Cum arată un smartphone ieftin și bun la sfârşit de 2015 ?

16/12/2015

Nu foarte mulţi români îşi permit achiziţia unui smartphone mid-range sau chiar a unuia high-end. Bugetele sunt limitate de foarte multe ori, iar acest lucru a oferit posibilitatea producătorilor să lanseze telefoane ieftine din ce în ce mai diverse.

Pentru mine un terminal entry-level înseamnă acel device care nu costă mai mult de 500-550 lei. La momentul actual există două categorii de smartphone-uri de buget: cele existente în România şi cele de pe site-uri chinezeşti ce livrează în ţara noastră. Le voi analiza pe rând.

În România telefoanele inteligente din acest segment de preţ au în mare parte cam aceleaşi specificaţii:

  • display cuprins între 4.5 – 5 inci şi rezoluţie 854 x 480 pixeli;
  • procesor quad-core MediTek de generaţie mai veche (MT6582M spre exemplu), 1 GB RAM + 8 GB spaţiu de stocare (suport pentru card microSD);
  • Android 4.4KitKat / Android 5.0 / 5.1 Lollipop;
  • conectivitate 3G/4G, dual-sim;
  • cameră foto de 5/8 megapixeli  şi cameră frontală de 2/5 megapixeli;
  • baterie 2000 – 4000 mAh.

Allview-V1-Viper-e-22-630x472

Aceste trăsături sunt cele medii, dar pot exista diverse promoţii care să aducă în această categorie de preţ smartphone-uri mai sus poziţionate. Nu aş putea spune că un device cu asemenea caracteristici poate oferi o experienţă de utilizarea foarte plăcută. De multe ori calitatea display-ului şi construcţia telefonului lasă de dorit, soft-ul suferă de prea puţină memorie RAM, iar camera foto nu salvează cele mai reuşite amintiri.

În schimb telefoanele din acest segment de preţ comercializate în România dispun de garanţie (de obicei 2 ani), autonomie ridicată (există terminale cu 4000 mAh) şi suportul oferit de comercianţii locali. Exemple în acest sunt smartphone-uri precum:

Allview-V1-Viper-e-21-630x472

Terminalele de buget existente la retailerii chinezi aduc un spor la nivel de performanţă. Am luat în calcul telefoane de 100-110 dolari + 24% TVA (chiar dacă de la 1 ianuarie va fi 20%) pentru a ieşi un preţ total de maxim 550 lei.

În acest segment de preţ un smartphone chinezesc are următoarele specificaţii medii:

  • display cuprins între 5 – 5.5 inci şi rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli);
  • procesor quad-core de generaţie mai nouă (Snapdragon 410 spre exemplu), 2 GB RAM + 16 GB spaţiu de stocare (suport pentru card microSD);
  • Android Android 5.0 / 5.1 Lollipop;
  • conectivitate 3G/4G, dual-sim;
  • cameră foto de 8/13 megapixeli  şi cameră frontală de 5 megapixeli;
  • baterie 2000 – 3000 mAh.

Elephone-Trunk-4-960x640

Cum puteţi observa smartphone-urile chinezeşti din acest segment de preţ sunt mai performante, cel puţin în teorie. Display cu rezoluţie HD, procesor quad-core de generaţie mai nouă, 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare sau cameră foto de 13 megapixeli, toate acestea sunt specificaţii mai mult decât decente. În urma experienţelor avute cu telefoane de buget chinezeşti aş putea spune că nu se mişcă deloc rău, chiar dacă nu sunt perfecte.

Dezavantajele terminalelor chinezeşti sunt: lipsa garanţiei (există o garanţie internaţională de 1 an, însă nu prea merită activată de multe ori), producători necunoscuţi, lipsă suport software (bine că nici cele din România nu prea au parte de aşa ceva), construcţie din materiale slab calitative etc.

Câteva exemple de smartphone-ui de buget am găsit pe gearbest.com:

Rămâne ca fiecare să decidă ce îşi doreşte mai mult: performanţă mai scăzută, însă siguranţa unei garanţii, sau performanţă mai ridicată, însă teama că la orice defect al telefonului acesta poate fi aruncat. La nivel de soft aş spune că nu există o departajare clară.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.