L-am testat în ultimele săptămâni și pot să spun că este un adevărat best-buy. Nu mă așteptam să fie atât de bun în capitole cheie: display, software, autonomie. Bineînțeles, m-am raportat la prețul său. Totuși, Vernee Thor poate fi comparat fără nicio problemă cu smartphone-urile mid-range poziționate ca preț între 700 – 900 lei.
Vernee este un brand nou, iar în spatele său se află o companie ce până acum și-a folosit fabrica spre a produce pentru alte nume din industrie. Vernee Thor este primul lor terminal cu care am intrat în contact, deși am remarcat că promovează mult mai intens pe Vernee Apollo Lite.
Vernee Thor costă 119.99 dolari în magazinele online chinezești, iar + TVA și taxe vamale nu ar trebui să treacă de pragul a 600 lei. iHunt îl afișează 725 lei (plătești peste 100 lei în plus spre a avea asigurată partea de garanție).
Specificații
Design
În pachet se află smartphone-ul, bateria de 2800 mAh, încărcător pe 5.0V – 2A și cablu microUSB – USB. Ca design după cum remarcați și în galeria dedicată a imagini te duce puțin cu gândul spre telefoanelor Motorola de acum 2 – 3 ani. Este clar că aici s-a făcut un compromis și nu s-a mers pe cine știe ce linii, materiale precum sticla sau aluminiu. Totuși, ca persoană ce apreciază caracterul practic, Vernee Thor punctează bine la grip – de-a dreptul excelent, capacul spate se îndepărtează și oferă acces la baterie, sloturile pentru cele două cartele SIM și cardul microSD.
Capacul spate mi se pare a fi mult prea bine prins și îndepărtarea sa se dovedește a fi o mică problemă, de fiecare dată când vrei să ai acces la baterie, SIM, microSD. Impropriu spus, la acumulator. Asta pentru că bateria de 2800 mAh este fixată, iar demontarea sa ar trebui făcută într-un service specializat.
Vernee Thor este îmbrăcat într-un plastic cauciucat negru – negru mat ce aș putea spune că absoarbe amprentele – cu ghilimelele de rigoare. Structura internă este metalică și nu trebuie să vă faceți griji în ce privește rezistența sa în timp. Ideea este că nu sunt la fel de vizibile ca în cazul unui plastic lucios sau dacă aveam sticlă pe spatele smartphone-ului.
Simplitate maximă și elementul practic pus în prim plan, cam asta aș avea de spus despre Thor la capitolul design. Nu atrage atenția, dar nici nu epatează prin calitatea materialelor. Ca finisare l-aș încadra la nivel mediu, capacul spate prea strâns poziționat și ceva cam firav fiind un ușor dezavantaj. Logo-ul companiei lipsește din partea frontală și abia-l vezi scris cu un gri închis pe spate, la bază. Aspect ușor inedit, smartphone negru și încărcător + cablu pe alb.
Ecran și sunet
IPS LTPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, 294 ppi și sticla de protecție este de tip 2.5D de la Corning Gorilla Glass. Din fabrică veți găsi montată și o folie de protecție din plastic. Au optat pentru un accesoriu foarte, foarte ieftin și calitatea sa lasă puțin de dorit. Agață și recomand să o schimbați sau să nu o folosiți deloc. Strică din feeling-ul pe care-l lasă display-ul în ce privește controlul tactil.
Ecranul este suficient de luminos, unghiuri largi de vizualizare, răspuns prompt al touch-ului când folia din fabrică este îndepărtată. Nu am ce să critic, culori naturale, destul de ok și în mediul exterior. Încorporează modulul MiraVision și permite reglări fine ale ecranului, de la contrast dinamic și până la trei moduri dedicate: Standard, Viu și Mod utilizator – reglări făcute de către user pentru contrast, saturație, luminozitate imagine, claritate și temperatură culoare.
Sub display-ul de 5 inch se află trei taste capacitive – Back, ieșire pe ecranul de start cu logo inspirat de la iPhone și Mai multe detalii când ești într-o aplicație / customizare a ecranului de start.
Speaker-ul îl găsiți în partea spate, iar cu telefonul pe o suprafață plană se ajunge ca difuzorul să fie obturat și amplitudinea are de suferit, dar culmea – așa se aude mai bine. Asta pentru că Thor are un sound mult prea plat, fără pic de bass. Măcar se aude ascuțit, nu ai cum să scapi un apel. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, iar jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară. Nu are căști în pachetul de retail, iar cu căștile Sennheiser in-ear pentru Android = foarte, foarte bine. Ai parte de un sunet plin, mult bass și claritate ridicată, la 180 de grade față de cum se descurcă difuzorul.
Hardware, sistem de operare și aplicații
La momentul în care a fost anunțat, Vernee Thor era cel mai ieftin smartphone cu procesor MediaTek octa-core, 3 GB RAM și cititor de amprentă. Haideți să detaliem specificațiile sale.
MediaTek 6753 este unul dintre cele mai ieftine CPU octa-core, la momentul actual în piață ( 8 x ARM Cortex-A53 la 1.3 GHz, litografiere pe 28nm, 64-bit, anunțat oficial la începutul lui 2015 cu primele telefoane ce-l încorporau în a 2-a jumătate a anului respectiv). În cazul lui Thor este însoțit de o cantitate generoasă de memorie RAM – 3 GB, 16 GB spațiu de stocare din care 10.24 GB în mod real, Mali-T720MP3 la 450 MHz în poziția de accelerator grafic, slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.
Informații relevate de către CPU-Z;
Marele avantaj al lui Vernee Thor față de alte telefoane cu configurație hardware identică?
Faptul că rulează Android 6.0 Marshmallow în stadiu nativ, zici că este un telefon din programul Nexus al Google. Un alt plus este dat de firmware-ul pe care-l updatează în ritm alert – de 5 ori în cele 4 – 5 săptămâni de când îl folosesc sezonier. Primele trei au venit într-un singur val. Aici se vede faptul că Vernee adună feedback și rezolvă bug-urile, îmbunătățește elemente-cheie etc.
Se descurcă cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, fără absolut nicio problemă. Nu agață în meniu, răspunde prompt comenzilor. Contează mult că are 3 GB RAM.
Aplicații preinstalate pe Vernee Thor;
Aplicații Google – Căutare vocală, Chrome, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google Plus, Hangouts, Hărți, Magazin Play, YouTube.
Aplicațiile telefonului: Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Ceas, Descărcări, E-mail, Înregistrare sunet, Manager fișiere, Mesagerie, Muzică, Radio FM, Scanare, Setări, SIM Toolkit, Telefon, Uber.
Singura aplicație adăugată de către Vernee – Uber (merge doar a fi dezactivată, nu și dezinstalată). În rest, bloatware de-a dreptul inexistent în cazul de față, o supriză plăcută.
Screenshots cu Android 6.0 Marshmallow pe Vernee Thor;
Performanță
Rezultatele obținute de Vernee Thor în testele de benchmark uzuale pentru site-ul nostru, compilate în tabel.
Teste de benchmark rulate pe Vernee Thor;
Conectivitate
Este un smartphone dual-sim, suport pentru două cartele de tip microSIM. Se adaugă slotul pentru cardurile microSD. Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. În ce privește spectrul pe care-l acoperă:
2G – 900 / 1900 / 2100 MHz;
3G – 900 / 2100 MHz;
4G pe FDD-LTE – 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, senzor pentru lumina ambientală, senzor de proximitate, radio FM.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB, în lateral stânga au poziționat butonul de pornire și reglarea volumului. Trebuie îndepărtat capacul spate spre a accesa sloturile pentru cele două cartele microSIM + slotul pentru microSD-urile de până la 128 GB.
În apelurile de voce se descurcă onorabil, fără a ieși în evidență în sens pozitiv sau negativ – de mijloc. Parcă mi-aș fi dori să se audă ceva mai clar, mai puternic. În SpeedTest pe internetul prin Wi-Fi a atins în jur de 50 Mbps la download și upload, rezultat ușor modest. Totuși, am remarcat că descarcă cu 8 – 9 MB/s. Nu-i cel mai sprinten smartphone, dar l-aș considera cât de cât decent. Păcat că nu este dual-band, spectru pe 5 GHz fiind mai liber = viteze mai mari. Sub camera de 13 Megapixeli se află cititorul de amprentă, funcționează bine – răspunde rapid în analiza și interpretarea amprentei înregistrate.
Cameră foto și video
13 Megapixeli + LED flash și f/2.0, cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei interesați de autoportrete. Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, lumină bună = fotografii ok, lumină slabă = fotografii modeste, dar nu de calitate îndoielnică. Când faci zoom ajungi a vedea zgomotul de imagine. Totuși, pentru social media livrează foarte bine.
Interfața camerei foto și video;
Îmi place că nu suprasaturează în mod artificial, redă destul de fidel ceea ce se află în fața micuțului obiectiv. Pot spune că a fost o supriză plăcută. Își face focusul în mod corect, întradevăr are nevoie de 1 – 2 secunde, dar nu-i poți cere a livra calitate de GALAXY S7 la o fracțiune din prețul respectivului flagsip.
Fotografii făcute cu Vernee Thor;
Autonomie
Ai fi tentat să spui că nu are cine știe ce autonomie, strict pe baza a ceea ce afli când vezi capacitate acumulatorului – 2800 mAh. Greșit, Vernee Thor este bine echilibrat în ce privește consumul de energie, iar la o utilizare moderată te duce fără nicio problemă de dimineața până seara. Dacă-l butonezi în continuu ajunge de la 100% în zona roșie în jumătate de zi – trei sferturi de zi.
În testul de autonomie al Gadget.ro a coborât de la 100% la 20% în 5 ore. Trece de pragul a 6 ore în redarea unui playlist de pe YouTube pe conexiune Wi-Fi. Este o valoare decentă pentru un acumulator de 2800 mAh.
Preț
Vernee Thor – 725 lei la iHunt.
Concluzii
Vernee Thor este un smartphone interesant, iar prețul corect nu ar trebui să depășească pragul a 600 – 650 lei. Peste acest preț sunt alternative și mai interesante și cred că deja ați găsit și voi câteva unități. Exact, Xiaomi Redmi 3.
Este un produs monoton ca design, dar marele său punct PRO este dat de faptul că rulează Android 6.0 Marshmallow fără modificări la nivel de interfață, bloatware zero – mai puțin bloatware și față de gama Nexus, hardware destul de puternic pentru prețul practicat în China.
Vernee Thor ne arată că putem emite pretenții din ce în ce mai mari și pentru telefoanele cu preț de aprox. 100 dolari.
PRO
- Android 6.0 Marshmallow fără modificări la nivel de UI;
- display impecabil;
- grip excelent;
- 3 GB RAM, procesor MediaTek octa-core, senzor de amprentă pentru telefon ce în China costă puțin peste 100 dolari;
- suport firmware intens;
- rezultate decente ale camerei foto și video de 13 Megapixeli cu f/2.0;
- autonomie bună.
CONTRA
- nu am idee cine face service pentru Vernee în România, am înțeles că sunt importate și pe canal oficial – semn bun;
- prețul corect nu ar trebui să treacă de pragul a 600 – 650 lei;
- difuzor strident.
httpvh://youtu.be/kQE723VFGSk