Boxă portabilă Nillkin X-Man – review

16/06/2017

Un nou review pentru un produs încadrat în categoria audio este gata. Zilele trecute am văzut de ce sunt în stare căștile Tellur Morpheus Zeal, iar azi analizăm o boxă portabilă cu conectivitate bluetooth de la Nillkin.

La fel ca cei de la Tellur, Nillkin sunt cunoscuți în special pentru accesoriile de protecție pentru telefoane mobile. Huse, carcase, folii și sticlă securizată de protecție a ecranelor găsim pentru mai toate modelele de smartphone, de la comapanii renumite și până la cele mai puțin cunoscute de către toată lumea, precum ZUK, Nubia, LeTV sau Gionee.

Nillkin a ales să-și extindă gama de produse și avem acum în față o boxă portabilă cu conectivitate bluetooth – X-Man, cu nume de cod X-HS NK-X1.

Specificații pentru boxa bluetooth Nillkin X-Man

  • Putere: 6W (2 x 3W);
  • Impedanță: 4 ohm;
  • Difuzoare: 2 x 45 mm;
  • Conectivitate: Bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm Aux-in, microUSB (pentru încărcare baterie internă), USB 2.0 (funcție de baterie externă);
  • Microfon încorporat;
  • Baterie: 5200 mAh;
  • Dimensiuni: 170 x 98 x 40 mm;
  • Greutate: 522 grame.

Design

În cutia de retail primim boxa, un cablu microUSB – USB, un cablu jack 3.5mm – jack 3.5mm, manual de utilizare și certificat de garanție internațională.

De la primul contact cu Nillkin X-Man ne dăm seama că acest produs a fost proiectat spre a fi folosit în natură, în afara casei. Este realizat din materiale foarte plăcute la atingere, bune calitativ, iar finisările sunt destul de reușite. Spun aici că această boxă poate veni în culoarea neagră, precum cea primită de noi, dar și în albastru, roșu ori verde.

Senzația de robustețe este dată de cauciucul ce înconjoară toate laturile dispozitivului, unul ce promite protecție în caz de impact și de asemenea asigură o aderență excelentă când boxa este așezată pe o suprafață orizontală.

Grila perforată este fabricată din metal, are un model X pe ambele fețe, iar pe cea principală găsim și logo-ul producătorului.

Privită din față, observăm că în colțul din dreapta sus este amplasată o clemă de tip carabină, care va permite prinderea boxei de anumite elemente (de rucsac, geantă etc.).

Pe latura superioară avem și butoanele ce controlează toate funcțiile boxei Nillkin X-Man. Sunt patru la număr, iar între acestea găsim tot atâtea leduri de notificare: unul pentru statusul conexiunii bluetooth și 3 ce furnizează informații despre gradul de încărcare a bateriei.

Porturile de care dispune Nillkin X-Man sunt dispunse pe laterala din dreapta, sub prinderea tip carabină. Sunt acoperite de un capac din cauciuc spre a fi protejate de infiltrația prafului sau a apei.

Nillkin X-Man este o boxă ce pare deosebit de rezistentă și care respectă standardul IPX4 (rezistă la stropirea cu lichide, însă nu și la imersiune). Nu este cel mai compact astfel de gadget și nici greutatea de 522 grame nu o recomandă a fi purtată în buzunarul unei geci, de exemplu.       

Sunet

Degeaba se prezintă bine estectic Nillkin X-Man dacă nu-ți oferă un sunet bun.

O să încep cu volumul maxim. În specificații sunt trecuți 6W (2 x 3W), la fel cum era trecut și în cazul Moto Mod JBL SoundBoost. Nu știu cum sunt măsurate aceste puteri, însă trebuie să spun că diferențele sunt clare în favoarea lui Nillkin X-Man.

La volum maxim această boxă portabilă poate face față unei petreceri restrânse, organizate într-o cameră de dimensiuni mici (de exemplu într-un spațiu de 6 – 8 mp). Și în exterior se descurcă grozav, reușește să trimită unde clare chiar și la peste 10 – 15 metri depărtare. Foarte bine pe partea de volum maxim, totuși oarecum de așteptat atunci când analizezi dimensiunile boxei.

Distorsiuni foarte ușoare apar abia la 100% din putere, dar nu deranjează cu adevărat.

Degeaba ai putere, dacă nu este folosită cum trebuie. Și aici Nillkin X-Man se descurcă onorabil, chiar bine aș spune. Se încearcă în ultimul timp etalarea unui sunet plin de bass, indiferent că vorbim despre căști ori boxe. Asta vrea și Nillkin X-Man, dar nu-i iese tocmai cum trebuie.

Frecvențe joase sunt din plin, dar nu atât de bine reproduse. Le lipsește gravitatea, adâncimea, nu găsești acea profunzime. Probabil nici nu ai cum la aceste dimensiuni, dar atunci de ce să încerci atât de evident să le obții de unde nu se poate?

Înaltele sunt plăcute, nu atât de fine cum ar fi perfect, dar este suficient de bine și aici. Frecvențele medii reușesc să reproducă vocea clar, nu sunt probleme nici din această direcție, iar per total se conturează un sunet de foarte bună calitate.

Unde mai păcătuiește un pic boxa Nillkin X-Man este la conturarea exactă a fiecărui spectru. Uneori este mai greu să departajezi fiecare frecvență, dar, din nou, nimic de neiertat, mai ales la prețul afișat, pe care o să-l vedem mai încolo.

Conectivitate

Pe lângă conectivitatea clasică fără fir, prin bluetooth 4.0, Nillkin X-Man mai pune la dispoziția utilizatorului și ”mai clasicul” jack de 3.5 mm. Avem în pachetul de bază un cablu cu astfel de conector la ambele capete.

Sub capacul de cauciuc mai vedem un port microUSB necesar încărcării bateriei interne a boxei, dar și un port USB. Folosindu-l pe acesta din urmă putem transforma boxa într-o baterie externă ce poate încărca alte dispozitive. Portul USB oferă la ieșire un curent pe 5V la 1 A. Astfel, cu cablul microUSB – USB primit în cutia de retail putem fie încărca boxa, fie alt dispozitiv direct de la boxă.

Pe latura de sus sunt patru butoane ceva cam de greu de găsit. Sunt încastrate în cauciucul de protecție și nu sunt ușor vizibile. De la stânga la dreapta avem butonul power (on/off, care pornește de asemenea și funcția bluetooth), butonul Play/Pause, dar care suplinește și funcția de răspundere la un apel venit prin bluetooth, și butoanele de volum, care pot face și trecerea la melodia următoare, respectiv la precedenta.

Nillkin X-Man nu dispune de NFC, astfel împerecherea cu un dispozitiv cu bluetooth se face tradițional, prin căutarea boxei în meniul telefonului, tabletei etc.

Distanța maximă pe care o poți pune între boxă și sursă este de până la 10 metri în câmp deschis. Ceva absolut normal pentru conectivitatea bluetooth 4.0.

Autonomie

Pe lângă construcția solidă și sunetul de calitate, Nillkin X-Man mai are un avantaj: încorporează o baterie imensă, de 5200 mAh. Aceasta îi permite boxei să redea continuu până la 10 ore de muzică. Nillkin menționează pe pagina produsului o autonomie de minimum 8 ore, dar dacă vei ține volumul la maxim tot timpul nu cred că vei atinge chiar această valoare, dar te vei apropia.

Una peste alta, autonomia este suficientă, chiar dacă mă așteptam la mult mai bine. Rețineți că cei 6W putere chiar îi simți în realitate, aș spune că par și mai mulți. Asta mai ales când mă uit la cei 10W RMS pe care îi promite Sony SRS-X11. Nici pe aproape de Nillkin X-Man! Spun asta în cunoștință de cauză, căci dețin și o astfel de boxă de la Sony.

Atunci este oarecum normal să nu reziste zeci de ore, poate doar la 10% din potențial.

Despre câtă energie mai este acumulată în baterie ne informează trei leduri de culoare galbenă. Așa cum este de așteptat, fiecare dintre cele trei leduri reprezintă o treime din capacitate.

Foarte important mi se pare că Nillkin X-Man îți permite să încarci și alte dispozitive mobile, precum telefoane sau tablete. Portul USB de pe boxă oferă la ieșire un curent continuu de 1 A la 5V, ca multe încărcătoare clasice de perete.

Preț

Nillkin X-Man – preț de la 33 la 50 de dolari la anumite magazine din China, precum și pe Aliexpress.com. Am găsit această boxă și la un retailer online din țara noastră la un preț foarte bun, circa 150 de lei cu promoție la data publicării review-ului. Este vorba despre MobileDirect.ro, care afișează Nillkin X-Man Black la 153 de lei cu reducere de la prețul normal de 180 de lei. Din experiență recomand să așteptați promoțiile dacă nu sunt afișate la momentul în care vă hotărâți. Le organizează frecvent, la numai câteva zile distanță.

Concluzii

Trebuie să recunosc că boxa portabilă Nillkin X-Man a reprezentat o surpriză extrem de plăcută. Nu o să mai lungesc mult vorba și o recomand cu încredere. Pentru prețul afișat boxa aceasta oferă un sunet bun, volum maxim impresionant, pare bine fabricată, rezistentă și poate fi folosită și drept baterie externă. Ce-ți mai trebuie?

Deci un produs pe care-l recomand fără prea mare ezitare. Pot să mai existe astfel de surprize și la alți producători? Cu siguranță, dar eu, din ce-am testat, pot să spun că Nillkin X-Man este unul dintre gadgeturile ce-și merită cu adevărat banii.  

Principalele puncte pro și contra pentru boxa portabilă Nillkin X-Man:

PRO

  • volum maxim impresionant, sunet echilibrat, de bună calitate;
  • construcție solidă, materiale bune;
  • respectă standardul IPX4, rezistă la stropiri accidentale cu lichid;
  • autonomie suficientă oferită de acumulatorul de 5200 mAh;
  • boxa se poate transforma și în baterie externă, ce poate încărca alte dispozitive;
  • raport bun între preț și ceea ce primești.

CONTRA

  • butoanele fizice de pe boxă sunt greu de găsit, nu sunt deloc ușor vizibile.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.