Spitalele româneşti

16/12/2009

        Este aproape o dramă dacă ai ajuns pe acolo. În primul rând este evidentă subfinanţarea acută: clădirile stau să se dârâme, mizerie cât cuprinde, aparate de acum 30 de ani, asistente şi doctori înclinaţi spre a lua un „bacşiş”, etc.
        Mai ai de suportat, culmea, şi cetele de cerşetori ce te asaltează pe holurile spitalului. Ţi se rupe inima când vezi oameni de o anumită vârstă târâţi de câte o asistentă dintr-un cabinet în altul înveliţi într-o pătură şi lăsaţi să aştepte în antecamere la fel de friguroase precum cele de afară.
        Dacă eşti bolnav, eşti condamnat să suporţi şi scapi cu mult noroc.
        Dar cine este de vină pentru acest sistem defect?
        Care sunt soluţiile?
        Avem o casă de asigurări care înghite taxe de la fiecare salariat. Fondurile sunt insuficiente. Există şi alternativa privată dar câţi ne-o permitem după ce sute de ron intră lunar în sistemul sanitar de stat.
        Aş vrea ca şi alte milioane de români ca domeniul numit sănătate să ofere cu adevărat servicii profesionale. Paza bună trece primejdia rea. Un sistem preventiv ar ameliora zeci de bolnavi cunoscuţi sau „necunoscuţi”.
        Ce stat este acela care nu are grijă de educaţia şi îngrijirea cetăţenilor săi?

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.