Nokia E5-00 – prezentare detaliată

18/12/2010
S-ar putea să mă repet dar în ultima lună o explozie a cunoscut articolul legat de Nokia E5 şi C3 (peste 15.000 de vizualizări). Discutam cu cineva la Nokia şi îmi spunea că unul dintre cele mai apreciate terminale a fost şi încă este Nokia E72. Îmi aduc aminte că atunci când nwradu a făcut un top se regăseau şi vreo câteva exemplare de E72.
Au urmat un model mai ieftin dar interesant – Nokia E63 şi în aprilie 2010 – Nokia E5 şi C3. Ambele au o target diferit. C3 este un low-cost autentic cu funcţii de bază şi E5 ţinteşte mai sus, mai bun decât E63. Dacă ar fi să facem o scară în funcţie de preţuri şi dotări ar fi:
1. Nokia E72 – 1.479 lei*;
2. Nokia E5 – 985 lei*;
3. Nokia E63 – 775 lei*;
4. Nokia C3 – 564 lei*.
* Preţuri valabile la eMAG pe data de 18 decembrie 2010.
Numitorul comun este dat de tastatura qwerty completă.
PICT5732
Date tehnice Nokia E5:
– ecran de 2,4 inch cu rezoluţie 240×320 pixeli şi 262.000 culori;
– procesor de 600 Mhz, 256 Mb RAM şi 512 Mb ROM din care 250 sunt disponibili pentru storage de documente, suport pentru microSD de până la 32 Gb;
– sistem de operare Symbian din generaţia anterioară 9.3 Series 60 3rd Edition;
– conectivitate: Wi-Fi în standardele b şi g, bluetooth 2.0, microUSB 2.0, GPS, jack de 3,5 mm, HSDPA cu viteze de până la 10,2 Mbps;
– cameră de 5 Megapixeli cu led flash ce filmează la rezoluţie VGA 640×480 pixeli şi full focus;
– baterie de 1200 mAh, 126 gr., 12,8 mm grosime.
Galerie foto cu Nokia E5:

Design:
Este mai subţire decât E63, superok pentru utilizarea cotidiană graţie dimensiunilor. Au utilizat mult plastic şi metal la fabricarea sa. Carcasa bateriei fiind din metal iar butoanele de sub ecran sunt de asemenea încoporate într-o "bandă" din acelaşi material. La baza sa nu veţi da de niciun conector. În partea superioară se află mufa pentru încărcător, jackul de 3,5 mm, microUSB. Pe dreapta sunt puse butonul pentru activarea camerei foto şi tastele de volum. Pentru a desface  capacul bateriei trebuie să apăsaţi două mici butoane de la baza aparatului.
Ca să puneţi cartela sim şi un card microSD (acceptă până la 32 Gb) trebuie să îndepărtaţi bateria de 1200 mAh. La Nokia N8 deoarece este capsulat aveţi aceste sloturi pe lateral stânga.
Telefonul este clasic, fără exerciţii inutile de design. Tastatura qwerty – un atuu important – mi se pare cam înghesuită. Se scria mai uşor pe E63.
Ecran:
Pentru standardele actuale este înghesuit dar nu aveţi cum să obţineţi un compromis bun între autonomie lărgită şi dimensiunea displayului. În cazul lui E5 are 2,4 inch şi doar 262.000 culori. Puteau să îi aducă 16,7 milioane :).
Rezoluţia pentru astfel de mobile este aproape identică – 240×320 pixeli.
Hardware şi soft:
Este Symbianul pe care îl cunoaşteţi fără să se facă trecerea la acela mai nou de pe Nokia N8, C7-00 şi viitorul E7. Găsiţi o serie de aplicaţii dar nici pe departe la fel de multe ca în universul iOS sau Apple. Procesorul de 600 Mhz, 256 Mb RAM sunt ok pentru funcţiile încorporate de E5. Stocarea se extinde prin microSD până la valori de ordinul a zeci de Gb.
Conectivitate:
Nu aveţi ce să reproşaţi în acest domeniu. Are 3G, HSDPA cu transfer la viteze de peste 10 Mbps, Wi-Fi fără standardul mai nou "n" dar cu siguranţă routerul de acasă suportă conexiunea cu E5. Am conectat o cască bluetooth dar pentru că era una foarte ieftină se audea slăbuţ. GPS-ul cu hărţile oferite de Ovi Maps nu-i atât de detaliat pe cât mi-aş dori. Poate pe viitor vor face un update major. Este chiar super să îl pui în modurile auto sau pe jos. Browsingul se desfăşoară decent dar nu relaţionezi cu el precum cu un N8, Galaxy S sau Dell Streak. Acum ştiu că vorbim şi de alte orizonturi de preţ.
Convorbirile şi mesajele devin o plăcere cu acest telefon. GSM-ul clasic este la el acasă.
Camera foto şi video:
Dispune de o rezoluţie de 5 Megapixeli. Găsiţi câteva mostre foto mai jos. Promit să revin cu detalii pe această temă ca în cazul lui C5-00.
Concluzie: 
Devine o soluţie pentru cei care nu pot face din obicei tranziţia către telefoanele touchscreen şi nici nu au chef sau portofel gros ca să plătească peste 1400 de lei pe E72. Ies în evidenţă:
– tastatura qwerty;
– 3G, Wi-Fi;
– subţire cu o baterie ce promite o autonomie de 3 – 4 zile în condiţii în care este butonat excesiv;
Se puteau face mai bine;
– camera foto cu un led flash mai puternic şi nu aşa anemic;
– preţul cam mare în opinia mea.
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.