Cameră de supraveghere NETGEAR Arlo Q VMC3040 – review

17/12/2016

Trebuie să recunosc că de ceva timp am căutat o soluție de supraveghere a locuinței, camerele IP wireless fiind cele spre care ajungeam de fiecare dată. Ușurința în instalare și configurare sunt printre cele mai importante aspecte căutate, însă și calitatea produsului trebuie să fie una acceptabilă.

Când am primit la test un produs care părea că îmi îndeplinește majoritatea cerințelor, am fost încântat. NETGEAR Arlo Q este o cameră de supraveghere cu Wi-Fi care necesită cunoștințe minine spre a fi instalată și configurată.

Specificații pentru NETGEAR Arlo Q VMC3040

  • senzor de imagine CMOS, rezoluție video maximă 1920 x 1080 pixeli, unghi câmp vizual de 130 grade;
  • vizibilitate nocturnă de până la 8.3 metri, 10 leduri;
  • format de înregistrare video: H.264;
  • conectivitate Wi-Fi dual band, 2.4 și 5 GHz;
  • microfon și difuzor încorporate;
  • dimensiuni (Lxlxh): 71.1 x 69.8 x 114.3 mm;
  • greutate: 168 grame.

Design

Cutia în care vine camera de supraveghere NETGEAR Arlo Q mai conține și cablul de alimentare microUSB – USB lung de circa 3 metri, alimentator pe USB, suport pentru prins pe perete, 4 dibluri cu 4 șuruburi, manual de utilizare, certificat de garanție și sticker de informare asupra zonei monitorizate.

Mi-a plăcut că dispozitivul se alimentează prin port microUSB, așadar poți găsi suficiente cabluri prin comerț dacă cel din pachet nu ți se pare potrivit. De asemenea, alimentatorul este unul pe care îl poți înlocui cu un încărcător de telefon pe USB, atât timp cât acesta oferă la ieșire un curent pe 5 V la 2 A.

Camera propriu-zisă este de dimensiuni mici, are o greutate redusă și este foarte ușor de amplasat/montat. Vine cu un picior de susținere, iar prinderea camerei de acesta este printr-o bilă ce permite orientarea camerei la diferite unghiuri. Așadar vei putea foarte ușor să o orientezi exact către zona pe care vrei să o monitorizezi. Cu ajutorul suportului pentru prindere pe perete, camera poate fi montată și pe suprafețe verticale sau chiar pe tavan.

Privită din față, camera are o formă de romb, senzorul de imagine este amplasat central, iar în jurul său sunt dispuse zece leduri ce ajută la vederea pe timp de noapte. Sub acestea, în colțul de jos este orificiul microfonului și ledul de notificare.

Pe partea din spate avem portul microUSB pentru alimentare, pe laterala din stânga este grila difuzorului, iar pe dreapta avem butonul Sync și butonul de Reset. Acesta din urmă poate fi apăsat doar cu o agrafă sau ceva asemănător.

Construcția pare de foarte bună calitate, plasticul din care este confecționată camera nu lasă impresia de ieftin.

Instalare și configurare

Ușurința în utilizare este lucrul pe care l-am apreciat cel mai tare la NETGEAR Arlo Q. Efectiv, în doar câteva minute poți viziona Live pe smartphone ceea ce camera transmite.

În primul rând alimentezi cu energie camera. Apoi aștepți ca ledul de notificare să se aprindă intermitent în culoarea galbenă.

În acest moment deschizi aplicația Arlo, pe care ai descărcat-o în prealabil din Google Play Store sau din Apple App Store. În primă fază alegi modelul Arlo Q, după care direcționezi aplicația către rețeaua Wi-Fi în care vrei să integrezi camera. Selectezi rețeaua și introduci parola acesteia.

Apoi apeși continuu (circa 3 secunde) pe butonul Sync de pe camera NETGERA Arlo Q până când ledul de notificare se aprinde intermitent în culoarea albastru. Când ledul se aprinde în acest fel, apeși în aplicație pe butonul Continue și imediat ți se va afișa pe ecranul telefonului un cod QR.

Mai rămâne decât să amplasezi ecranul telfonului afisând acest cod QR la circa 10 – 20 de cm distanță față de senzorul camerei NETGEAR Arlo Q. Atât. În câteva minute camera va fi descoperită de aplicație și va fi nevoie să-i dai o denumire și să setezi fusul orar pentru zona în care te afli.

Mai trebuie să-ți creezi un cont de utilizator cu o adresă de mail validă, adresă la care vei primi și alertele trimise de cameră.

Apoi nu-ți mai rămâne decât să vizionezi imaginile transmise de cameră live pe ecranul telefonului și să faci toate setările pe care le crezi de cuviință.

Foarte important de știut este că totul este extrem de ușor de configurat și pe înțelesul tuturor. Asta atât timp cât ai cunoștințe de limba engleză, întrucât aplicația Arlo nu este disponibilă și în română.

Galerie cu capturi de ecran din timpul instalării și configurării camerei prin aplicația de mobil Arlo:

Interfață, setări și utilizare

După ce ai instalat camera, poți începe să setezi anumiți parametri, precum calitatea video (1080p, 720p, 480p, 360p sau 240p), activarea vederii nocturne, să activezi microfonul sau difuzorul de pe cameră și să reglezi volumul acestuia din urmă ș.a.

NETGEAR Arlo Q aduce și alerte când detectează mișcare sau când înregistrează sunete. Atunci când este activată această funcție vei primi notificare pe smartphone de la aplicația Arlo, dar și mail pe contul pe care l-ai introdus la configurare. Eu recomand să activați doar detecția de mișcare, întrucât microfonul de pe NETGEAR Arlo Q este foarte sensibil și va înregistra chiar și sunete din afara locuinței. Așadar, este posibil să primiți alerte chiar și când nu este nimic de raportat.

Poți alege care sunt acțiunile pe care camera să le execute la detectarea de mișcare sau sunet. Poți solicita să primești doar notificare, doar mail, poți alege ca dispozitivul să stocheze în cloud un clip video cu câteva secunde înainte de a detecta mișcare sau doar o poză din acel moment.

O altă funcție interesantă este dată de Geofencing. Practic, programezi ca atunci când pleci de acasă detectarea mișcarii să fie activată, iar atunci când revii aceasta se se dezactiveze automat. Trebuie doar să ai pornită funcția de localizare de pe smartphone și să setezi din aplicația Arlo unde este poziționată camera, prin intermediul Google Maps. Desigur că telefonul trebuie să fie asupra ta, iar acasă să nu mai rămână nimeni.

Mai există posibilitatea de a seta un program de activare/dezactivare a detecției de mișcare. Introduci un anume interval orar zilnic între care funcția să fie activă și atât.

Poți adăuga până la 5 camere Arlo în planul de bază oferit gratuit sau până la 7 zile de înregistrare în cloud. Peste aceste valori este nevoie să apelezi la un plan tarifar ce pornește de la 8,99 lire sterline pe lună.

Galerie cu capturi de ecran din interfața aplicației mobile Arlo:

Calitate video și audio

Fiindcă vorbim până la urmă de o cameră video, trebuie să vedem cum se descurcă și din această direcție.

Calitatea clipurilor video Full HD 1920 x 1080 pixeli este bună, cu suficiente detalii și o bună reprezentare a culorilor. Camera propune și un zoom digital de până la 8X, însă, așa cum este de așteptat, detaliile au mult de suferit când vrei să apropii imaginea.

Pe timp de noapte sau în întuneric total se activează vederea nocturnă. Atunci avem parte de imagini alb-negru, apare și zgomotul de imagine destul de pronunțat, însă rezultatele sunt satisfăcătoare și așa.

Microfonul încorporta de camera NETGEAR Arlo Q este foarte sensibil, înregistrează cele mai fine sunete. Nu este cel mai fidel, însă nu acesta este scopul său.

La fel și difuzorul integrat pe cameră. Prin intermediul lui poți transmite mesaje celor de acasă, pe care îi și auzi. Sunetul emis de acest difuzor este puternic, fără a avea totuși o calitate nemaipomenită.

Aveți mai jos un scurt clip video captat cu NETGEAR Arlo Q, precum și câteva poze. Ultimele capturi sunt pe timp de noapte.

Clip video captat cu camera de supraveghere NETGEAR Arlo Q

Conectivitate

NETGEAR Arlo Q se conectează la rețeaua de internet strict prin Wi-Fi. Acesta este de tip N600, dual-band pe 2.4 și 5 GHz.

Portul microUSB de pe cameră servește numai pentru alimentare cu curent electric.

Preț

NETGEAR Arlo Q VMC3040 – 975 de lei pe Senetic.ro

Concluzii

După cum am spus de la bun început, NETGEAR Arlo Q este o cameră de supraveghere foarte ușor de instalat și configurat. În doar câteva minute o setezi și este gata de treabă.

Calitatea video este și ea bună, la fel și cea audio. Mi-a plăcut că poți auzi și de asemenea poți transmite mesaje audio live prin intermediul camerei.

Vederea nocturnă este binevenită și oferă rezultate mulțumitoare, iar funcțiile de alerte pentru mișcare sau sunete sunt ușor de gestionat. Aplicația mobilă este foarte intuitivă și oricine cunoaște limba engleză nu va avea nicio problemă.

Singurul lucru care te poate da înapoi este prețul. Mai ales pentru noi, românii, un cost de circa 200 de euro pentru o cameră de supraveghere ideală pentru uzul casnic nu este tocmai un chilipir. Ba din contră.

Să vedem la final principalele puncte pro și contra pentru NETGEAR Arlo Q VMC3040:

PRO

  • foarte simplu de instalat și configurat;
  • multiple setări și funcții ușor de folosit prin intermediul aplicației mobile Arlo;
  • calitate bună a imaginii;
  • microfon și difuzor încorporate prin care poți purta discuții cu cei din preajma camerei;
  • alerte în timp real la detectarea mișcării sau a sunetelor.

CONTRA

  • preț pe măsura punctelor pro de deasupra, unul care, cel puțin în țara noastră, nu este de neglijat;
  • aplicația mobilă Arlo necesită rezolvarea unor mici bug-uri: închideri bruște sau blocări care necesită închiderea aplicației.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.