Uhans S1 – review

18/09/2016

În ultimele zile mi-am făcut timp să întorc pe toate părțile un alt smartphone chinezesc pe lângă Vernee Thor. Este vorba de Uhans S1. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar la un moment dat au avut suficient curaj ca să compare smartphone-ul lor cu liga premium – iPhone 6s, Samsung GALAXY S7 și Huawe P9. Detalii aici.

În linii mari, Vernee Thor și Uhans S1 sunt similare ca pachet hardware: MediaTek MT6753 de tip octa-core, 3 GB RAM, dual-sim, cameră de 13 Megapixeli etc. Totuși, abordarea este diferită. Vernee s-a orientat pe un cost cât mai mic și a sacrificat designul – anost din acest punct de vedere, deși apreciez caracterul practic. Pe de altă parte, Uhans s-a orientat spre un design cât mai atractiv – sticlă pe față și spate, atenție în ce privește materialele utilizate. Prețul este mai mare, 139.99 dolari prin shop-urile online chinezești vs 120 dolari la Vernee Thor.

uhans-s1-13

M-a speriat  capacitatea acumulatorului – 2200 mAh, dar cum s-a descurcat pe capitole – cheie regăsiți în materialul de față.

Specificații

specificatii-uhans-s1

Design

uhans-s1-2

În pachet dați de smartphone, folie de protecție din plastic, husă transparentă, agrafă, cablu microUSB – USB și încărcător pe 1A, manual de instrucțiuni în limba engleză. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm.

Impresionează prin modul în care arată. Da, îl putem considera în linii mari a fi o clonă de iPhone 4S ce crește de la 3.5 inch la 5 inch. Are sticlă pe față și spate, cadru metalic și poate concura din acest punct de vedere cu telefoanele din categoria mid-range, de la branduri A-list. Pe unele dintre ele le depășește în ce privește calitatea materialelor și atenția la detalii.

Nu pot spune că este perfect, dar de când începi a-l utiliza nu ai cum să nu remarci că și-au dat șilința ca să livreze un smartphone care să atragă prin modul în care arată. Apreciez faptul că au pus în pachet și o husă, spatele adună amprentele în ritm alert.

Logo-ul companiei este stilizat în spate, lipsește din partea frontală. Avem un terminal unibody ce nu oferă acces la bateria de 2200 mAh, iar sloturile pentru SIM și microSD le găsiți în lateral. Mai multe detalii pentru cum arată Uhans S1 în galeria dedicată, de la sfârșit de articol.

Ecran și sunet

uhans-s1-17

S1 folosește un display IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Impresionează prin luminozitate, unghi larg de vizualizare. Cred că ecranele IPS de 5 inch din categoria A au devenit mult mai ieftine, de aici și implementarea pe telefoane din segmentul low-cost.

Și aici este software-ul MiraVision ce permite setarea a trei moduri pentru ecran: Standard, Viu și cel customizat de către utilizator după preferințele sale.

Sunetul este livrat de un speaker poziționat la bază. Are amplitudine ridicată, dar zgârie urechile în mod figurat. Nu recomand a fi reglat peste 60 – 70% din volum. Bass-ul lipsește aproape complet și ai partea de un țipăt prelungit + vibrații transmise deranjant în carcasă la peste 80% din volum. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Cu căștile Sennheiser in-ear pentru Android se schimbă la 180 grade, bass și sunet plin. Totuși, încep să cred că sunt atât de bune încât orice dumă de smartphone pe partea de sunet se descurcă onorabil în pereche cu ele. Îmi dau seama că nu este chiar așa, dar Uhans S1 dacă-i puneți căști de calitate = audiție de bun augur.

Hardware

uhans-s1-15

Și aici s-a optat pentru MediaTek 6753 octa-core pe ARM Cortex-A53 la 1.3 GHz, Mali-T720MP3 la 450 MHz, 3 GB memorie RAM de tip DDR3, 32 GB spațiu de stocare + slot combo (dual-sim sau single sim + suport pentru cardurile microSD de până la 128 GB).

Informații relevate de CPU-Z;

Față de Vernee Thor îmbrăcat în plastic, Uhans S1 cu sticla sa se încălzește când îl pui la lucru în mod intensiv, iar căldură degajată = energie pierdută și autonomie slabă. Răcirea nu este tocmai ceea ce trebuie în cazul de față. Mă bazez pe feedback-ul oferit de unitatea sosită la review. S-ar putea ca alte unități de Uhans S1 să se descurce onorabil, dar în opiniile mele mă bazez strict pe ceea ce primesc.

Rulează Freeme OS – Android 6.0 Marshmallow customizat puțin de către compania chineză. Nu trebuie să vă speriați prea tare, setările rapide + setările propriu-zise, dialer-ul, contactele, tastatura + multe alte elemente sunt cele de pe Android-ul nativ, fără nicio modificare. Au adus toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start, au umblat la modul în care arată icoanele aplicațiilor și au implementat un motor de teme + magazin dedicat pentru cei dornici să vadă noi icoane și wallpapers.

Aspect inedit, Google nu l-a văzut ca Uhans S1 ci drept Karbonn Titanium. :)

screenshot-uhans-s1-36

Se descurcă în majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, păcat că se încălzește în operațiuni de rutină. Aici este marea sa problemă și la autonomie, dar mai multe detalii la capitolul respectiv. Spr exemplu, este absurd să rulezi un test AnTuTu și să pierzi 5 procente din acumulator.

Aplicații preinstalate pe Uhans S1;

Aplicații Google: Căutare, Gmail, Hărți, YouTube, Google Foto, Muzică Play, Hangouts, Căutare vocală, Drive, Jocuri Play, Chioșc Play, Play Store;

Aplicații uzuale – Manager fișiere, Cameră, Ceas, Calculator, Notă, SIM Toolkit, E-mail, Calendar, Vreme, Descărcări, Muzică, Înregistrare sunet, Videoclipuri, Radio FM;

Aplicații aduse de Uhans – Schimbați tema, Magazine de teme cu mai multe secțiuni – Teme propriu-zise, Ecran de blocare / deblocare, Imagini de fundal, Uhans – aplicație complet inutilă, unul dintre linkurile spre care direcționează afișează Error 404, Amprentă.

Screenshots cu interfața lui Uhans S1;

Performanță

screenshot-uhans-s1-50

Testele derulate mai jos au secătuit o încărcare full a bateriei de 2200 mAh.

teste-benchmark-uhans-s1

Screenshots cu rezultatele din testele de benchmark;

Conectivitate

uhans-s1-14

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G în FDD-LTE – 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz.

Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Încorporează un slot combo ce permite două scenarii de utilizare: dual-sim sau single sim + card microSD, în funcție de preferințele utilizatorului.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB, speaker-ul smartphone-ului. În partea dreaptă se află butonul de power și reglarea volumului, iar în lateral stângă se află slotul combo.

În apelurile de voce se aude cât de cât decent, nu epatează din acest punct de vedere. În ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi, în SpeedTest a atins în jur de 50 Mbps la upload și download, valoare cât de cât ok.

Cameră foto și video;

uhans-s1-7

13 Megapixeli cu senzor de la Sony + 5 Megapixeli pentru camera frontală, autofocus + LED flash. Și aici este o mare dezamăgire, în sensul în care îi ia destul de mult să facă focusul și rezultatele obținute le-aș considera modeste. Mult zgomot de imagine, aproape inutilizabil când lumina este mai slabă etc.

Interfața camerei de pe Uhans S1;

Așa avem o dovadă suplimentară că realizarea unei camere foto și video care să se descurce onorabil este un challenge pe care multe companii chinezești nu-l trec.

Clip făcut cu Uhans S1;

Fotografii făcute cu Uhans S1;

Autonomie

screenshot-uhans-s1-37

2200 mAh pentru display de 5 inch cu rezoluție HD, procesor MediaTek octa-core + 3 GB RAM și s-a mers pe un acumulator mic ca să atingă cei 7.3 mm grosime. Mare păcat au făcut că nu au implementat o baterie de minim 3000 mAh. Cei 2200 mAh sunt insuficienți pentru un client ce-și dorește să folosească smartphone-ul la mod intensiv, la mijlocul zilei trebuie să-l încarci.

Dacă-l folosești în ritm moderat s-ar putea să atingă trei sferturi de zi, în cel mai bun caz. Inițial pot spune că am rămas puțin șocat. Făceam setările inițiale (logare în contul Google, update de aplicații), și dintr-o dată a început să se încălzească în spate un pic mai tare și procentele din acumulator au coborât de la 37% la 0 în mai puțin de 1 minut. De fapt la 16% s-a închis direct.

L-am încărcat la 100%, am rulat teste de benchmark, m-am jucat cu el și nu mi-a mai făcut această problemă. Totuși, mi se pare un risc prea mare să-l cumperi și să facă pe nebunul, să te lase fără energie în acumulator când ai mai mare nevoie de el. De aceea, nu vă recomand telefonul. Este frumos, dar cu baterie ce s-ar putea să vă facă figuri.

În testul specific Gadget.ro cu luminozitatea la valoarea maximă + redarea playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi a atins 3 ore și 20 de minute. Spre comparație, Vernee Thor cu baterie de 2800 mAh a trecut în același test de 6 ore.

Preț

Uhans S1 – în jur de 140 dolari prin magazinele online chinezești, la prețul afișat mai adăugați și TVA + taxe vamale în țara noastră.

Concluzii

uhans-s1-23

Uhans S1 ar deveni o alegere inspirată doar dacă ar avea alt acumulator, dacă prețul nu ar trece de pragul a maxim 100 dolari. În rest, promite mult, dar livrează puțin. Are și puncte PRO, dar în 2016 nu ai cum să aduci baterie de 2200 mAh pe un telefon Android. Ei au riscat și telefonul pierde multe puncte prețioase aici.

Cine și-l dorește trebuie să pună pe listă și un acumulator extern, unul pe care trebuie mai mereu să-l ai la tine.

PRO

  • design plăcut (clonă de iPhone 4S ce crește de la 3.5 la 5 inch);
  • MediaTek octa-core + 3 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare = suficientă putere de procesare;
  • sunet clar și bine calibrat pe jack-ul de 3.5 mm;
  • Android 6.0 Marshmallow puțin customizat.

CONTRA

  • autonomie foarte slabă;
  • preț ridicat și alternative mai bune de la companii chinezești mai cunoscute;
  • difuzor modest, se aude tare, dar fără pic de bass, țipător și cu vibrații transmise în carcasă.

httpvh://youtu.be/K-lSUlK39J8

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.