Căști Sony MDR-XB950BT – review

28/02/2017

Una dintre ofertele prin care Sony dorea să atragă clienții de Xperia XZ era să ofere cadou, prin anumite magazine sau operatorul de telefonie mobilă Vodafone, o pereche de căști Sony MDR-XB950BT. Telekom se folosște de un Play Station 4 500GB Slim pentru a vinde mai multe Xperia XZ. S-ar putea ca astfel de promoții să fie spre sfârșit căci urmează să debuteze Sony Xperia XZs.

Oricum aceste informații contează mai puțin acum, pe noi ne interesează cum se descurcă căștile Sony MDR-XB950BT. Dacă le veți primi cadou sau le veți cumpăra, depinde de voi.

Specificații pentru căștile Sony MDR-XB950BT

  • difuzor dinamic de 40 mm din neodim;
  • răspuns în frecvență: 3 Hz – 28 kHz prin fir, 20 Hz – 20 kHz prin bluetooth;
  • sensibilitate: 102 dB/mW;
  • conectivitate: Bluetooth, NFC, jack de 3.5 mm și port microUSB (doar pentru încărcarea bateriei);
  • greutate de 240 grame.

Design

Eu am primit căștile de la Emil Dragotă doar cu cablul jack de 3.5 mm la ambele capete, unul dintre ele cu mufa dreaptă, iar la celălalt cu mufa la 90 de grade. În cutia de retail se mai oferă în plus un cablu microUSB – USB necesar pentru încărcarea acumulatorului și un ghid de utilizare.

De la primul contact cu Sony MDR-XB950BT îți dai seama că ai de-a face cu niște căști de cea mai bună calitate. Ca să vă faceți o idee, căștile mele Audio-Technica ATH-TAD400, de construcția cărora sunt mulțumit, par de jucărie în comparație cu cele de la Sony.

Foarte solide și cu finisări dintre cele mai fine, aceste căști sunt făcute pentru a satisface nevoile oricărui utilizator, oricât de pretențios. Materialele din care sunt confecționate includ metal (pentru banda de susținere pe cap), plastic de foarte bună calitate și piele ecologică extrem de fină și plăcută la atingere – pentru pernuțele cupelor și partea ce se așează pe cap.

Foarte important de precizat este că aceste căști nu scot aproape niciun sunet neplăcut oricum le-am strânge, îndoi sau manipula. Cu adevărat bine construite.

Cupele se rotesc cu ceva mai mult de 90 de grade pentru ca transportul căștilor să se poată face cât mai facil, pentru ca ele să intre mai ușor într-un rucsac sau în sertar.

Reglajul benzii de susținere se realizează foarte simplu, doar tragi sau împingi către interior/exterior, atât cât trebuie pentru ca Sony MDR-XB950BT să se așeze cât mai confortabil pe cap și urechi.

Confortul la purtare reprezintă un alt plus al acestor căști. Deși nu au o greutate neglijabilă, însă nici una peste medie, mai ales având în vedere că încorporează și baterie, Sony MDR-XB950BT pot fi purtate ore întregi fără a simți disconfort. Singurul mic neajuns este dat de faptul că după primele minute urechile încep a se încălzi. Nu avem cupe de tip open back și nici faptul că sunt over ear nu le ajută în a te răcori. Totuși, nu le poți avea pe toate, căci izolarea sunetelor exterioare este excelentă. Mai nimic nu pătrunde de afară, nimic nu te deranjează în a savura fiecare sunet al melodiei preferate.

Buretele moale de pe cupe și banda de susținere este acoperit de o piele ecologică dintre cele mai fine pe care am pus mâna.

Poate părea că am ridicat în slăvi căștile Sony MDR-XB950BT la capitolul design, însă trebuie să mă credeți că sunt unele de foarte bună calitate.

Sunet

De la bun început am știut ce o să descopăr legat de sunetul oferit de căștile Sony MDR-XB950BT: mult bass, puternic, adânc, grav, oricum vrem să-i spunem. De unde știam? Fiindcă așa sunt promovate aceste căști, ba chiar denumirea lor sugerează asta – XB se referă la eXtra Bass.

Așa că am început testele de sunet prin ascultarea unor genuri muzicale ce pun accent pe bass: hip-hop, dance, pop, club ș.a. Cum era de așteptat, Sony MDR-XB950BT nu a dezamăgit deloc aici.

Apoi am trecut prin mai toate genurile muzicale și am constatat că frecvențele medii și înalte nu au primit tot atâta atenție. Jazz-ul, muzică clasică sau instrumentală și alte asemenea nu sunt tocmai de recomandat în compania căștilor Sony MDR-XB950BT. Astfel de genuri au nevoie de o voce clară, de frecvențe medii bine definite și de înalte ascuțite. Căștile nu sunt foarte departe de a le oferi și pe acestea, doar că nu atât cât să genereze un sunet echilibrat din toate punctele de vedere. Frecvențele joase sunt prioritare.

Așadar, cu căștile Sony MDR-XB950BT trebuie să știi ce-ți dorești. Ele au fost create avându-se în vedere un anumit tip de ascultător. Dacă ai înțeles asta și îți dorești un sunet exploziv, incisiv, grav, care să te facă să dai involuntar din cap în ritm cu muzica, atunci nu vei fi dezamăgit. Deloc!

Deci, Sony MDR-XB950BT și-au atins scopul, din punctul meu de vedere.

Volumul maxim pe care căștile îl oferă ajunge la un nivel foarte ridicat. Nu cred că vor exista prea mulți care să poată asculta la maxim tot timpul și să nu se aleagă cu probleme de auz.

Menționez că tot ce am relatat până acum legat de sunet se referă la modul de redare fără a activa funcția Bass Boost. Butonul de pornire a acesteia se află pe cupa stângă și poate fi folosit doar când ascultăm muzică prin conectivitate bluetooth.

Cu Bass Boost activat, frecvențele joase pun cu adevărat stăpânire pe melodii. Sincer, nu l-am folosit prea mult, fiindcă prea mult bass nu este pentru mine. Și aș spune că primim suficient și de foarte bună calitate fără ca Bass Boost să intervină. Totuși, gusturile nu se discută și sunt sigur că mulți vor ține mai mereu activată această funcție.

Calitatea sunetului oferit este un pic mai bună prin jack-ul de 3.5 mm, însă diferențele sunt minime și pot fi constatate doar dacă tipul fișierului este unul lossless (gen FLAC). Cu fișiere mp3 nu veți sesiza nici cea mai mică deosebire între audiții wireless sau prin fir.

Conectivitate

Dacă XB din denumirea căștilor vinde de la eXtra Bass, atunci BT înseamnă BlueTooth, nu? Corect, doar că, pe lângă acest element, Sony MDR-XB950BT mai aduce și NFC, pentru o asociere cât mai ușoară între două dispozitive compatibile.

Așadar, pentru a conecta căștile la un smartphone cu NFC trebuie doar să atingeți ușor cele două produse acolo unde apare tag-ul NFC. În doar câteva secunde sunteți gata să ascultați muzică wireless.

Fără NFC trebuie asigurată conexiunea bluetooth în mod normal, prin căutarea căștilor din smartphone, tabletă etc.

Trebuie spus că niciun buton, drept urmare nicio funcție asociată acestuia, nu funcționează decât atunci când căștile sunt conectate prin bluetooth. Prin jack-ul de 3.5 mm căștile își pierd funcțiile, inclusiv cea Bass Boost este inactivă.

Să vedem cum sunt dispuse elementele de conectivitate. Pe cupa stângă avem butonul power, care activează automat și bluetooth-ul, butonul Bass Boost, portul microUSB, ce permite încărcarea bateriei, jack-ul de 3.5 mm și microfonul. Prin conectivitate bluetooth cu telefonul, căștile Sony MDR-XB950BT se transformă în kit hands free grație microfonului.

Cupa dreaptă adăpostește un buton cu funcție triplă: apăsat face play/pause sau răspunde unui apel ce vine prin telefonul conectat, iar prin slide trece la următoarea melodie sau la cea anterioară, raportat la direcția în care este împins. Lângă acest controler avem și butoanele pentru reglarea volumului.

Conectivitatea prin bluetooth este stabilă, nu am întâmpinat niciun fel de întreruperi, decât atunci când distanța dintre căști și sursa de redare era mai mare de 10 metri în câmp deschis sau 6 – 7 – 8 metri, în funcție de cât de multe obstacole erau între ele.

Autonomie

Fiindcă Sony MDR-XB950BT încorporează și acumulator, trebuie să spun câteva cuvinte și despre autonomie. Producătorul afirmă că aceste căști pot rezista până la 20 de ore în redare prin bluetooth și până la 200 de ore în stand-by.

Mărturisesc că nu am reușit să măsor exact timpul efectiv. Am încărcat căștile din primul moment când au ajuns la mine și de atunci nu a mai fost nevoie. Câte ore s-au scurs activ și câte au trecut în stand-by nu mai știu exact. Cu siguranță le-am folosit prin bluetooth circa 10 – 12 ore și au rămas aprinse, însă fără a reda sunet, mai bine de 3 – 4 zile. Iar acumulatorul încă nu a fost epuizat.

Atunci tind să cred datele oferite de Sony și să le dau o notă mare și aici căștilor MDR-XB950BT.

Preț

Sony MDR-XB950BT – 599 lei la Altex, cu reducere de la 899 lei. Prețul la promoție era valabil la momentul redactării recenziei.

Concluzii

Îmi place să testez căști, fiindcă oricum stau cu astfel de gadgeturi în sau pe urechi ori de câte ori am ocazia. Iar când ajung la mine produse precum Sony MDR-XB950BT mă declar total satisfăcut.

Această pereche de căști este una de foarte bună calitate, ce-și merită fiecare leu, mai ales la prețul promoțional care era afișat la data publicării review-ului.

Dacă ați cumpărat un Sony Xperia XZ și ați primit cadou o astfel de pereche de căști, atunci ați făcut o adevărată afacere: un smartphone dintre cele mai bune alături de căști wireless excelente nu au cum să dea greș împreună.

Iată la final principalele puncte pro și contra pentru căștile Sony MDR-XB950BT.

PRO

  • calitate foarte bună a construcției, căști solide, rezistente, fabricate cu materiale bune;
  • sunet de calitate, cu bass adânc, care predomină în orice melodie;
  • autonomie ridicată oferită de baterie;
  • butoanele integrate direct pe cupe îți oferă control asupra principalelor funcții: play/pause sau preluare apel, melodia următoare/precedentă, volum;
  • izolare pasivă foarte bună a zgomotelor din exterior.

CONTRA

  • activarea funcției Bass Boost creează un sunet oarecum forțat, frecvențele joase sunt suficient de prezente și în modul normal;
  • designul închis al cupelor face ca după numai câteva minute urechile să se încălzească, să transpire (asta se întâmplă la orice pereche de căști cu design închis și care te izolează bine de zgomotele exterioare, totuși trebuia menționat).
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.