ASUS Zenfone Selfie – review

17/11/2015

ASUS are o întreagă gamă de telefoane Android sub titulatura Zenfone, dar modelul sosit la review se individualizează ușor. Denumirea sa completă – ASUS Zenfone Selfie ZD551KL. Particula Selfie îl scoate în față.

Nu a fost pusă neapărat dintr-o strategie de marketing, acel Selfie se datorează camerei frontale de 13 Megapixeli cu autofocus și dual-LED flash, cea mai performantă cameră foto destinată pasionaților de autoportrete. ASUS a intuit o nișă și încearcă prin Zenfone Selfie să ne facă o propunere atât de atractivă în clasa mid-range, încât să nu o putem refuza.

Apropo, Zenfone Selfie ZD551KL este și cel mai ieftin smartphone cu 3 GB RAM din țara noastră. Plus că ASUS a mers pe un procesor Qualcomm Snapdragon 615, Zenfone Laser-ul testat în urmă cu puțin timp avea Snapdragon 410 de tip quad-core, iar ASUS Zenfone 2 în ediția de top mizează pe un procesor Intel quad-core la 1.8 sau 2.3 GHz.

ASUS-Zenfone-Selfie (8)

Personal, nu aș cumpăra telefonul pentru camera frontală ci pentru întreg pachetul livrat, în special pe partea hardware. Tot ce știe să facă ASUS Zenfone Selfie în materialul de față, pe capitole, așa cum v-am obișnuit de o bună perioadă de timp.

Specificații ASUS Zenfone Selfie

specificatii-ASUS-Zenfone-Selfie
Design

ASUS-Zenfone-Selfie (1)

În pachet dați de smartphone, încărcător 5 V / 2A, cablu microUSB – USB 2.0, căști in-ear negre pe jack de 3.5 mm, diferite manuale cu instrucțiuni de utilizare. ASUS aduce strictul necesar.

De cum scoți telefonul din cutie remarci ochiul lui Sauron, camera frontală de dimensiuni pantagruelice, în sensul bun: 13 Megapixeli, dual-LED flash, autofocus, funcții obișnuite pentru camera principală și nu pentru camera secundară, asta până la Zenfone Selfie. Îți dai seama că este treabă serioasă după dimensiunea și adâncimea senzorului pe care compania taiwaneză l-a montat.

În rest, ASUS Zenfone 2, unul dintre cele mai bine fabricate telefoane Android ( din rândul celor ce folosesc plasticul în întregime). ASUS aici își dă dovada experienței acumulată în timp, își respectă brandul și aduce un telefon ce stă bine în mână (spate curbat + textură ce contribuie la partea de grip), smartphone solid fără vreo îmbinare nefericită care să-l facă să scârție. Notă discordantă face capacul spate ale cărui îmbinări mi s-au părut ceva cam fixe, pocniturile obișnuite la deschidere și închidere.

A sosit în varianta roșie, din câte știu și Selfie mizează pe capace interschimbabile. Este un roșu spre rubiniu atât de bine calculat încât se potrivește atât în mâna doamnelor și domnișoarelor cât și în cea a bărbaților. Fetele trebuiesc să se acomodeze cu display-ul generos.

ASUS Zenfone Selfie este un smartphone plăcut ochiului, te cucerește de la prima vedere. Din anumite puncte de vedere, ASUS și-a făcut mult mai bine temele față de alte companii A-list ce aduc telefoane cu preț de până în 1500 lei.

Capacul spate merge a fi îndepărtat și oferă acces la cele două sloturi de tip microSIM, slotul dedicat cardurilor microSD de până la 128 GB, dar și la bateria de 3000 mAh.

Ecran și sunet

ASUS-Zenfone-Selfie (13)

IPS de 5.5 inch cu rezoluțoe 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4 și tratat oleofobic spre a preveni acumularea amprentelor în ritm alert, peste 400ppi. Impresionează din toate punctele de vedere: luminozitate, culori naturale, unghi larg de vizualizare. Aș avea curajul să spun că este cel mai bun display văzut de mine pe un smartphone ASUS, până la momentul actual.

La baza ecranului se află trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații Recente, din păcate aceste controale nu sunt iluminate. În timp te obișnuiești cu ele și ajungi a le accesa fără probleme și pe “întuneric”.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele telefonului, se descurcă bine spre foarte bine dacă-mi permiteți un astfel de termen de comparație. Și la maxim nu distorsionează, are suficient de mult bass și toată gama de sunete ajunge a fi redată fidel. Se vede experiența ASUS în domeniu. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face în stilul LG cu controale poziționate sub camera principală. Căștile din pachet sunt decente, fără a impresiona. Recomand căști de o calitate mai bună spre a avea o audiție cu adevărat imersivă.

Apropo, cu telefonul pus pe masă nu ai parte de sunet obturat, asta pentru că spatele lui Zenfone Selfie este curbat și nu drept ca la majoritatea smartphone-urilor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenfone-Selfie (14)

ASUS Zenfone Selfie integrează un procesor Qualcomm Snapdragon 615 de tip big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz și alte 4 nuclee tactate la 1 GHz, tot pe ARM Cortex-A53 + 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare din care 25 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB, Adreno 405 în rol de accelerator grafic.

Cei 3 GB RAM au o contribuție importantă în performanțele oferite. Cu un procesor mid-range ai parte de o experiență de utilizare fără cusur, nu agață în meniu, nu se blochează, rulează orice joc sau aplicație din Google Play în condiții optime.

ASUS a optat pentru Android 5.0 Lollipop cu ASUS Zen UI. Am mai scris despre ASUS Zen UI, s-a îndepărtat destul de mult de Android-ul nativ, multe aplicații preinstalate, multe dintre ele cu un rol util, altele rămân latente în memoria telefonului, fără a fi utilizate. Aici ASUS ar trebui să învețe de la Samsung, să ofere un magazin ASUS Apps unde cei interesați să instaleze ce vor și să lase Android-ul cât mai puțin modificat. Așa cum făceau și ei la început de drum. Ex: prima tabletă din seria Transformer (tabletă + tastatură dock + Android).

Aplicații instalate pe ASUS Zenfone Selfie:

Aplicații Google: Chrome, Drive, Gmail, Căutare Google, Google Plus, Google Maps, Google Photos, Play Music, Play Store, Google StreetView, Căutare vocală prin Google, YouTube;

Aplicații ASUS & altele:

ASUS Cover – pentru cei ce folosesc o husă ASUS de tip cover;

ASUS Suport – informații legate de ZenUI și suport pentru diverse eventuale probleme avute cu telefonul;

AudioWizard – setări personalizate pentru sunet;

Auto-Start Manager – setezi aplicații care să pornească în mod automat, dezactivezi pe cele pe care nu le dorești pornite;

Backup – opțiune de salvare a datelor aplicațiilor și restore în funcție de situație;

DataTransfer – pentru conectarea lui Zenfone 2 Selfie cu telefoanele mai vechi ce au conectivitate bluetooth;

Do It Later – salvezi task-uri pe care să le faci peste zi, remindere și toate cele;

FileManager – nu are nevoie de o descriere;

Flashlight – lanternă ce se folosește de cele două LED-uri flash;

Radio FM – are nevoie de căștile din pachet ca să funcționeze;

Kids Mode – pentru momentele în care-l lași pe junior să se joace pe telefon;

LiveWater – wallpaper animat ce-l poți seta și în background;

MiniMovie – pe baza fotografiilor din telefon poți face un scurt clip și-l poți share-ui în social media;

Mirror – oglindă ce se folosește de camera frontală;

MyASUS – suport 24/7 din partea ASUS, din păcate nu și în limba română;

PhotoCollage – din denumirea aplicației aflați cu ce se ocupă;

Power Saver – util pentru cei interesați să beneficieze de un plus de autonomie;

Setup Wizard – parcurgi pași din procedura inițială de activare a telefonului;

Remote Link – transformă telefonul în touchpad wireless pentru PowerPoint și Windows Media Player de pe PC;

Share Link – transfer de fișiere fără a necesita o conexiune la o rețea mobilă;

Splendid – setări personalizabile pentru ecranul IPS;

SuperNote – iei notițe pe smartphone;

Teme – sunt câteva teme preinstalate, mi-aș dori să văd un magazin online cu o colecție cât mai vastă, în genul a ceea ce oferă Samsung, HTC, Xiaomi etc;

TripAdvisor – aplicație utilă celor ce călătoresc mult;

ZenCircle – din păcate nu și în România, rețea socială cu filmulețe create pe telefon;

ZenTalk – forum dedicat Zenfone-urilor.

Față de ASUS Zenfone Laser se recomandă sporul de putere de procesare dat de arhitectură octa-core și cei 3 GB de memorie RAM. Este foarte rapid la nivel de interfață, rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. Te poți obișnui cu interfața ASUS, deși se îndepărtează de Android-ul nativ. Ar fi fost de-a dreptul perfect un ASUS Zenfone Selfie cu Android 6.0 Marshmallow nativ. L-aș fi cumpărat în secunda doi, mai ales că LG Nexus 5X se duce ca preț atât de sus.

Screenshots cu interfața lui ASUS Zenfone Selfie;

Performanță

Screenshot-ASUS-Zenfone-Selfie (35)

A trecut prin testele de benchmark uzuale în cadrul unui review de pe Gadget.ro:

teste-benchmark-ASUS-Zenfone-Selfie


Capturi de ecran cu testele de benchmark rulate pe ASUS Zenfone Selfie;

Conectivitate

ASUS-Zenfone-Selfie (10)

Nu-i lipsește mai nimic: 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload, suport pentru două cartele de tip microSIM, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi hotspot și Wi-Fi direct, bluetooth 4.0, NFC, A-GPS și GLONASS pentru partea de poziționare.

În apelurile de voce punctează bine printr-o acustică de foarte bună calitate, nu am întâmpinat probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi sau 4G. Nu are 4G pe ambele cartele microSIM (4G pe una dintre ele și 2G pe cealaltă).

În partea superioară se află butonul de power și jack-ul de 3.5 mm, pe celelalte trei laturi nu găsiți niciun alt element de conectivitate, sub camera principală de 13 Megapixeli se află cele două controale dedicate volumului, în stilul cu care ASUS ne-a obișnuit la linia Zenfone 2.

Cameră foto și video

ASUS-Zenfone-Selfie (2)

2 x cameră de 13 Megapixeli cu autofocus și dual-LED flash. Compania taiwaneză și-a propus să cucerească pe cei interesați de fotografiile de tip autoportret, de aici și camera frontală de 13 Megapixeli, senzor dimensionat generos ce are aceleași funcții ca și camera principală, nefăcându-se vreun rabat calitativ. Diferența dintre cele două camere este dată de detecția cu laser prezentă la senzorul principal.

La momentul actual, cred că ASUS Zenfone Selfie este cel mai bun smartphone destinat autoportretelor gândite spre a fi uploadate în social media (Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter).

Interfața ASUS pentru camera foto și video aduce o multitudine de opțiuni ce ajută în realizarea unor fotografii de calitate cât mai bună. Sunt multe moduri de fotografie: Auto, Manual, HDR, Beautification, Super Resolution, Low light / fotografii la 3 Megapixeli, Night, Depth of Field, Effect, GIF Animation, Panorama, Miniature, Time Rewind, Smart Remove, All Smiles, Slow motion.

Fotografii făcute cu ASUS Zenfone Selfie;

Autonomie

Bateria de 3000 mAh se descurcă bine, nu te lasă pe parcursul a cel puțin 12 ore de utilizare, în condiții de utilizare intensivă. În testul nostru de redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a rezistat 8 ore și 33 de minute (luminozitate la maxim, conectivitate Wi-Fi). Un rezultat cu adevărat respectabil.

Preț

ASUS Zenfone Selfie cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare – 1199 lei la eMAG.

ASUS Zenfone Selfie
9.1 / 5 Reviewer
Pros
  • design plăcut, capace interschimbabile;
  • sunet puternic, clar, nivelul de calitate se menține și pe jack-ul de 3.5 mm;
  • hardware puternic, 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare;
  • rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime;
  • cea mai bună camera frontală pusă pe vreun smartphone până la momentul actual, rezultate notabile și din partea camerei principale;
  • raport preț / specificații ce-l transformă în best-buy.
Cons
  • interfață încărcată pe care ASUS o aduce pe telefoanele sale, multe aplicații ce pot fi considerate bloatware.
Summary

ASUS Zenfone Selfie este un telefon ce-l recomand celor interesați de un produs performant la un preț așezat. Are o multitudine de puncte PRO, la 1200 – 1300 lei este un adevărat best-buy. ASUS și-a făcut temele în mod corect, iar linia Zenfone 2 ar trebui să le aducă vânzări din ce în ce mai bune. Am structurat punctele pro și contra.

Repet, cu Android nativ era vis.

Rating9

httpvh://youtu.be/jA–nHKP-KE

Galerie de imagini cu ASUS Zenfone Selfie

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.