Meizu M3 Note vs Xiaomi Redmi Note 3 și Note 3 PRO – lupta phableturilor chinezești low-cost

10/04/2016

Meizu M3 Note și Xiaomi Redmi Note 3 sunt două dintre telefoanele cu display de 5.5 inch și raport preț / specificații de-a dreptul interesant. Am câțiva prieteni ce și-au cumpărat Note 3 și sunt mulțumiți de alegerea făcută. 

Meizu M3 Note dorește a fura din clientela lui Note 3. Trebuie să fac o mică paranteză și să specific că Meizu și Xiaomi le-aș încadra în rândul brandurilor A-list. Da, sunt companii pornite din China, fără o experiență întinsă pe mulți ani în domeniul telefoniei mobile, dar percepția asupra produselor Meizu și Xiaomi este una bună spre foarte bună, iar vânzările depășesc ordinul a milioane sau zeci de milioane de unități.

Meizu M3 Note

Meizu M3 Note – unul dintre cele mai frumoase telefoane chinezești low-cost;

În cazul lui Xiaomi Redmi Note sunt două versiuni: procesor MediaTek sau Note 3 PRO cu hardware preluat de la Qualcomm.

Bătălia specificațiilor;

specificatii-Meizu-M3-Note-vs-Xiaomi-Redmi-Note-3-si-Note-3-PRO

Care sunt diferențele dintre cele trei telefoane ce poartă particula Note?

a. Hardware;

Meizu M3 Note mizează pe un procesor MediaTek Helio P10 vs MediaTek Helio x10 la Note 3 și Qualcomm Snapdragon 650 la Note 3 PRO. Teoretic, Snapdragon 650 oferă un plus la capitolul putere de procesare, iar Helio P10 ar trebui să aibă un consum de energie mai redus.

M3 Note și Xiaomi Redmi Note 3 PRO merg pe soluția unui slot combo, iar utilizatorul merge pe două scenarii în funcție de nevoie sale: suport pentru două cartele SIM sau o singură cartelă SIM + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB. La Redmi Note 3 trebuie să te mulțumești cu 16 sau 32 GB, fără posibilitatea de a extinde spațiul de stocare preinstalat.

b. Software;

Avem o bătălia a custom ROM-urilor cu succes la public: Flyme UI de la Meizu, bazat pe Android Lollipop și MIUI 7.0 de la Xiaomi ce folosește tot nucleul Android Lollipop. Cu siguranță cele trei telefoane vor face pasul spre Android 6.0 Marshmallow, dar și spre viitorul Android N (pe canal oficial sau neoficial).

Xiaomi Redmi Note 3 (31)

Xiaomi Redmi Note 3 a primit review complet și acolo îi găsiți toate punctele PRO și CONTRA;

Există și un element comun între cele două custom ROM-uri: faptul că încearcă a copia iOS-ul (toate aplicațiile și widget-urile pe ecranul de start, dar și multe alte elemente din interfața grafică par a fi preluate direct din smartphone-urile Apple).

Trebuie o atenție sporită în contextul în care dacă telefoanele vin cu software chinezesc, nu au suport pentru Google Play și serviciile software ale companiei americane. Xiaomi dezvoltă și un custom ROM-uri în versiune internațională, la Meizu se rezolvă și mai simplu – detalii aici.

c. Cameră foto și video;

Xiaomi Redmi Note 3 PRO pare a fi în avantaj cu un senzor principal de 16 Megapixeli cu diafragmă f/2.0 și cel puțin teoretic, aduce fotografii mai luminoase în condiții low light față de M3 Note și fratele său, Redmi Note 3.

d. Preț;

Xiaomi Redmi Note 3 și Note 3 PRO le găsiți și în magazinele online chinezești, Meizu M3 Note nu a sosit, momentan. Furnizorul neoficial pe meleagurile autohtone pentru telefoanele Xiaomi și Meizu este QuickMobile.

M-am uitat în oferta unui magazin online chinezesc, iar cele trei telefoane aveau următoarele prețuri:

  1. Meizu M3 Note* – 159 dolari cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare. Nu am găsit și un cost pentru ediția cu 3 GB RAM și 32 GB;
  2. Xiaomi Redmi Note 3* – 181 dolari cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare sau 229 dolari cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare;
  3. Xiaomi Redmi Note 3 PRO* – 194 dolari cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare sau 265 dolari cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare.

* Se adaugă TVA și taxe vamale.

Alegerea mea ar fi Xiaomi Redmi Note 3 PRO cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare. Asta pentru că mizează pe un hardware mai puternic, aduce o cameră foto principală mai ofertantă, dar și beneficiază de un suport software mai bun.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.