Termenul românesc de gadgeturi sună cam aiurea şi am păstrat versiunea sa din engleză. Acum 10 ani de zile urma să fiu clasa a XI-a şi nici măcar nu aveam un telefon mobil. Visam să am şi eu un pc la modă atunci – Pentium III cu 600 de Mhz, 64 de Mb ram şi 20 de Gb hdd, ecran CRT de 14 inch. În domeniul telefoanelor mă uitam cu invidie la Motorola StarTac-ul unui amic iar în domeniul jocurilor pe mobil – snake pe Nokia mi se părea cel mai tare :).
Acum lucrurile s-au schimbat şi există smartphone-uri mai tari decât pc-ul la care mă gândeam atunci, aplicaţiile pe telefoanele inteligente depăşesc imaginaţia oricăruia dintre noi.
Dacă aş fi elev cu ce mi-ar plăcea să mă afişez la şcoală – mai jos o listă de posibile achiziţii.
1. Mp3 – mp4 player – nu se poate să nu ai unul pentru a asculta muzica favorită.
Varianta scumpă – iPod Touch 64 Gb – 1.759 lei. Are ecran de 3,5 inch cu rezoluţie 480×320 pixeli, Wi-Fi b şi g, 64 Gb pentru stocarea de fişiere, autonomie audio de 36 ore şi 6 ore pentru video. Poate fi utilizat şi ca platformă pentru jocuri graţie aplicaţiilor şi accelerometrului inclus.
Varianta ieftină – Canyon de 4 Gb – 154 lei. Capacitatea de stocare este suficientă, ecranul are 2 inch, cântăreşte doar 34 de grame.
2. All-in-one desktop. Dacă eşti ahtiat de performanţă pură pentru gaming nu trebuie să te orientezi spre acest segment ci să mergi pe „metoda” clasică cu un computer făcut la comandă pe componente. Dar dacă accesezi internetul, te uiţi la filme şi nu vrei un ditamai pc-ul prin casă ar fi cazul să îţi iei un all-in-one desktop ce este format dintr-un ecran de dimensiuni generoase, o tastatură şi un mouse. Minimalism şi utilitate.
Varianta scumpă – iMac de 27 inch – 8.689 lei. Nu este lipsită de performanţă datorită faptului că vine cu procesor i5 de 2,66 Ghz, memorie ram de 4 Gb, hdd de 1 Tb, placă video ATi Radeon HD4850 de 512 Mb;
Varianta ieftină – Acer eMachines la 1.729 lei (procesor Intel Atom la 1,6 Ghz, memorie ram 1 Gb, hdd de 160 Gb, ecran de 18,5 inch).