Ulefone Gemini Pro a fost lansat oficial în urmă cu mai puţin de 2 luni, iar la momentul actual este cel mai puternic smartphone din portofoliul companiei chineze. Dacă nu mă înşel review-ul de faţă este primul din România şi printre primele la nivel mondial, de aceea mulţumim pe această cale celor de la Ulefone.
Acest flagship cu procesor MediaTek Helio X27 (în piaţă încă nu există niciun terminal cu MediaTek Helio X30 care să fie disponibil la comercializare, chiar dacă procesorul a fost anunțat de aproape un an) este un pariu interesant mai ales din punct de vedere estetic unde aduce foarte mult cu iPhone 7 Plus. Ulefone chiar se leagă de acest aspect în promovarea smartphone-ului şi utilizează mesajul “Worthier than iPhone 7 Plus”.
Pe foaie, Ulefone Gemini Pro arată excelent raportat la preţul de comercializare, iar elemente precum camera foto duală cu senzori monocrom + color, procesorul deca-core, cea mai nouă iteraţie Android şi conectivitatea 4G Cat.6 TDD + FDD par a fi avantaje de necontestat. Dacă rezultatele sunt la fel de optimiste şi în practică, vedem în cele ce urmează.
Material de tip unboxing:
Specificaţii Ulefone Gemini Pro:
Design
Ulefone Gemini Pro vine într-un pachet de retail elegant, realizat dintr-o combinaţie de culori puternic contrastante, roşu şi negru. Dacă ar fi existat şi o pereche de căşti aş fi putut spune că este pachetul complet, mai ales că pe lângă telefon, încărcător de 2A, cablu de date USB Type-C – USB 2.0, agrafa şi cărticica cu instrucţiuni primim şi un adaptor USB Type-C – microUSB, o folie de sticlă (smartphone-ul oricum are deja aplicată una din fabrică), un suport de birou şi o husă de protecţie din plastic ce imită pielea. Chiar şi aşa avem accesorii pe care la alţi producători doar le visăm.
Noi am primit în teste versiunea neagră a acestui device, deşi sincer să vă spun mi-aş fi dorit-o cu ardoare pe cea roşie. Ulefone Gemini Pro este un telefon tip unibody cu o construcţie metalică în proporţie de 99% (pe spate există două mici linii din plastic pentru antenele de comunicaţie wireless), finisare ireproşabilă şi materiale calitative. Chiar dacă are 181 de grame şi 8.45 mm grosime device-ul se aşează bine în palmă, oferă un grip acceptabil, nu se simte greu, însă pe spate adună amprentele în ritm accelerat.
Din punct de vedere estetic avem o versiune de iPhone 7 Plus mai ieftină, însă poate la fel de frumoasă. În perioada testelor au existat două persoane care m-au felicitat pentru noul meu iPhone şi nu mică le-a fost mirarea când le-am arătat logo-ul Ulefone de pe spate. Ulefone Gemini Pro arată elegant, are prestanţă, design-ul este de actualitate şi se vede atenţia la detalii pe care producătorul chinez a acordat-o.
Camera foto duală iese puţin în relief, iar din această cauză s-ar putea zgâria mult mai repede, însă husa de protecţie din pachet vine excelent în completare şi elimină această problemă. Ce am mai observat încă de la unboxing a fost faptul că flash-ul şi camera foto frontală nu sunt aşezate simetric, de aici un mic disconfort estetic, însă după câteva minute te obişnuieşti cu ideea şi treci peste acest neajuns.
Cu toate acestea Ulefone Gemini Pro este unul dintre cele mai frumoase şi mai bine finisate smartphone-uri chinezeşti pe care le-am testat până acum.
Ecran și sunet
Ulefone Gemini Pro este echipat cu un display IPS de 5.5 inch cu rezoluție FullHD (1920×1080 pixeli) ce are o densitate a pixelilor de 401 ppi şi este protejat cu sticlă curbată 2.5D Corning Gorilla Glass 3. Este un ecran cu tehnologie IPS cu rezoluţie FullHD clasic, ce oferă culori naturale, vibrante, unghiuri de vizulizare largi, contraste bine armonizate şi o luminozite ce putea fi mai bună. Vorbim practic de un display echilibrat din categoria mid-range, mulţumitor din majoritatea punctelor de vedere şi care chiar dacă nu iese cu nimic în evidenţă, îşi face treaba cu brio. Nu este borderless, dar are margini foarte înguste, iar raportul display – corp este unul de aproximativ 72 – 73%.
Îmi place în schimb că Ulefone nu a lăsat acest ecran doar cu setări standard şi a inclus câteva artificii software care îl fac uşor customizabil pentru diverse momente ale zilei. Există funcţia ClearMotion pentru îmbunătăţirea fluenţei video, funcţia MiraVision pentru efecte vizuale mai intense, dar mai ales modul Eyebrow util pentru protecţia ochilor (include filtre pentru culori reci / calde, dar şi 3 module suplimentare: de seară, pentru afară şi pentru somn). Nu lipsesc nici faimoasele gesturi pe ecran precum dubla apăsare, swipe up, deschidere camera foto, controlul muzicii sau diversele litere pentru prescurtări customizabile.
Ulefone a ales să utilizeze taste tip touch buttons uşor configurabile din setări, iar butonul home poate prelua şi el diverse funcţii prin simplă sau lungă apăsare. Nu există taste capacitive.
Sunel vine de la un difuzor poziţionat lateral dreapta pe rama inferioară a smartphone-ului în spatele unei grile de protecţie duale pentru uniformitate. Îmi place poziţionarea sa pentru că în format landscape pentru jocuri sau redare video nu se obturează atât de uşor. Se aude clar, puternic, fără distorsiuni chiar şi la volum maxim. Atât timp cât nu vorbim de difuzoare duale de la care să avem mai multe pretenţii, difuzorul de pe Ulefone Gemini Pro este excelent optimizat. La fel de bine se descurcă şi jack-ul audio de 3.5 mm poziţionat pe rama superioară a device-ului, însă în acest caz ai nevoie şi de o pereche de căşti potrivită.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Cred că Ulefone Gemini Pro este cel mai puternic smartphone chinezesc pe care l-am testat anul acesta: procesor MediaTek Helio X27 de tip deca-core cu 2 nuclee x ARM Cortex-A72 la 2.6 GHz, 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz şi 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.6 GHz, ARM Mali-T880 MP4 tactat la 875 MHz GPU, 4 GB RAM DDR4 şi 64 GB spațiu de stocare (aproximativ 53 GB liberi) și slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB).
Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone Gemini Pro;
Ulefone Gemini Pro vine preinstalat cu Android 7.1.1 Nougat aproape de versiunea stock, existând mici modificări de interfaţă la nivel vizual. Sistemul de operare este foarte bine optimizat, rulează lin, iar puterea de procesare este suficientă pentru tot ce găsiţi la ora actuală în Google Play. Nivelul de customizare este similar cu mai toate telefoanele cu Android 7.0 / 7.1 Nougat, iar Ulefone a încercat să păstreze o interfaţă curată, aerisită, cu bloatware zero.
Ca şi aplicaţii preinstalate regăsim: Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare Vocală, Ceas, Copie de rezervă, Descărcări, E-mail, Galerie, Gmail, Google Search, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesagerie, Muzică, Radio FM, Setări, Sim Toolkit şi Telefon.
Cred că este printre puţinele smartphone-uri chinezeşti care nu vine cu nicio aplicaţie ciudată preinstalată şi oferă un sistem de operare stock, cu aplicaţiile clasice.
Ulefone Gemini Pro merge impecabil şi în jocuri, unde pe alocuri se mai încălzeşte puţin, însă nimic îngrijorător. Îmi place să văd că inginerii Ulefone şi-au făcut treaba şi au reuşit să ofere unul dintre cele mai bine optimizate device-uri la momentul actual.
Performanță
Ulefone Gemini Pro a trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le puteţi vedea în tabelul de mai jos.
Conectivitate
Ulefone Gemini Pro integrează 4G Cat.6 TDD + FDD cu viteze în download de 300 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1, USB Type-C, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou, Radio FM, scanner pentru citirea amprentelor şi Hi-Fi TFA9890. Pentru că vorbim de cel mai puternic smartphone al companiei, cred că era de bun augur să avem şi NFC sau poate chiar un port infraroşu.
În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – FDD LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900) şi 20(800);
4G – TDD LTE band 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).
Ulefone Gemini Pro este foarte bun pentru România, deoarece este compatibil cu toţi operatorii interni, ştie inclusiv 4G-ul celor de la RCS & RDS. Iată dovada:
Restul elementelor de conectivitate au funcţionat foarte bine: apeluri de voce, bluetooth, GPS, Wi-Fi, radio FM, chiar şi scannerul de amprente. Cel din urmă are un timp de răspuns foarte bun şi o recunoaştere la 360 de grade cu peste 95% reuşite din prima încercare.
Cameră foto și video
Am ajuns şi la capitolulul cel mai promovat de către Ulefone şi anume acela al camerei foto. Cum am specificat şi în tabelul de la începutul acestui review, Ulefone Gemini Pro este echipat cu o cameră foto duală 2 x 13 megapixeli (monocrom + color) cu senzor Sony IMX258, deschidere f/2.0, autofocus, flash quad-LED, ce filmează în format 4K şi cameră frontală de 13 megapixeli (prin interpolare) cu LED flash.
Chiar dacă rezultatele nu se ridică la standardele impuse de flagship-urile de 700 – 800 dolari, camera foto duală existentă pe Ulefone Gemini Pro poate obţine în anumite cazuri cadre chiar spectaculoase. Îmi place că s-au chinuit să integreze diverse moduri de utilizare ale camerei şi majoritatea dintre acestea sunt chiar utile: efectul tip bokeh, refocalizare, fotografii în mişcare, efecte 3D pentru imaginile bokeh, Facebeauty, poze monocrom şi chiar un modul pentru profesionişti de unde se poate seta manual saturaţia, expunerea sau valoarea ISO.
Interfaţa camerei foto de pe Ulefone Gemini Pro;
Chiar dacă preţul ar fi crescut puţin, mi-ar fi plăcut să avem integrat şi OIS pentru că se simte lipsa lui în foarte multe cazuri. Chiar dacă spuneam că având la dispoziţie atâtea artificii software se pot obţine imagini remarcabile, lipsa OIS-ului şi un autofocus nu atât de exact te obligă să tragi multe cadre până reuşeşti să ajungi la rezultatul dorit. Din acelaşi motiv există o mare problemă la instantanee pe care le poţi pierde foarte uşor. Ai o şansă în plus în formatul standard al camerei foto, acolo unde autofocusul este mai rapid şi mai precis.
Cu toate acestea se observă clar o muncă serioasă depusă în spate, iar imaginile standard, cât şi unele realizate într-unul din cele câteva moduri de utilizare, sunt plăcute, cu contraste echilibrate, culori apropiate de cele naturale şi foarte puţin zgomot de imagine. Cu siguranţă Ulefone Gemini Pro este unul dintre puţinele smartphone-uri chinezeşti din această categorie de preţ care poate satisface apetitul foto al unui utilizator mai pretenţios.
Iată câteva exemple de imagini sub formatul standard – bokeh – monocrom:
Filmările sunt şi ele destul de bine redate, însă şi aici se simte lipsa unui stabilizator de imagine. În schimb Ulefone a implementat efectul bokeh chiar şi în filmările 4K, iar rezultatul este interesant. Camera frontală este la rândul său bună spre foarte bună, iar bliţ-ul frontal este nemaipomenit după lăsarea întunericului.
Clip 1080p făcut cu Ulefone Gemini Pro;
Clip 4K făcut cu Ulefone Gemini Pro;
Clip 4K cu efect bokeh făcut cu Ulefone Gemini Pro.
Alte fotografii realizate cu Ulefone Gemini Pro;
Alte fotografii monocrom realizate cu Ulefone Gemini Pro;
Autonomie
Mi-aş fi dorit să spun la final numai concluzii pozitive despre Ulefone Gemini Pro, însă din păcate acest device are un călcâi al lui Ahile, iar acesta este autonomia. Chiar dacă bateria de 3680 mAh sună bine în teorie, în realitate trebuie să te chibzuieşti bine pentru a obţine o zi de autonomie. Nu ştiu de ce nu au depus aceeaşi muncă serioasă şi pentru acest aspect, mai ales că acest capitol este unul important pentru fiecare utilizator.
Chiar dacă bateria nu oferă cele mai aşteptate rezultate, din păcate şi timpul de încărcare dezamăgeşte. Ulefone afirmă că prin tehnologia MediaTek Pump Express Plus 2.0 se poate încărca telefonul în 1 oră şi 20 de minute, însă în realitate timpul de încărcare este de 2 ore şi 15 / 20 de minute.
În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone Gemini Pro a rezistat 6 ore și 8 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este din nefericire sub medie şi destul de dezamăgitor.
Preț
Ulefone Gemini Pro costă 249.99 dolari fără TVA, iar în această sumă primiţi gratuit şi accesorii în valoare de 40 dolari (husă din plastic ce imită pielea, folie de protecţie din sticlă şi suport pentru birou). Mai multe detalii despre retailerii parteneri puteţi găsi pe ulefone.com sau îl puteţi achiziţiona direct din Aliexpress de pe Ulefone Official.
Concluzii
Ulefone Gemini Pro este cu siguranţă una dintre cele mai bune alternative în gama sa de preţ. Vorbim de un smartphone cu hardware puternic, software bine optimizat, cameră foto duală la care s-a muncit din greu şi cu care se poate obţine rezultate spectaculoase, construcţie şi design modern care oferă un aspect premium, dar şi elemente de conectivitate de top precum Wi-Fi ac şi LTE Cat.6.
Chiar dacă autonomia nu este pe măsura aşteptărilor, Ulefone Gemini Pro compensează prin restul specificaţiilor. În plus cred că Ulefone nu va lăsa baltă acest device din punct de vedere software şi am aşteptări ca spre sfârşitul anului sau la începutul anului viitor să aducă şi update-ul către Android 8.0 Oreo sau cum se va numi el.
Ulefone Gemini Pro mi-a plăcut şi îl voi recomanda cu căldură celor care sunt în căutarea unui device echilibrat cu preţ aşezat.
PRO
- construcţie solidă, finisare fără reproş şi design modern;
- unul dintre cele mai puternice smartphone-uri cu procesor MediaTek la momentul actual;
- Android 7.1.1 Nougat aproape stock, aerisit şi bine optimizat;
- cameră foto bună spre foarte bună, cu multiple artificii software;
- sunet corect atât prin difuzorul extern, cât şi prin jack-ul audio;
- pachet de retail complex ce include accesorii precum: folie de sticlă, husă de protecţie, adaptor USB Type-C – microUSB sau suport de birou;
- raport calitate – preţ excelent.
CONTRA
- autonomie mediocră;
- timp lung de încărcare a bateriei (peste 2 ore);
- lipsa NFC.