Am testat Huawei Nexus 6P prin amabilitatea Orange ce ne-a oferit un pre-sample în versiune cu…, 128 GB spațiu de stocare. Cred că este și primul smartphone cu o asemenea valoare în dreptul spațiului de stocare, una de-a dreptul respectabilă (pe X2 Xtreme-ul meu mă mulțumesc cu 64 GB + microSD de 64 GB, dar 128 GB la pachet nu se compară, latență mai mică).
Huawei Nexus 6P alături de LG Nexus 5X reprezintă duetul de smartphone-uri pe care Google ni le recomandă pe 5.7 și 5.2 inch (Nexus 6P spre zona phablet, Nexus 5X pentru cei dornici de un terminal mai compact). Interesant cum au evoluat Nexus-urile în ce privește ecranul:
2013 – LG Nexus 5 – 4.95 inch;
2014 – Motorola Nexus 6 – 5.96 inch;
2015 – LG Nexus 5X pe 5.2 inch și Huawei Nexus 6P – 5.7 inch.
Nexus 6P arată și dorința Huawei de a-și cimenta poziția de jucător în liga A-list, dar mai ales de a strânge legătura cu Google. Nu m-aș supăra să văd Android nativ pe mai toate telefoanele Huawei, iar Emotion UI să treacă cumva în plan secund. Destul cu vorbele și să trec la review-ul propriu-zis. Orice smartphone din linia Nexus mă interesează în mod deosebit, mai ales ca fost utilizator de Samsung GALAXY Nexus, LG Nexus 4, iar un LG Nexus 5 mai zace printr-o cutie a biroului. Cine știe la un moment dat, o să revin pe un smartphone cu Android oferit nemodificat, direct de la Google, fără ca un producător hardware să-și bage nasul și să strice rețeta.
Specificații Huawei Nexus 6P
Design
Am primit telefonul + cablul de alimentare, fără pachetul de retail. Repet, pre-sample de producție, unul dintre terminalele folosite la testarea în rețeaua Orange. A funcționat impecabil și nu am avut probleme legate de comportamentul la folosirea în regim intensiv, nici vreo zgârietură nu am regăsit pe unitatea de test, nu am ce să raportez negativ în dreptul său.
Huawei Nexus 6P este cel mai bine fabricat smartphone din gama Nexus și unul dintre telefoanele ce impresionează la capitolul design, la momentul actual, început de 2016. El arată cât a evoluat Huawei și câtă atenție oferă producătorul chinez pe partea de materiale, finisare, feedback lăsat la utilizare.
Nexus 6P aduce un corp metalic, unibody, fără acces la bateria de 3450 mAh, cu slotul pentru nanoSIM accesabil cu ajutorul unei agrafe. Logo-ul companiei lipsește cu desăvârșire, atât în partea față cât și pe spate, fără a fi gravat în vreun fel. Pe spate se remarcă o zonă mai bombată, acoperită cu sticlă neagră (spațiul ce încorporează senzorul de 12.3 Megapixeli, dual-LED flash-ul și elementele de conectivitate). Corpul metalic obturează din puterea semnalului, iar Nexus 6P pot spune că sosește cu cea mai elegantă soluție.
Huawei Nexus 6P arată într-un mare fel, excelent la capitole precum materialele utilizate și atenția la detalii.
Ecran și sunet
AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, tratat spre a preîntâmpina acumularea rapidă a amprentelor, 518 ppi, raport între display și corp al smartphone-ului de 71.4% – elemente ce-l caracterizează pe Nexus 6P la capitolul ecran.
M-am mutat în ultimele săptămâni cu cățel și purcel pe Nexus 6P, a se subînțelege că l-am transformat în smartphone-ul meu de bază. AMOLED-ul după ce te obișnuiești cu el te face să critici orice IPS ce dintr-o dată pare spălăcit, șters. Întradevăr, Samsung nu livrează exact panelurile de pe Samsung S6 Edge Plus, adică Nexus 6P nu este la fel de bine calibrat ca Note 5 sau S6 Edge Plus, culorile sunt mai vivide aici, mai specifice unui panel AMOLED.
Negrul este afișat la modul intensiv, culorile sunt plăcute ochiului, bine reprezentate. Oferă un unghi de vizualizare larg, nu reflectă spațiul ambiant. Nexus 6P are un panel de top, repet, unora s-ar putea ca AMOLED-ul să nu le placă, dar aici vorbim de percepții subtile.
În domeniul sunetului s-a optat pentru soluția a două difuzoare frontale, a la HTC One. O soluție de gen mi se pare a fi recomandată pentru orice smartphone. Sunetul venit de la un difuzor pus pe spate nu livrează calitatea dorit, în lateral îl obturezi când folosești smartphone-ul în mod landscape. Cu difuzoarele poziționate în partea frontală nu ai ce să reproșezi, poate doar că afectează raportul corp / display.
Cele două speakere stereo oferă un sound de-a dreptul impecabil, nu distorsionează mai deloc, nici la nivel maxim. Oferă o amplitudine ridicată, Nexus 6P luptă alături de HTC One M9 în categoria smartphone-urilor Android cu cel mai sunet oferit de difuzoare. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Cu căștie Sennheiser in-ear pentru Android a format o pereche de vis. Nivelul de detalii și reproducerea sunetelor o consider de top.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Huawei s-a oprit asupra unui procesor criticat în 2015 pentru tendința sa de supraîncălzire, dar pot să spun că din ce am testat în a 2-a parte a anului, Snapdragon 810 se comportă ca fix orice alt procesor de top, indiferent că vorbim de Apple, Samsung etc.
Revin la subiect, specificațiile hardware de pe Nexus 6P-ul testat – Qualcomm Snapdragon 810 de tip octa-core pe big.LITTLE cu 4 x ARM Cortex-A57 la 2.0 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.55 GHz, 3 GB RAM, 128 GB spațiu de stocare.
Informații oferite de CPU-Z pentru Huawei Nexus 6P;
Rulează Android 6.0 Marshmallow și a primit update de firmware, de 2 ori în perioada în care l-am avut (patch-uri pe partea de securitate, în mare parte). Aici este cheia pentru care alegi un Nexus, modul impecabil în care funcționează la nivel de interfață, tranziții, fără software de tip bloatware. Ar fi excelent dacă numele mari din industrie s-ar rezuma în a-și oferi telefoanele cu Androidul nativ. Au mai tăiat din bloatware, aici m-aș uita direct la Samsung, dar ca experiență de utilizare și în special ca simplitate, un Nexus rămâne benchmark în domeniu.
Nu cred că are rost să spun cum rulează jocurile și aplicațiile din Google Play. Am remarcat că la utilizare intensivă are tendința de a se supraîncălzi în partea spate, dar fără a deranja, fără a deveni o zonă cu adevărat fierbinte, cum se întâmpla la BlackBerry Priv spre exemplu.
Aplicații preinstalate pe Huawei Nexus 6P:
Agendă, Calculator, Calendar, Cameră foto, Ceas, Chrome, Descărcări, Drive;
Fotografii, Gmail, Căutare Google, Hangouts, Google Maps, Jocuri Play, Magazin Play, Messenger, Muzică Play, Setări, Telefon și YouTube.
- nicio aplicație în plus, așa-numitul bloatware la cota zero. Restul de aplicații ți le aduci din store-ul Android.
Nu are pic de lag, sprinten în orice sarcină îi trasezi. Nu-l simți îngreunat nici după ce-i adaugi 20 de GB de aplicații & jocuri, cu notificări în fundal etc. Huawei Nexus 6P ca experiență de utilizare se duce direct pe nișa premium, fără niciun compromis. Adaugi suport software pe 2 – 3 ani de acum înainte și descoperi că ai făcut o alegere inspirată.
Screenhsots cu Android 6.0 Marshmallow pe Huawei Nexus 6P;
Performanță
L-am pus la lucru, iar rezultatele obținute le comparăm cu Samsung GALAXY S6 Edge Plus:
Screenshots cu rezultatele testelor de benchmark;
Conectivitate
Pe partea de frecvențe îl putem considera un veritabil all-in-one, TDD și FDD într-un LTE acoperit integral. Suportă viteze de download de până la 300 Mbps, 4G+ de la Orange este acoperit, puteți sta liniștiți din acest punct de vedere.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.2 cu adevărat de ultimă generație, A-GPS și GLONASS. Senzorul de amprentă îl regăsiți pe spatele telefonului, relativ ușor de accesat. Necesită o oarecare perioadă de acomodare, iar la nivel de promptitudine în recunoașterea amprentei nimic de zis, instant.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, power + reglarea volumului în lateral dreaptă, soluție care nu este tocmai pe placul meu, prefer o poziționare pe laturi distincte, portul de încărcare la bază pe USB-C, în stânga dați de slotul ce ascunde cartela nanoSIM.
În apelurile de voce se descurcă impecabil, sunet clar, bine definit, interlocutorul te aude fără nicio problemă. Știe HD Voice, nu a pierdut semnalul, nu s-a restartat niciodată din senin, nu a făcut figuri în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 4G. Apropo, pe Wi-Fi a reușit în SpeedTest să urce la 204.09 Mbps la download și 249.11 Mbps la upload.
Cameră foto și video
12.3 Megapixeli la camera principală cu dimensiune a pixelului de 1.55 microni + cameră frontală de 8 Megapixeli. LG Nexus 5X și Huawei Nexus 6P oferă aceeași cameră principală și pentru prima dată, Nexusurile se descurcă impecabil pe partea de fotografie și clipuri video. 6P înregistrează la 2160p cu 30 fps sau la 720p cu 240 fps.
Aplicația camerei o cunoașteți, o găsiți în Google Play (Google Camera). Nu o să insist asupra sa, găsiți galerie completă de screenshots din interfața sa. Focalizează prompt, precis, fără erori în 90% din situații. Știe să reproducă detalii corecte și când apare mult zgomot, în situațiile cu lumină insuficientă, la trecerea dintre zi și noapte spre exemplu. Chiar și selfie camera punctează bine, aici trebuie să adaug și niște zâmbilici.
Clip făcut cu Huawei Nexus 6P;
Capturi de ecran din interfața Google Camera;
Fotografii făcute cu Huawei Nexus 6P;
Autonomie
Bateria de 3450 mAh putem considera că se descurcă decent, fără a epata la capitolul autonomie. Testul unei zile de utilizare în condiții intensive îl trece, fără a fi nevoie să facă cunoștința cu priza sau vreo baterie externă. Folosește standardul microUSB Type-C și aveți nevoie de cablul telefonului, neexistând compatibilitate cu microUSB-ul clasice. Nu știe nici wireless charging, deși Nexus-urile vândute până la 5X și 6P știau standardul Qi în încărcarea wireless. Păcat că au renunțat din mers.
Este o mică poveste și cu încărcarea rapidă. Folosește un procesor Qualcomm, dar pentru fast charging se bazează pe portul USB-C (15W = echivalent cu 5V x 3A), nu pe QuickCharge 2.0 oferit de producătorul chipsetului. Cu 10 minute de încărcare poți obține până la 7 ore de autonomie, doar dacă folosiți încărcătorul din pachet. Cu alte încărcătoare sau baterii externe vă opriți la 10W – 5V x 2A, 33% mai slab. Nu am avut încărcătorul din pachet, nu vă pot da prea multe detalii.
Preț
Huawei Nexus 6P cu 32 GB spațiu de stocare – 595 euro la liber, fără semnarea unui abonament la Orange / aprox. 2661 lei. Prețul coboară la 259 euro cu Orange Me 42, 40.64 euro pe lună, NELIMITAT la minute și apeluri naționale, 5.5 GB trafic de date și 600 minute internaționale.
Concluzii
Huawei Nexus 6P îl consider a fi o alegere inteligentă pentru cei dornici de un smartphone Android din categoria premium cu update de software pe termen lung. Nu ai nevoie de procesoare pe ARM Cortex-A72 sau cine știe ce alte avioane dacă software-ul este scris cu picioarele. Nexus 6P aduce un software stabil, o experiență de utilizare fără întârzieri în meniu sau la preluare comenzilor, nu obosește cu ghilimelele de rigoare nici când rulează în regim intens și se fac actualizări sau primești notificări în fundal. Nu te îngrozește cu cantitatea de aplicații preinstalată, un smartphone așa cum trebuie.
Huawei Nexus 6P își face loc direct într-un top 5 al celor mai bune telefoane Android la momentul actual.
PRO
- design + materiale din categoria premium;
- difuzoare frontale ce se descurcă impecabil, calitatea se menține și pe jack-ul de 3.5 mm;
- Android 6.0 Marshmallow în stadiu nativ, bloatware zero absolut;
- cameră de 12.3 Megapixeli ce se descurcă excelent în captura foto și video;
- autonomie decentă.
CONTRA
- display-ul s-ar putea să pară prea dat pe modul vivid în ce privește gusturile unora la nivel de ecran al smartphone-ului;
- fără încărcare wireless, încărcare rapidă doar cu încărctorul din pachet;
- noul port USB type-C nu este compatibil cu mai vechile microUSB-uri, de aici necesitatea unui cablu în plus prin bagaj;
- o variantă dual-sim ar fi întregit peisajul.
Material video legat de Huawei Nexus 6P;
httpvh://youtu.be/nBlxJPFLnXA
Galerie de imagini cu Huawei Nexus 6P;