Cameră foto Panasonic Lumix DMC-FZ2000 – review

18/07/2018

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 este mai degrabă o cameră hibridă foto-video, decât un simplu aparat foto de tip bridge. De fapt, așa este și prezentat pe pagina oficială a produsului, iar eu aveam să descopăr după mai bine de 3 săptămâni de test că nu este nicio exagerare în această afirmație.

Specificații Panasonic Lumix DMC-FZ2000

  • Senzor de 1 inch High Sensitivity MOS cu rezoluție efectivă de 20.1 Megapixeli;
  • Rezoluții maxime: Imagine – 5472 x 3648 pixeli format 3:2; Video – Cinema 4K 4096 x 2160 pixeli cu maxim 24 fps, 4K 3840 x 2160 pixeli cu maxim 30 fps și Full HD 1920 x 1080 pixeli cu maxim 60 fps;
  • Obturator mecanic cu viteză declanșare de la 1/4000 la 60 secunde, obturator electronic cu viteză de declanșare de la 1/16000 la 1 secundă;
  • Fotografiere continuă cu maximum 12 cadre pe secundă cu AFS/MF;
  • Focalizare AF/AF Macro / Macro Zoom (fiecare setare este disponibilă cu AFS (unic)/AFF (flexibil)/AFC (continuu)/MF);
  • Sensibilitate ISO: 80 – 25600 ce pot fi selectate și în trepte de 1/3, filmare: 125 – 6400; Compensarea expunerii: +/-5 EV în trepte de 1/3;
  • Balans de alb: AWB, zi, umbră, înnorat, lumină incandescentă, bliț, personalizat, setare temperatură culoare de la 2500 la 10000K în trepte de 100K;
  • Obiectiv LEICA DC VARIO-ELMARIT – 16 elemente în 11 grupuri, 5 obiective asferice (8 suprafeţe asferice), 4 obiective ED, 1 obiectiv UHR;
  • Zoom optic 20X, 24 – 480mm (echivalent 35mm);
  • Stabilizare optică prin sistem HYBRID OIS+ pe 5 axe;
  • Vizor OLED cu 2.360.000 puncte, cu acoperire de aprox 100%, mărire aprox 2.18x /0.74x (echivalent 35mm, format 4:3);
  • Ecran: TFT LCD, touchscreen de 3 inch cu 1.04 milioane puncte, rabatabil;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, microHDMI Type D / VIERA Link, microUSB, jack de 3.5 mm (intrare microfon extern), jack de 3.5 mm (ieșire căști), jack de 2.5 mm pentru telecomandă;
  • Carduri memorie acceptate: SD, SDHC, SDXC (UHS-I, UHS-II, UHS Speed Class 3 U3);
  • Dimensiuni: 137.6 (lățime) x 134.7 (adâncime, cu obiectivul închis) x 101.9 mm (înălțime);
  • Greutate: 966 grame.

Design

Camera foto am primit-o alături de un parasolar de plastic, de acumulator și de încărcătorul compatibil. Panasonic Lumix DMC-FZ2000 nu a ajuns la mine în cutia de retail, în care, cel mai probabil, veți primi și un capac pentru obiectiv, un cablu USB pentru conectare la computer, o curea de umăr, un manual de utilizare și certificatul de garanție.

Fiind un aparat foto bridge, asemănarea unui Panasonic Lumix DMC-FZ2000 cu o cameră DSLR este mai mult decât evidentă. Principala diferență este dată de faptul că obiectivul nu poate fi schimbat, dar, așa cum vom descoperi mai târziu, nici nu este nevoie de asta.

Obiectivul se desface automat, motorizat, atunci când punem aparatul în funcțiune și revine la poziția închis în același mod. Prezintă două inele realizate din metal, setate din fabrică cu funcția de focus manual și zoom. Ambele funcții pot fi schimbate după preferințe. Tot pe obiectiv mai vedem 3 butoane programabile, Fn1, Fn2 și Fn3, precum și selectorul pentru filtrul ND.

Pe latura de sus avem principalele butoane pentru foto/video. Vedem declanșatorul în jurul căruia avem butonul rotativ pentru Zoom (W/T), două rotițe programabile (default Shutter Speed și control diafragmă), buton dedicat începerii înregistrării video indiferent de modul de lucru ales, rotiță pentru modul de captare cu buton On/Off lângă și un buton programabil Fn4.

Tot pe partea de sus, în stânga hot-shoe-ului cu capac și a blitz-ului retractabil, vedem rotița de selectare a modului de declanșare.

Pe spate, sunt mai multe butoane programabile (Fn5, Fn6, precum și Fn7 aflat în stânga vizorului electronic) și butoanele clasice Play și cele de navigare prin meniu și setări, dispuse în cerc cu buton Select în jumătate.

Ecranul LCD tactil are o dimensiune de 3 inch pe diagonală și este rabatabil cu articulație. Deasupra lui vedem vizorul electronic.

Lateralele sunt cele ce găzduiesc elementele fizice de conectivitate, fiecare aflate în spatele câte unui capac de cauciuc.

Aparatul este construit în mare parte din plastic, cu cauciuc în partea de grip a mâinii drepte și cu metal pentru cele două inele de pe obiectiv. Totul este extrem de bine închegat, pare foarte solid și durabil, iar calitatea tuturor materialelor și a finisărilor de detaliu este de nivel înalt.

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 se așează bine în mână, nu-ți lasă impresia că-l vei scăpa ușor, deși cei cu palme mai mari, ca mine, ar putea prefera ca zona de grip să fi fost ceva mai adâncă. Pe de altă parte, în acest fel ne-am fi ales cu dimensiuni și mai mari ale aparatului, iar asta i-ar fi luat mai mult din practicalitate, portabilitate, ce nu se situează oricum la un nivel tocmai acceptabil. Greutatea de aproape 1 kg nu este nici ea de neglijat, cu toate că am putea să o ignorăm când analizăm multitudinea de funcții încorporate.

Calitatea imaginii

Pe Panasonic Lumix DMC-FZ2000 l-am folosit intens, a fost partenerul meu într-o vacanță de o săptămână în Grecia, pe insula Thassos. Aici am realizat multe, foarte multe cadre de familie, portrete, action shot-uri, dar și peisaje. M-am bucurat de flexibilitatea oferită de distanța focală extrem de extinsă, de la 24 la 480 mm (echivalentă 35mm).

De fapt, acesta este, pe lângă o calitate bună a fotografiilor și clipurilor video, unul dintre cele mai importante avantaje ale aparatului Panasonic Lumix DMC-FZ2000. Zoom-ul optic 20X îți dă posibilitatea de a surprinde cele mai variate scene, de a deveni creativ și uneori de a capta ceva ce multora le este imposibil a vedea cu ochiul liber.

Senzorul de 1 inch este de foarte bună calitate, reușește să mențină zgomotul de imagine la un nivel acceptabil chiar și la o sensibilitate ISO de 1600, peste această valoare devenind ceva mai pronunțat, chiar dacă și la ISO 3200 pozele sunt utilizabile.

Test ISO cu Panasonic Lumix DMC-FZ2000 (în ordine ISO 125, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800):

Zoom-ul optic 20X, de la wide 24mm până la telephoto 480mm va face deliciul tuturor amatorilor de fotografie, fiind extrem de util și pe video. Calitatea materialelor este la un nivel foarte ridicat indiferent de distanța focală, nu se observă scăderi evidente de la un capăt la celălalt, doar un pic soft către maximul de 480mm. Apar uneori și mici aberații cromatice, ușoare distorsiuni, în special pe wide, dar, pentru o focală atât de extinsă, totul este bine ținut sub control. Există și posibilitatea de a activa un mod extins de zoom, când se face zoom digital până la 960mm. Când selectezi ca raportul imaginii să fie 16:9, atunci distanța focală variază de la 25mm la 500mm, cu zoom extins (digital) de până la 1000mm, ca în exemplele de mai jos.

Exemple de poze de la wide la telephoto cu Panasonic Lumix DMC-FZ2000:

Asta înseamnă că obiectivul ce poartă cu mândrie sigla Leica este de calitate. Odată ce se extinde, atunci când aparatul este pus în funcțiune, totul se întâmplă intern. Atât zoom-ul, cât și focusul nu fac ca vreun element extern al obiectivului să se miște. Excelent din punct de vedere ergonomic și nu numai, căci mecanismul de zoom se mișcă extrem de fluid, fără sincope și total silențios.

Spuneam mai devreme că avem și filtru ND (Neutral Density) în trei trepte, de la ND 1/4, la 1/16 și 1/64. Acesta îți permite să scazi mult timpul de expunere pentru a obține anumite rezultate. Mai jos aveți un exemplu de poză făcută la amiază, în plin soare, cu Shutter Speed de jumătate de secundă. Următoarele sunt cu ND Filter dezactivat și cu el activat în cele 3 trepte.

Exmple foto cu ND filter activat pe Panasonic Lumix DMC-FZ2000:

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 dispune și de funcție Macro de fotografiere, atunci când distanța minimă de focus poate fi, la focala de 24mm, de numai 3 centimetri față de subiect:

Unul dintre cele mai interensante moduri de declanșare, selectabil de la rotița din stânga vizorului, este cel 4K Photo. Practic, se face un Burst automat de 30 fotografii la rezoluție de circa 8 Megapixeli, dintre care utilizatorul poate alege să păstreze câte dorește. Rafala poate începe chiar înainte ca butonul Shutter să fie apăsat (funcție ce poate fi activată din meniu), așa că nu vei rata începutul momentului pe care dorești să-l surprinzi:

Exemple extrase din modul 4K Photo de pe Panasonic Lumix DMC-FZ2000:

Din punct de vedere al autofocusului, acesta este unul dintre cele mai rapide și mai exacte pe care le-am întâlnit la un aparat de acest fel. El se bazează pe detecție de contrast și folosește în plus tehnologia proprietară Panasonic DFD (Depth From Defocus), ce lucrează impecabil inclusiv pe video. Își ia ceva mai mult timp în scenele slab iluminate, dar aici chiar și aparate cu mari pretenții mai dau greș.

Merită menționat și modul de lucru al diafragmei cu 9 lamele. Cu o deschidere maximă F2.8 la 24mm și F4.5 la 480mm, irisul nu lucrează în trepte, ci în mod continuu. Practic, pe video nu vei observa sacadări când treci de la lumină puternică la zone întunecate sau când faci zoom, întrucât diafragma se adaptează cursiv. Chiar și pe foto contează asta, căci nu treci de la F2.8 direct la F3.2, ci poți parcurge fiecare treaptă disponibilă, anume F2.9, F3.0, respectiv F3.1.

Pe modul AWB a greșit uneori în a analiza scenele iluminate artificial. Atunci are o tendință de a duce balansul de alb spre zona magenta. În lumină naturală puternică se comportă exact invers, ducând tenta către verde.

Pe video, Panasonic Lumix DMC-FZ2000 se dovedește extrem de capabil. Dispune de foarte multe opțiuni, poate filma inclusiv în mod Cinema 4K (4096 x 2160 pixeli), cu până la 200 Mbps ALL-Intra în mod Full HD, iar cei ce doresc multă libertate în editarea ulterioară pot activa, contra cost, chiar și mod V-Log L (un fel de format echivalent RAW pe foto).

Nu mă pricep prea tare pe partea video, dar un lucru este clar: Panasonic Lumix DMC-FZ2000 este extrem de capabil și aici, de aceea poate fi numit fără greșeală o cameră hibridă foto-video.

Sistemul de stabilizare optică a imaginii lucrează și el foarte eficient. Pe foto permite timpi de expunere lungi cu aparatul ținut în mână. Am reușit să captez poze clare pe wide și la 1/20 secundă, iar la 480mm chiar și cu până la 1/60 sec. Inclusiv pe video OIS-ul face diferența, stabilizând eficient imaginea pe telephoto sau când utilizatorul pășește.

Aș putea vorbi mult mai mult despre tot ce poate, toate funcțiile pe care le pune la dispoziție Panasonic Lumix DMC-FZ2000. Totuși, cel mai important este să spun pe scurt că, pentru segmentul în care concurează, Panasonic Lumix DMC-FZ2000 merită cu adevărat a fi luat în considerare.

Nu greșește flagrant nicăieri, face totul bine spre foarte bine. Sigur că poate mi-ar fi plăcut ca distanța focală să plece mai de jos, de la un ultra wide, sau o deschidere mai largă a diafragmei, ori o rezoluție și mai mare a senzorului, însă, repet, pentru zona unde concurează, Panasonic Lumix DMC-FZ2000 este cu adevărat un aparat reușit.

Galerie de fotografii făcute cu Panasonic Lumix DMC-FZ2000:

Clip video 4K 2160p filmat cu Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Clip video Full HD 1080p filmat cu Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Clip video Full HD filmat noaptea cu Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Interfață și funcții

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 poate fi operat prin intermediul multiplelor butoane fizice, multe programabile, ori direct pe ecranul tactil de 3 inch. Dispune de multe opțiuni, uneori poate chiar prea multe pentru un începător, dar, odată ce te obișnuiești, începi să le apreciezi pe fiecare în parte.

Galerie cu capturi de ecran din meniul aparatului Panasonic Lumix DMC-FZ2000:

Este de apreciat și că avem două rotițe programabile (pentru viteza de declanșare, diafragmă, ISO sau orice altceva), una pentru modurile de captare, cu iA (Auto sau Intelligent Auto), Filtre, Scene, Panorama, Custom, Manual Video, Manual, Shutter Speed Priority, Aperture Priority și Program, și încă o rotiță pentru modul de declanșare. Mai mult, ambele inele de pe obiectiv pot fi programabile.

Pentru video, am găsit interesant modul Slow Zoom ce poate fi folosit standard prin intermediul butoanelor Fn1 și Fn2, de pe obiectiv. Se realizează un zoom încet, cinematic, de efect. Îl puteți analiza în clipul video 4K de la capitolul anterior.

Trebuie să vorbesc aici și despre vizorul electronic. Acesta este cel mai bun pe care l-am folosit la o cameră. Deși nu sunt un fan al acestor tipuri de vizoare, căci le prefer pe cele clasice de pe un DSLR, la Panasonic Lumix DMC-FZ2000 nu am simțit că am nevoie de altceva. Rezoluția înaltă și redarea exactă a culorilor, plus o rată de refresh ce nu pune probleme nici în scenele rapide, m-au făcut să îndrăgesc din prima clipă acest EVF.

Zoom-ul optic poate fi folosit în mai multe feluri: direct de la butonul din jurul declanșatorului, când în funcție de cât îl rotești crește și viteza de zoom, de la inelul de pe obiectiv sau de la butoanele programabile. Deși par cam multe opțiuni pentru o singură funcție, le-am folosit pe toate, în funcție de moment.

Aș mai spune aici că butonul dedicat înregistrărilor video este cam singurul ce nu mi s-a părut ergonomic plasat. Este cumva în cea mai greu accesibilă poziție, undeva între cele două rotițe programabile. Deloc ușor de apăsat fără a produce trepidații evidente.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Panasonic Lumix DMC-FZ2000 oferă esențialul, ba chiar aș spune tot ce trebuie. Lipsește într-adevăr NFC, Bluetooth sau GPS, însă personal nu le-am simțit lipsa.

Prin Wi-Fi te poți conecta la smartphone și, prin intermediul aplicației Panasonic Image App, poți accesa tot conținutul de pe cardul de memorie, pe care îl poți transfera direct pe telefon. Mai mult, aplicația îți oferă control deplin asupra aparatului foto, transformându-se în mai mult decât o telecomandă, căci pe ecranul smartrphone-ului poți vedea fix ce captează obiectivul. Ai la dispoziție control pe fiecare funcție importantă direct din telefon.

Pe aparat există pe partea stângă jack de 3.5 mm pentru microfon extern, jack de 3.5 mm pentru căști (monitorizare sunet pe video), port micro HDMI Type D compatibil VIERA Link și port micro USB pentru conectare la computer. Pe dreapta vedem jack-ul de 2.5 mm pentru telecomandă și slotul pentru carduri SD. Sunt compatibile carduri SD, SDHC și SDXC cu standardul de viteză până la UHS-I UHS Speed Class 3.

Fiecare dintre elementele de conectivitate fizice este poziționat sub un capac de cauciuc ce se închide etanș.

Autonomie

Conform standardului CIPA, acumulatorul de 1200 mAh (8.7 Wh) este capabil să capteze până la 350 de imagini când folosim afișajul posterior sau până la 270 de imagini prin LVF.

În viața de zi cu zi, am reușit să-l folosesc o zi de dimineața până seara într-un mod de utilizare mediu (100 – 120 de poze, 15 minute de filmare, 30 minute de setări și transfer de fișiere prin Wi-Fi), fără a fi nevoie să reîncarc bateria între timp.

Preț

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 – 4.200 de lei pe F64.ro

Concluzii

Sigur că pentru începători sau amatori fără prea mari pretenții un Panasonic Lumix DMC-FZ2000 este scump, dar dacă ești deja entuziast și vrei un aparat foto extrem de capabil și pe partea video, această cameră este aproape ideală.

Are și lipsuri, evident, însă, pentru mine cel puțin, nu sunt atât de importante cât să mă dea înapoi. Nu am simțit deloc lipsa DSLR-ului meu în tot timpul cât l-am avut alături pe Panasonic Lumix DMC-FZ2000. Îți oferă cam tot ce trebuie fără a mai fi nevoie de 3 – 4 obiective spre a acoperi distanța focală de la 24 la 480mm. Calitatea fotografiilor, dar mai ales a clipurilor video este de nivel înalt, deși pe poze nu îl putem compara cu un DSLR.

Însă din această cauză Panasonic Lumix DMC-FZ2000 este un aparat bridge, fiindcă face trecerea de la compacte la DSLR. Și face asta foarte bine.

Sincer, poate nu toate punctele contra ar fi trebuit trecute acolo, fiindcă nu sunt neapărat minusuri evidente, care să te dea înapoi sau care să umbrească plusurile lui Panasonic Lumix DMC-FZ2000, un hibrid foto-video excelent.  

Rămân la sfârșit cele mai importante puncte pro și contra pentru Panasonic Lumix DMC-FZ2000:

PRO:

  • calitate generală foarte bună a fotografiilor și excelentă a clipurilor video, mai ales când ne raportăm la un obiectiv cu zoom 20X;
  • multe funcții disponibile (4K Photo, Slow Zoom, Post Focus, Time Lapse etc.), mare parte extrem de utile;
  • sistem de stabilizare optică a imaginii foarte eficient;
  • vizor electronic excelent;
  • sistem de autofocus rapid și exact;
  • esențialul pe partea de conectivitate este acolo;
  • zoom optic 20X ce se realizează intern în obiectiv, foarte fluid și silențios;
  • filtru ND în 3 trepte integrat în obiectiv;
  • multe posibilități de personalizare a controalelor cu 7 butoane fizice, 2 rotițe și 2 inele pe obiectiv, toate programabile.

CONTRA:

  • crop mare (1.4x) pe video la rezoluție 4K, ce transformă distanța focală minimă din 24mm în 34mm, deloc una wide;
  • nu toate modurile de înregistrare video pot fi selectate ușor, unele fiind disponibile doar în mod PAL, altele doar în mod NTSC;
  • fără rezistență la apă sau praf;
  • ceva cam mare cu obiectivul extins și destul de greu.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.