HP Chromebook 11 – review

18/03/2016

În ultimele două săptămâni am testat HP Chromebook 11 pe care-l găsiți listat în exclusivitate de către Orange. Este vorba de modelul HP Chromebook 11-2201nq V4N17EA.

Vorbim de primul laptop cu Chrome OS adus pe canal oficial în România, Google, HP și Orange au complotat în sensul bun al termenului și sper ca să fie un început de bun augur pentru sistemul de operare conceput de către compania americană, sistem care se bucură de un real succes în țara sa de baștină.

Specificații HP Chromebook 11;

specificatii-HP-Chromebook-11
Design

HP-Chromebook-11 (2)

În pachet dați de laptopul propriu-zis + încărcătorul bateriei cu trei celule. Nu sunt accesorii incluse în plus, o husă ar fi fost binevenită. HP Chromebook 11 aduce un design ce-l putem considera clasic, capacul spate fabricat dintr-un plastic rigid ce nu adună amprentele, apreciez faptul că nu au folosit cine știe ce suprafețe lucioase care să adune praful ambiental.

Pe capacul exterior se remarcă sigla HP și logo-ul Chrome, pe spate are un plastic ceva mai moale, 4 elemente ajută la prinderea pe suprafețe plane, prindere cu ghilimelele de rigoare. Nu alunecă pe birou, plus că eventualele lichide scurse accidental pot trece pe sub notebook fără să-i afecteze componentele interne, deși nu recomand să vă încredeți 100%, un plus de atenție nu strică niciodată.

Tot notebook-ul inspiră ideea de rezistență și după o utilizare îndelungată, remarci asta și la balamalele sale. Tastatura face ușoară notă discordantă, dar mai multe detalii la capitolul dedicat. Cântărește 1.28 kg și are o grosime de maxim 20.4 mm, îl strecori în rucasc și nici nu simți că ai un laptop în spate. Îl ajută și dimensiunile compacte, ecranul având 11.6 inch.

La design putem concluziona: simplitate și rezistență, fără briz-briz-uri care să atragă atenția.

Ecran și sunet

HP-Chromebook-11 (21)

Ecran WLED de 11.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli și o mare supriză plăcută, display mat ce nu reflectă spațiul ambiant. Nu-mi plac ecranele glossy ce reflectă mediul înconjurător și devin ilizibile sub acțiunea razelor de soare. HP Chromebook 11 se descurcă de minune, luminozitate bună, culori afișate corect, nu zici că are doar rezoluția amintită. Nu am găsit posibilitatea de a regla luminozitatea, nu găsești moduri presetate în ce privește consumul bateriei (celebrele Battery saver, High Performance din Windows).

Sunetul provine de la două speakere poziționate la baza sa, le remarcați în galeria de imagini de la sfârșit de articol. Oferă un sound puternic, clar, destul de bine pentru categoria sa de preț. Jack-ul combo pe 3.5 mm se află în lateral dreapta și în funcție de căștile utilizate aduce un sunet imersiv, clar, bine conturat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HP-Chromebook-11 (5)

Chrome OS nu are nevoie de cine știe ce hardware ca să ruleze impecabil. De aici și posibilitatea în a utiliza procesoare Intel low-cost și de a obține un preț de achiziție cât mai atractiv.

Elemente hardware ce-l definesc pe HP Chromebook 11: Intel Celeron N2840 la 2.1 GHz ce cu Turbo Boost ajunge la 2.6 GHz, 2 GB RAM de tip DDR3L, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile SD pentru extensia spațiului de stocare, 100 GB în Google Drive pe 2 ani, 25 GB în Orange Cloud prin Orange Net 24. Ca spațiu de stocare se ajunge la 16 GB fizic + 125 GB în cloud.

Se descurcă impecabil în browsing, elementul-cheie pentru care cumperi un astfel de dispozitiv + acces la serviciile Google (Gmail, Chrome, YouTube, Docs etc). Recunosc că sunt utilizator al serviciilor amintite, review-ul îl scriu din Chrome, browserul meu default de cel puțin 5 – 6 ani. Folosesc câteva extensii din magazinul dedicat și-mi ușurează munca făcută pe site în redactarea articolelor, materialul de tip recenzie îl scriu în Docs, suita care m-a făcut să uit în proporție de 90% de Office-ul Microsoft. În cele 10% momente în care apelez la Office o fac pentru serviciu, pentru că-s obligat într-un fel.

Chrome OS funcționează și local, aplicațiile Google în genul Docs pot fi accesate și fără a avea o conexiune la internet. Totuși, recomandat este să fie mereu conectat la o rețea Wi-Fi sau la internet în 3G sau 4G, de aici și listarea sa în premieră la un operator telecom. Orange vrea astfel să pună în evidență faptul că are cea mai mare rețea 4G autohtonă, cu zone în care vitezele de download pot atinge un maxim cel puțin teoretic de 300 Mbps.

Îl văd recomandat celor ce utilizează Chrome + Gmail + Docs + YouTube. Din păcate nu există o soluție oficială de portare a aplicațiilor din Google Play spre laptopurile cu Chrome OS. Momentan. Ar fi de impact să ai acces la toate aplicațiile și jocurile din magazinul Android și pe un Chromebook sau Chromebox, ar beneficia de un plus de interes.

Performanță

Nu l-am supus la teste de benchmark. Oricum nu ar avea rost să faci un benchmark pe HP Chromebook 11, nu ai jocuri de ordinul a zeci de GB pe care să-i aduci pe notebook, nu a fost gândit pentru asta. Îl putem considera un produs nișat, adresat celor ce vor conectivitate, autonomie, portabilitate și Google.

Conectivitate

HP-Chromebook-11 (9)

În lateral dreapta dați de HDMI, USB 2.0 și USB 3.0, jack combo de 3.5 mm, în stânga regăsiți portul Kensigton, jack-ul pentru încărcarea bateriei de 36Wh, cititorul pentru cardurile SD ce extinde spațiul de stocare fizic.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0. Setările sunt de-a dreptul simpliste și le găsiți în colțul din dreapta jos. Apreciez faptul că aduce Wi-Fi ac într-o categorie de preț în care laptopurile cu Windows se mulțumesc cu Wi-Fi b/g/n.

Tastatură și touchpad

HP-Chromebook-11 (19)

Tastatura este albă, bine individualizată și după câteva ore m-am adaptat. Tastele au o cursă mică, sunt obișnuit de la tastatura Apple de acasă. Aș zice că HP s-a inspirat puțin de la Apple, dar asta chiar nu contează. Oferă un feedback de bună calitate.

Touchpad-ul are dimensiuni generoase, răspunde prompt comenzilor și nu ar fi prea multe de adăugat la acest capitol. Display-ul este mat, non-tactil (combo-ul touchpad + tastatură îl consider a aduce o productivitate mărită față de ce aduce ecranul tactil, plus că dacă avea display touch, nu mai avea ecran mat).

Autonomie

Bateria ține cel puțin 5 – 6 ore la utilizare în regim continuu, în unele scenarii de utilizare se duce spre cele 7 – 8 ore promise de către HP. Bateria are 36Wh, 3 celule și Chrome OS + pachetul hardware Intel nu-i pun prea mari probleme. Aici ar fi un alt element PRO important pentru HP Chromebook 11.

Preț

Orange are exclusivitate pe o anumită perioadă de timp, nu am informați de momentul în care HP Chromebook ajunge și pe alte canale în țara noastră.

La Orange achiziționați HP Chromebook 11 la 99 euro cu abonamentul Net 24 pe 2 ani de zile, 16 GB trafic de date la viteze 4G+ de până la 300 Mbps, trafic de internet nelimitat cu opțiunea Happy Night, 25 GB spațiu de stocare în Orange Cloud, trafic nelimitat pentru a urmări filmele, serialele, emisiunile și canalele TV preferate prin Orange TV GO + orice modem gratuit din oferta Orange.

Orange Net 24 costă 23.22 euro pe lună / 103.51 lei. 

Concluzii

HP-Chromebook-11 (15)

HP Chromebook 11 îl văd recomandat celor ce-și doresc portabilitate ridicată, conectivitate în regim continuu, serviciile Google pe un dispozitiv optimizat în acest sens. Mă uitam că la nivel de resetare la setările din fabrică, nu-i ia mai mult de 20 de secunde. Când ați resetat un dispozitiv cu Windows în 20 de secunde?

Foarte ușor poți să adaugi conturi noi și să faci joncțiunea între ele, mai simplu și mai intuitiv față de ce oferă Windows 10 la momentul actual. Pe de altă parte, Chrome OS și Chromebook-urile le văd de-a dreptul excelente în mediul educațional, o să revin cu un articol dedicat.

Aștept să văd și alte produse cu Chrome OS în țara noastră, cine știe, HP să aducă și modelul de 13.3 inch, diagonala optimă din punctul meu de vedere.

PRO

  • simplitate la nivel de sistem de operare;
  • serviciile Google într-un dispozitiv special optimizat;
  • bootează în câteva secunde;
  • autonomie mare;
  • dispozitiv fabricat să reziste la utilizare îndelungată.

CONTRA

  • nu există compatibilitate oficială cu aplicațiile din Google Play;
  • prețul s-ar putea să-i sperie pe cei interesați și cumva să se îndrepte spre un laptop pe aceeași diagonală cu Windows.

Galerie de imagini cu HP Chromebook 11;

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.