Corupţia nu este o problemă doar în România, ci peste tot în lume. Pentru a reduce gradul de corupţie din Spania, o echipă de cercetători de la Universitatea din Valladolid a creat o aplicaţie ce poate anticipa cazurile de corupţie.
Aplicaţia se foloseşte de inteligenţa artificială ce poate stabili o legătură între anumite desfăşurări de evenimente şi posibilele apariţii ale unor cazuri de corupţie. Pentru a descoperi relaţia dintre cauză şi efect, echipa de cercetători a analizat cazurile de corupţie apărute în Spania între anii 2000 şi 2012.
Longevitatea la guvernare a unor partide, evoluţia preţurilor locuinţelor, deschiderea de noi bănci sau crearea de noi companii sunt exemple de variabile care pot influenţa corupţia. Practic aplicaţia poate emite avertizări pentru posibile apariţii de corupţie atunci când anumite condiţii socio-economico-politice încurajează dezvoltarea acestora.
Ivan Pastor, unul dintre cercetători, a declarat că “un grad mai mare de probabilitate nu determină apariţia automată a corupţiei” şi că “în anii care urmează, acest sistem de alertă prezice un risc mai mic de corupţie în ţara noastră, datorită gradului mai mare al presiunii publice”.
Stau şi mă gândesc cum ar funcţiona o astfel de aplicaţie în România. Cel mai probabil va afişa un mesaj de genul “îmi pare rău, sunteţi un caz pierdut”.