be/TVZF2J-jtbY