Instalarea XP-ului pe hdd SATA

03/07/2010

M-am chinuit vreo două ore dar până la urmă am reuşit. Am un al doilea laptop HP Compaq 6710b şi Vista a crăpat. Deşi are licenţă pe spatele carcasei nu reuşeam să mai mă conectez la internet ca să recunoască că este o versiune originală. Pe de altă parte deşi laptopul are 1 Gb de ram şi procesor dual-core, Vista Business se mişca extrem de greu furnizând diverse erori.
Pe Asus am XP şi nu l-am mai reinstalat de peste 1 an de zile nefăcându-mi probleme.
Aşa că am decis să instalez bătrânul XP şi pe HP. Problema era că având hdd SATA nu poţi găsi partiţia spre a îl instala. De vină este lipsa unui driver. Dacă ai unitatea de dischetă poţi să rezolvi problema uşor dar dacă nu apare altă soluţie ce constă în crearea unui cd bootabil  care să conţină şi driverul respectiv. Haide să o luăm pe etape.
I. De ce ai nevoie?
– cd bootabil original de XP;
– un cd sau dvd blank;
– programul nLite;
– driverele SATA de pe site-ul producătorului sau după cd-ul primit odată cu laptopul. În cazul meu pe site-ul HP am găsit Intel Matrix Storage Manager Driver.
II. Etape
1. Copiaţi cd-ul cu XP-ul într-un fişier pe care să îl numiţi, să zicem, WinSursa.
2. Descărcaţi nLite şi instalaţi programul în calculator;
3. Creaţi un fişier numit Drivere SATA. Aici a fost mai greu pentru mine. Nu reuşeam să le extrag. Instalaţi Intel Matrix Storage Manager Driver şi veţi observa că el de dezarhivează. În cazul meu adresa era: C:\swsetup\SP47526. Aveţi în vedere acest fişier.
4. Acum trecem la treabă. Aveţi copia WinSursa pe hard-diskul pc-ului, cd blank, programul nLite instalat. Deschideţi nLite şi vă apare o fereastră precum cea de mai jos. Selectaţi WinSursa. 

Vă apare o fereastră în care se spune ceva de setări – Settings. Treceţi peste ea până ajungeţi la al doilea screenshot. Acolo bifaţi, să fie cu verde, drivers şi bootable.iso.

Fereastra de mai jos vă cere să integraţi driverele SATA în noul cd bootabil. Daţi Insert şi Multiple Driver Folder. 



La mine a trebuit să intru pe calea C:\swsetup\SP47526\Winall\Driver. Evitaţi versiunea pe 64 de biţi. Vă apare o fereastră după cum apare în screenshotul de mai jos şi cu ajutorul tastei Ctrl aveţi grijă să selectaţi toate driverele după cum vedeţi. 

După finalizarea procesului apăsaţi butonul Make iso şi aveţi grijă să aveţi spaţiu liber 600 de Mb pe hard-disk. Acum nu vă rămâne decât să faceţi un cd cu noul iso. Aveţi nevoie de un program de scriere. Eu am folosit Nero. Aici trebuie să aveţi grijă. Alegeţi după cum se observă în screenshot. 

Acum presupun că vă descurcaţi să ardeţi un cd sau dvd. 
Dacă aţi respecta fiecare pas ar trebui să puteţi instala xp-ul pe hdd sata şi să fiţi fericiţi când apare imaginea de mai jos ce vă arată partiţia sau partiţiile în care să instalaţi sistemul de operare. 
Update: Recomand un sistem cu licenţă şi de preferinţă Windows 7. Dar nu cred să fie prea multe persoana în ţara noastră care să aibă Windows 7 şi să nu fi venit pe laptop ca opţiune gratuită în momentul în care l-au cumpărat. Dacă vă permiteţi cumpăraţi Windows 7 şi lăsaţi de o parte vechiul XP. El îşi face treaba şi încă bine în opinia mea. Depinde şi ce site-uri accesaţi, etc, etc. Mie nu îmi face probleme. 
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.