Astăzi s-a mai scris o filă de istorie în privința relației dintre Apple și clienții săi. Compania americană a recunoscut că încetinește modelele mai vechi de iPhone prin software, astfel încât să prevină problemele generate de bateriile Li-ion învechite.
Au insistat să precizeze că avem de-a face cu o funcție, nu cu un bug. De fapte, de unde a început întreaga discuție.
De-a lungul timpului au fost destule situații în care clienții de iPhone au evidențiat faptul că telefonul se mișcă mai greu după un update software (și pe Android există fix aceeași discuție). Imediat au apărut și speculațiile: chestie făcută în mod deliberat spre a grăbi upgrade-ul spre o generație mai nouă.
Pe Reddit a apărut un topic, iar Apple a simțit că este cazul să clarifice situația:
„Scopul nostru este să oferim cea mai bună experiență pentru clienții noștri, asta include performanța generală și prelungirea vieții dispozitivelor. Bateriile Li-ion devin în timp din ce în ce mai puțin capabile în a oferi energie în cantitate mare în condiții de utilizare precum vreme rece, încărcare redusă a acumulatorului, ceea ce poate duce la oprirea neașteptată spre a protejat componentele electronice.
Anul trecut am lansat o funcție pe iPhone 6, iPhone 6s și iPhone SE spre a preîntâmpina aceste situații și astfel dispozitivul să nu se restarteze în condițiile aminite. Am extins această funcție și pe iPhone 7 prin iOS 11.2 și planurile sunt de a o extinde în viitor și spre alte produse”
Acum să trecem la analiza făcută la cald, cu bune și rele. Modelele mai vechi de iPhone când au nevoie de mai multă energie spre a rula aplicații cu grafică complexă în condițiile date de vreme rece, baterie la un nivel redus de încărcare se vor mișca mai încet față de modelele mai noi, asta pentru că procesorul va rula într-o frecvență mai joasă. Vei remarca doar că se încarcă ceva mai greu, poate că în multe aplicații nici nu-ți vei da seama de asta. Ce ar fi pe viitor să avem parte de așa ceva pe automobilele electrice, după un timp să nu mai adică o anumită viteză pentru că bateriile nu mai sunt la fel de bune etc.
Explicația Apple mi se pare modestă, iar problema o văd mai degrabă din modalitatea în care iOS-ul își face alocarea de resurse (energie, frecvență a procesorului & accelerator grafic). Pur și simplu, au văzut că sunt probleme și au mers pe soluția cea mai simplă, le tăiem din puterea procesorului și băgam la înaintarea faza cu bateriile Li-ion ce nu ar mai fi bune în timp spre a lăsa iPhone-ul să fie forjat la maxim, cu ghilimele de rigoare.
Una peste alta, acum știți de ce iPhone-ul merge mai greu și știți ce aveți de făcut: altul nou, schimbare de baterie în service autorizat Apple – 79 dolari în SUA sau alegeți Android (din păcate și aici veți da tot de ceva similar, mai toate obosesc în timp și au nevoie de un restart etc – ca în primele 6 – 7 luni nu va mai fi după 1 – 1.5 ani de utilizare zilnică). Cel puțin pe Android nu este o problemă așa majoră ca pe iOS (sunt și aici situații în care bateria dintr-o dată coboară zeci de procente în ritm galopant, dar sunt întâmplări izolate și pe anumite modele, nu o problemă generalizată care să necesite aplicarea unei funcții noi).