Am testat în ultimele zile și Xiaomi Mi 4i, terminal pe care l-am primit de la gearbest.com. În condiţiile în care în ultima perioadă am testat telefoane cu display de 5.5 inci, iar în viaţa de zi cu zi utilizez LG G2 cu un ecran de 5.2 inci, pot spune despre Xiaomi Mi 4i că pare un pitic între giganţi (respectând proporţiile de rigoare).
Micuţ, compact, comod şi chiar stilat, acest smartphone midrange produs de Xiaomi este o alternativă excelentă la orice alt terminal cu dimensiuni reduse, iar preţul său de achiziţie îl încadrează într-o ligă a respectului şi a bun-simţ-ului, deşi nu este telefonul perfect, Xiaomi Mi 4i este o “jucărie” mai mult decât interesantă ce merită atenţia voastră.
Specificaţii Xiaomi Mi 4i
Design
Xiaomi Mi 4i îl veţi primi într-un pachet de retail realizat din carton biodegradabil pe care veţi regăsi câteva informaţii hardware despre smartphone. În interiorul pachetului se află telefonul, încărcătorul de 2A pe USB 2.0, cablul micro USB – USB 2.0 şi agrafa pentru slotul celor două cartele microSIM. Din păcate, nici Xiaomi nu pune în pachet căşti.
Am primit în teste versiunea pe negru, însă Xiaomi Mi 4i este disponibil în 5 variante de culoare: alb, negru, galben, roz şi albastru. Smartphone-ul este unul foarte compact, unibody, cu o construcţie solidă şi o formă ce aduce aminte în anumite momente de iPhone 5c. Terminalul este fabricat complet dintr-un plastic de foarte bună calitate, cu un grip excelent, iar spatele este “uns” cu o substanţă specială împotriva grăsimilor şi amprentelor. Datorită dimensiunilor compacte, Xiaomi Mi 4i este uşor şi poate fi utilizat chiar şi cu o singură mână. Are un design simplist și atrage prin formele rotunjite şi dimensiunile reduse.
Ca şi elemente distinctive regăsim în zona frontală 3 taste capacitive (Options, Home şi Back), camera frontală de 5 megapixeli, senzorii de proximitate şi lumină, iar în colţul stânga sus logo-ul Xiaomi. Pe spatele telefonului observăm camera foto de 13 megapixeli, bliţ-ul dual-LED, microfonul, din nou logo-ul Xiaomi şi difuzorul. Cum am spus şi mai devreme, Xiaomi Mi 4i este un smartphone unibody astfel că nu avem acces la bateria de 3120 mAh.
Acest terminal midrange de la Xiaomi are un design minimalist, simplu, fără elemente deosebite, însă tocmai aceste linii estetice pe alocuri banale transformă telefonul într-un adevărat succes.
Ecran şi sunet
Xiaomi Mi 4i vine echipat cu un display de tip IPS OGS de 5.0 inci cu rezoluție Full HD (1920 X 1080 pixeli), densitate a pixelilor de 441 ppi, raport ecran-corp de 71.7% şi unghuri de vizualizare de 178 de grade. Ecranul este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass, însă aceasta nu îmi inspiră mare încredere. De aceea recomand achiziţia unei folii de protecţie pentru a evita orice neplăceri la nivel de display.
Calitatea ecranului utilizat este una de standard înalte, poate chiar cel mai bun display din categoria sa de preţ. Culorile sunt redate natural, unghiurile de vizualizare sunt excelente, luminozitate este ridicată, constrastul echilibrat, iar datorită unei tehnologii proprii Xiaomi, ecranul este lizibil chiar şi în condiţii de lumină puternică. Touch-ul are un timp de răspuns impecabil, iar raportul utilitate – necesitate este mai mult decât corect.
Luminozitate 100% LG G2 vs Elephone P7000 vs Xiaomi Mi 4i
Sunetul emis vine de la difuzorul aflat pe spatele telefonului, undeva în zona inferioară a carcasei. Tot acolo Xiaomi a adăugat un mic suport din plastic prin intermediul căruia se doreşte evitarea obturării sunetului când smartphone-ul este aşezat pe o suprafaţă plană. Din păcate socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar acel suport este inutil. Calitatea sunetului este bună, clară, cu bass destul de reuşit, însă cu volum destul de scăzut.
Cum am spus şi la început, Xiaomi Mi 4i nu include căşti în pachet astfel că am fost nevoit să testez calitatea sunetului emis prin jack-ul de 3.5 mm cu o pereche de căşti de bună calitate, dar de la alt producător. Şi în acest caz sunetul mi s-a părut clar, echilibrat, cu intensitate, însă a persistat problema cu volumul. Dat la maxim, cu un minim de efort ai fi putut auzi vorbind pe cineva aflat în apropierea ta.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Xiaomi Mi 4i are un hardware bun care la momentul actual îşi face treaba cu prisosinţă. Smartphone-ul utilizează un procesor Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 cu un quad-core la 1.7 GHz pe Cortex-A53 și un quad-core la 1.0 GHz pe Cortex-A53, accelerator grafic Adreno 405, 2 GB memorie RAM şi 16 / 32 GB memorie internă. Noi am primit în teste versiunea cu 16 GB memorie internă, din care reali sunt doar 10.86 GB. Marele minus al acestui device este lipsa slotului pentru card microSD, deoarece cei 10.86 GB devin rapid insuficienţi după câteva zile de utilizare.
La nivel software, Xiaomi Mi 4i utilizează sistemul de operare Android 5.0.2 Lollipop peste care a fost pusă interfaţa MIUI 6. Ce mi-a plăcut foarte mult este că Xiaomi îşi dă interesul la nivel software, astfel că în cele câteva zile cât am testat telefonul am primit 3 update-uri: am trecut de la MIUI 6.5.5.0 până la MIUI 6.7.2.0. Xiaomi a confirmat că pe acest terminal va sosi şi noul MIUI 7, astfel că deţinătorii acestui smartphone au toate motivele să se bucure.
Iniţial am zis că nu îmi place această interfaţă Xiaomi şi am vrut să trec la Google Launcher. Din păcate am avut câteva erori cu acest launcher (în meniul principal nu apăreau aplicaţiile, ci doar un fundal negru) şi am trecut înapoi la interfaţa standard. Deşi eram convins că voi instala alt launcher, am ajuns să mă obişnuiesc cu MIUI 6, iar acum pot spune că îmi place. Interfaţa Xiaomi are toate aplicaţiile şi widgeturile pe ecranul de start (nu există meniu cu aplicaţii), diverse funcţii de customizare, submeniuri în zona de setări etc. Din păcate telefonul are bloatware din belşug cu foarte multe aplicaţii preinstalate: Themes, Music, Browser, Gallery, Mail, Clock, Recorder, Radio, Calculator, Compass, Scanner, Report Bug, Updater, Mi Account, Google Chrome, Youtube, Maps, Google+, Hangouts, Voice Search, Play News, Play Books, Weather, Security, File Explorer, Facebook, WPS Office, SwiftKey sau Mi Store.
Interfaţa MIUI 6 este destul de gurmandă astfel că din cei 2 GB RAM rămân valabili pentru utilizare uzuală aproximtiv 900 MB. Aş putea spune că o memorie de 3 GB RAM ar fi fost mult mai utilă în aceste condiţii. Cu toate acestea Xiaomi Mi 4i se mişcă foarte bine, nu am întâlnit lag sau alte elemente care să influenţeze negativ buna funcţionare a device-ului. Din acest punct de vedere pot spune că Xiaomi şi-a făcut treaba cu prisosinţă.
Pentru a vedea cât de bine se descurcă în jocuri solicitante, am testat telefonul în Real Racing 3, Asphalt 8, Modern Kombat 5 sau Trials Frontier, iar acesta s-a comportat exemplar. Detaliile grafice se văd foarte bine, fluiditatea jocurilor a fost una normală, iar cel mai surprinzător lucru a fost acela că telefonul nu se încinge. Am citit în alte review-uri că Xiaomi Mi 4i se încinge destul de puternic, însă modelul primit de noi în teste s-a comportat exemplar (acesta s-a încălzit în limite normale). Ce aş dori să menţionez este faptul că procesorul Snapdragon 615 nu este unul dintre cele mai performante, iar dacă vă doriţi achiziţia acestui device pe termen lung ar putea fi o soluţie uşor riscantă.
Performanță
Mai jos puteţi vedea câteva teste sintetice făcute pentru Xiaomi Mi 4i. Din acest punct de vedere aş putea spune că smartphone-ul este unul bun spre foarte bun dacă ne raportăm la segmentul său de preţ.
Conectivitate
La capitolul conectivitate Xiaomi Mi 4i este un telefon aproape complet. Singura lipsă aş putea spune că este NFC-ul, însă tehnologia din spatele său nu este atât de dezvoltată în România încât să îi simţim lipsa. În rest, Xiaomi Mi 4i include conectivitate 4G LTE, dual-sim ( 2 x microSIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, dual-band, bluetooth 4.1, GPS cu A-GPS, GLONASS, Radio FM, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm.
Tastele pentru reglarea volumului şi tasta power (realizate din oţel inoxidabil) se regăsesc pe laterala din dreapta, în timp ce în stânga găsim slotul pentru cele două cartele microSIM ce poate fi deschis doar cu ajutorul unei agrafe speciale. În zona superioară a telefonului regăsim doar jack-ul de 3.5 mm, în timp ce în partea inferioare se află microfonul şi portul microUSB.
Xiaomi Mi 4i nu este un terminal care să aibă probleme în apeluri sau în transfer de date. Acesta a funcţionat ireproşabil în toate testele făcute, iar senzaţia oferită a fost una de siguranţă şi certitudine.
Cameră foto și video
Unul dintre cele mai importante atu-uri ale acestui smartphone este reprezentat de camera foto. Xiaomi Mi 4i utilizează o cameră de 13 megapixeli cu flash dual-LED, deschidere f/2.0, filmează FullHD 1080p cu 30 fps și o cameră frontală de 5 megapixeli. Camera principală se descurcă excelent, mai ales în condiţii de luminozitate bune. Fotografiile plac ochiului, au culori redate corect, fără umbre sau nuanţe deranjante, zgomotul de imagine apare doar în zone întunecate, iar contrastul este echilibrat. Mi-a plăcut foarte mult focalizarea, una rapidă şi exactă. Aplicaţia camerei foto este una complexă, Xiaomi aducând diverse opţiuni mai mult sau mai puţin utile: Refocus, HHT, Beauty, Watermark, detectare facială, diverse filtre, Panoramă etc.
Camera frontală de 5 megapixeli are o deschidere f/1.8 şi 36 de profiluri de înfrumuseţare şi este excelentă pentru cei pasionaţi de fotografii tip selfie. Mi-ar fi plăcut un bliţ frontal care să ajute pe timp de noapte. La nivelul înregistrării video Xiaomi Mi 4i se descurcă foarte bine în condiţii de luminozitate, având ceva probleme de focalizare şi zgomot de imagine noaptea.
Ca o concluzie personală aş putea spune că este una dintre cele mai bune camere foto de pe un smartphone de 200 euro.
Autonomie
Pe Xiaomi Mi 4i regăsim o baterie de 3120 mAh, deşi pe cutia de retail scrie 3030 mAh (pe filmare veţi vedea că am fost dus în eroare de această informaţie). Aceasta se descurcă onorabil, ducând lejer 24 de ore într-o utilizare normală. Nu este un smartphone care să te lase la greu când îţi este lumea mai dragă. În testul nostru (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) a obţinut un rezultat de 5 ore şi 54 de minute.
Timpul de încărcare al bateriei este de aproximativ 2 ore şi 30 de minute, cu menţiunea că ajunge undeva la 40% în primele 60 de minute. Cred că aici Xiaomi putea face mai multe.
Preț
Xiaomi Mi 4i poate fi comandat pe gearbest.com la un preţ de 200 euro (aproximativ 900 lei). Un aspect foarte important este acela că telefonul există în stocul din Uniunea Europeană a retailerului chinez, astfel că nu veţi mai plăti alte taxe suplimentare (transportul până în România este de 2.93 euro).
Concluzii
Xiaomi Mi 4i mi-a plăcut din majoritatea punctelor de vedere (poate un slot pentru card microSD ar fi întregit peisajul). Telefonul este compact, uşor, dă senzaţia de soliditate, construcţie de calitate şi grip excelent.
Camera foto impresionează pentru un smartphone de 200 euro, la fel şi display-ul. Sunetul putea fi mai bun, iar memoria RAM puţin mai mare, însă la o privire de ansamblu aş putea recomanda oricând şi oricui acest terminal. Dacă sunteţi în căutarea unui telefon care să nu fie comparat cu o paletă de tenis de masă, dar care să vă răspundă celor mai pretenţioase solicitări, Xiaomi Mi 4i este alegerea ideală.
PRO
– calitatea materialelor foarte bună, cunstrucţie solidă;
– display de foarte bună calitate pentru un smartphone de 200 euro;
– autonomie decentă;
– cameră foto cu rezultate deosebite;
– raport calitate-preţ excelent;
– compact, uşor şi dimensiuni reduse;
– design simplist;
– ansamblu hardware suficient de puternic în majoritatea situațiilor.
CONTRA
– lipsa garanției pe meleagurile autohtone (îl puteţi achiziţiona şi din România, dar daţi 200-300 de lei în plus);
– lipsa unui slot pentru card microSD;
– interfaţa MIUI mare consumatoare de resurse RAM;
– sunet cu volum destul de scăzut;
– bloatware.
httpvh://youtu.be/mM5bB7Wxfak