HTC 7 Mozart – prezentare

13/01/2011
Este un fel de premieră pentru mine fiind primul HTC pe care am ocazia să îl testez cu adevărat şi nu doar să-l butonez ocazional şi primul handset cu Windows Phone 7 pe care mă “joc”.
Mai jos o să vă vorbesc strict despre HTC 7 Mozart şi ocazional despre WP7 care o să îl dezvolt într-un articol viitor. Înainte de a trece la treabă să vedem ce ascunde ca hardware 7 Mozart şi o galerie foto cu modelul fabricat în Taiwan:

– ecran touchscreen S-LCD de 3,7 inch, cu rezoluţie 480×800 pixeli şi 16,7 milioane culori;
– procesor Qualcomm Snapdragon de 1 Ghz, 576 Mb RAM, 512 Mb ROM şi 8 Gb pentru stocare de documente, fără slot pentru microSD card, sistem de operare Windows Phone 7;
– conectivitate asigurată de 3G cu viteze de transfer de până la 7,2 Mbps, Wi-Fi b/g/n,  bluetooth 2.1, microUSB;
– cameră de 8 Megapixeli ce filmează HD la 720p, cu xenon flash;
– jack de 3,5 mm, radio FM cu RDS, SRS şi tehnologie Dolby Mobile pentru sunet;
– baterie de 1300 mAh, 130 de grame, 11,9 mm grosime.
1. Design şi ecran – este un telefon simplu cu o parte frontală aerisită. La baza displayului de 3,7 inch S-LCD cu o rezoluţie întâlnită pe majoritatea smartphoneurilor contemporane cu excepţia Nokia ce are implementată celebra 360×640 pixeli, se află trei butoane de tip touch cu rolul de Back, Home, Search (default vine cu Bing ca motor de căutare). În partea laterală – superior daţi de mufa jack de 3,5 mm, buton de pornit sau oprit mobilul. În dreapta găsiţi o tastă de activare a camerei foto ce înmagazinează o groază de megapixeli – 8 la număr. În stânga au mai rămas mufa jack de 3,5 mm cu rol multifuncţional de conectare cu pc sau reîncărcare cu energie prin intermediul încărcătorului. Senzorul de 8 Megapixeli al camerei foto iese puţin în evidenţă depăşind linia carcasei de pe spate. Acolo veţi da de un Mozart uşor “complicat”. Capacul bateriei este format din trei porţiuni. Cea mai importantă este cea de jos prin intermedul căreia ai acces la acumulator, la slotul pentru cartela sim. Două porţiuni (superioară şi inferioară) sunt dintr-un fel de cauciuc cu plastic şi porţiunea centrală din metal superok la atingere. Contrastul ecranului nu se compară cu amoled-urile dezvoltate de Samsung. În lumină puternică o să deranjeze făptul că informaţiile afişate devin uşor ilizibile. Oricum nu suntem la o latitudine ecuatorială ca să avem doar zile cu soare.
2. Hardware şi sistem de operare – să nu faceţi  o paralelă cu modelele din seria ce a avut premiera la CES 2011 şi mă refer la LG Optimus 2x, Motorola Atrix, dar să fim serioşi deoarece acele modele vor ajunge pe piaţa românească abia pe la mijlocul anului. Are procesorul de pe HTC Desire (vărul său pe Android) tactat la 1 Ghz, 576 Mb RAM, spaţiu de stocare de 8 Gb. A fost o întreagă discuţie legată de faptul că WP7 nu acomodează şi carduri microSD însă eu zic că 8 Gb sunt suficienţi (de fapt are un microSD slot cu un card microSD de 8 Gb ascuns la care aveţi acces doar dacă rămâneţi fără garanţie. Thx Robert).  Stocaţi o groază de fişiere, peste 1000 de melodii în format mp3 sau chiar 1 – 2 filme la calitatea HD. Despre Windows Phone 7 voi scrie pe larg într-un articol viitor. Are puţine aplicaţii disponibile în Market (sub 10.000). Impresionează prin viteza cu care se mişcă, panoul original de “home” cu acele huburi care îţi permit direct conexiunea la facebook, twitter, marketplace, mail. Am fost reticent când a fost lansat WP7 şi acum după ce m-am jucat timp de o săptămână cu el cred că are un potenţial însemnat. Pe viitor m-aş risca cu un pronostic şi anume că vom vedea  o luptă duală între WP7 şi Android. iOS va pierde pe drum deoarece este limitat de numărul redus de terminale şi plaja mică de clienţi ce ar migra pe handseturile lor. Tastatura qwerty touchscreende pe Mozart  mi s-a părut prea înghesuită. Atunci când vine acel update important în ianuarie care aduce şi funcţia copy/paste poate vor schimba şi acest feature.
Dacă mai ţin pasul cu evoluţia Windows Phone 7 Marketplace au ajuns la vreo 6000 de aplicaţii şi în acest număr restrâns în comparaţie cu Android Market (peste 200.000 de a.) sau App Store (peste 300.000 de a.) însă găsiţi tot ce vă trebuie pentru a lucra cu facebook, twitter. În timp şi universul WP7 Marketplace va creşte sub eforturile uriaşe ale Microsoft de a pune bazele la o comunitate de programatori.
3. Conectivitate – cum scriam şi la Optimus One, mă repet, pachet complet cu 3G, Wi-Fi, bluetooth, GPS cu Bing Maps. Browserul default este Internet Explorer – normal că versiunea pentru telefoane mobile integrată în WP7. Browserele pe Android sunt mai user friendly şi la acest IE te dă pe spate viteza. Aproape că nu îţi vine să crezi că Microsoft s-a gândit la acest sistem de operare al lor să meargă pe simplitate şi viteză dacă stai să îţi reaminteşti de înghesuiala din Windows Mobile 6.
Pentru a transfera fişiere de pe un telefon cu Windows Phone 7 trebuie să instalaţi un software de 120 Mb denumit Zune software de pe zune.net. Era mai util un mass storage ca pe Symbian sau Android.
4. Camera foto şi video – vă las cu o galerie foto dedicată. Are un xenon flash, 8 megapixeli şi filmează HD la 720p. M-aş risca să spun că se ridică la nivelul lui Nokia N8 ce aduce chiar 12 Megapixeli.
Galerie foto făcută cu HTC 7 Mozart:
5. Baterie – are 1300 mAh şi mi-aş permite să îi critic pe cei de la HTC că nu au pus măcar 1500 mAh. Consumă accelerat şi dacă vă riscaţi să accesaţi twitter, facebook, bloguri prin Wi-Fi, 3G, GPS nu vă ţine mai mult de o zi. Dacă consumaţi în mod ponderat ajunge la două zile. Nu vreau să salvez în vreun fel 7 Mozart, dar mai bine nu stă nici măcar Optimus One care are doar 3,2 inch şi baterie de 1500 mAh. Pe viitor când tehnologia bateriilor se va îmbunătăţi poate că autonomia telefoanelor cu sistem de operare va merge dincolo de orizontul a 2 sau maxim 3 zile.
Concluzii: HTC 7 Mozart şi Windows Phone 7 alcătuiesc un tot unitar, interesant, un pachet ce cu siguranţă va face multe persoane să bage mâna în buzunar sau să scoată cardul de credit. Microsoft a făcut un pas important în 2010 şi dacă vor continua să investească rezultatele vor apărea. Atuurile lor sunt date şi de alegerea lor de a nu fragmenta interfaţa WP7 şi update-urile sistemului de operare se aplică la absolut toate produsele ce rulează respectivul OS. Android a lăsat libertate maximă companiilor producătoare şi uitaţi-vă ce aiurea este să ai spre exemplu un Sony Ericsson Xperia X10 şi să afli că SE te cantonează la Android 2.1, iar terminale pe care le-ai evitat precum Galaxy S merg pe mai departe poate şi dincolo de Android 2.3 Gingerbread. În universul WP7 nu va fi aşa. Au ales să ruleze pe un hardware puternic şi multe updateuri ale platformei vor fi suportate.
Diferenţa dintre Desire şi 7 Mozart vine şi de la senzorul camerei ce are 5 Megapixeli pe primul smartphone şi 8 Megapixeli în cazul de faţă.
Preţuri pentru HTC 7 Mozart:
eMAG – 2.099 lei;
evoMAG – 2.099 lei.
Un fel de prezentare video a HTC 7 Mozart:
Tabel comparativ:
Telefoane mobile
Date tehnice
HTC 7 Mozart
HTC 7 Mozart
HTC Desire
HTC Desire
Ecran 3,7 inch S-LCD cu rezoluţie 480×800 pixeli şi 16,7 milioane culori idem
Hardware şi sistem de operare procesor de 1 Ghz, 576 Mb RAM, 512 Mb ROM, 8 Gb pentru stocare de fşiere, sistem de operare Windows Phone 7 idem, sistem de operare Android 2.2
Conectivitate 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth
Cameră foto şi video 8 Megapixeli, xenon flash, filmează HD la 720p, autofocus 5 Megapixeli, led flash, filmează la rezoluţie 800×480 pixeli, autofocus
Alte dotări Geo-tagging, accelerometru idem
Baterie, greutate, grosime 1300 mAh, 130 grame, 11,9 mm 1400 mAh, 135 grame, 11,9 mm
Preţ* 2.099 lei 1.969 lei
Total
*Valabile la eMAG în data de 13 ianuarie 2011.
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.