Nokia C5-03 – micuţ şi drăguţ :)

15/01/2011
M-am jucat cu o groază de telefoane din portofoliul celor de la Nokia. Dacă ar fi să le recapitulez: Nokia N900, N8, C6-00, X3-02, C5-00, E63, N97 Mini, E5-00. C5-03 este unul dintre cele care mi-a plăcut în mod deosebit şi tocmai de aceea o să aduc un fel de concluzii încă din prima parte a articolului:
– este micuţ şi dispune de o portabilitate ce lipseşte cu desăvârşire la unele telefoane inteligente de top prin prisma dimensiunilor compacte;
– touchscreenul impresionează plăcut şi nu ca pe un terminal de-al lor mai vechi N97 Mini;
– bateria promite să reziste de la 3 zile în plus chiar dacă vorbeşti, scrii mesaje, accesezi wi-fi sau 3G moderat. Un record pentru multe terminale.

Galerie foto cu Nokia C5-03:

Acum să parcurgem în viteză partea hardware:

Telefon
Hardware
Nokia C5-03
Ecran 3,2 inch, touchscreen, cu rezoluţie 360×640 pixeli şi 16,7 milioane culori
Hardware şi sistem de operare procesor de 600 Mhz, 128 Mb RAM, acceptă microSD de până la 16 Gb şi are în pachet unul de 2 Gb, sistem de operare Symbian OS v9.4 Series 60
Conectivitate 3G, HSDPA cu viteze de până la 10,2 Mbps, Wi-Fi b/g, bluetooth 2.0, GPS cu suport pentru aGPS
Cameră foto şi video 5 Megapixeli cu rezoluţia maximă a fotografiei de 2592×1944 pixeli, filmează la rezoluţie de 640×480 pixeli sau VGA cu 15 fps
Alte dotări radio FM stereo, jack de 3,5 mm
Baterie, greutate, grosime 1000 mAh, 93 grame, 13.8 mm
Preţ* 812 lei (superofertă)
Pachetul conţine: telefon, baterie, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, căşti, microSD de 2 Gb

*Valabil în data de 15 ianuarie 2011

I. Design şi ecran – s-a mers pe simplitate şi apreciez întotdeauna un telefon gândit de la început a nu experimenta cine ştie ce forme ce ar avea implicaţii asupra ergonomiei. C5-03 este un touchscreen “clasic”. La baza ecranului de 3,2 inch se află o tastă îngustă cu trei puncte definite: Yes, Meniu şi No (Yes şi No cu rol multiplu). Pe lateral jos daţi de mufa minusculă a încărcătorului, lateral stânga găsiţi butoanele de volum şi o tastă ce are rol de a bloca sau debloca ecranul touchscreen – extrem de utilă. Superior a fost poziţionată mufa jack de 3,5 mm şi portul microUSB. Capacul bateriei se desprinde în mod facil, este din plastic şi pare light faţă de E5-00 al cărui capac din metal poate deveni şi armă. Glumesc. După ce îndepărţaţi capacul aveţi acces la slotul microSD ce poate acomoda până la 16 Gb fiind poziţionat pe partea stângă. Ca să şi montaţi cartela SIM trebuie să îndepărtaţi bateria. Ecranul se vede bine, nu am avut parte de un soare puternic în aceste zile că să vă spun dacă suferă la vizibilitate în condiţii de lumină intensă. Cu 360×640 pixeli se situează bine pentru categoria sa de preţ. Difuzorul este dispus în partea inferioară, pe spate. Nu se aude foarte tare, s-a mizat pe claritate. Uitasem să menţionez că baza telefonului pare acoperită cu un fel de plastic sau cauciuc plăcut la atingere faţă de restul din plastic lucios. Amprentele nu ies în evidenţă. Un punct pozitiv. :)
II. Hardware şi sistem de operare – procesorul de 600 Mhz l-am întâlnit şi pe un alt model din seria C – C5-00. Vine cu 128 MB RAM, 256 MB ROM din care doar 40 Mb sunt disponibili pentru stocare de fişiere plus, bineînţeles, cardul microSD ce poate suplimenta cu pâna la 16 Gb. Sistemul de operare este arhicunoscut fiind Symbianul mai vechi şi nu cel nou de pe Nokia N8 sau C7-00. Important este că vă oferă acces către o întreagă suită de aplicaţii incluse la achiziţionarea mobilui (hi5, twitter, facebook, YouTube, etc).
III. Conectivitate – 3G cu HSDPA ce promite viteze maxime de până la 10,2 Mbps în download şi HSUPA cu până la 2 Mbps, bluetooth 2.0. Aplicaţiile se instalează relativ uşor din Ovi Store (nu se compară cu Android Market, dar ca număr de aplicaţii sunt în spatele App Store, Android Market şi în faţa Windows Phone 7 Marketplace). Vă ajută la drum prin intermediul GPS-ului. Hărţile se uploadează rapid, sunt recente şi foarte important gratuite. Calitatea convorbirilor este ridicată şi tastatura qwerty touchscreen uşor de folosit în scrierea unui e-mail sau mesaj de tip sms. Paginile web sunt randate pentru început în versiunile lor mobi şi apoi dacă alegeţi ca pentru un browser de pc. Browserul integrat rulează fin, afişează clipurile de pe YouTube într-un mod plăcut. Mă uitam la un trailer şi eram tentat să spun că este în HD.
IV. Camera foto şi video – cu 5 Megapixeli nu se face de ruşine şi chiar mi-a plăcut calitatea imaginilor. Este peste modele cu pretenţii de zona premium. Îi lipseşte blitzul şi vă las cu o galerie foto ca să trageţi singuri concluziile de rigoare. Clipuri filmează la 640×480 şi 15 fps. Aici se încadrează în limitele clasei sale şi nu uimeşte cu nimic.
Fotografii făcute cu Nokia C5-03 (update: o să revin cât de repede cu o altă galerie foto. Imaginile de mai jos sunt făcute cu camera de pe C5-03, dar era reglată la 1600×1200 pixeli sau mai pe înţeles doar 2 Megapixeli, scuze :( )
Update cu fotografii la calitate maximĂ – 5 megapixeli faţă de cele mai de sus care erau doar la 2 megapixeli:
Videoclip filmat cu Nokia C5-03:
V. Autonomie – dă clasă altor smartphone-uri touchscreen. Nu se lasă aşa uşor deşi ai zice că 1000 mAh este puţin. În realitatea are o autonomie bună. Dacă îl butonaţi în continuu rezistă dincolo de orizontul a 2 – 3 zile, iar moderat se duce spre 5 – 6 zile. Eu la Optimus One m-am resemnat şi îl încarc în fiecare zi (uneori şi de 2 ori pe zi – dimineaţa şi seara).
Concluzii: Nu le mai repet pe cele din partea superioară. Are dimensiuni compacte, autonomie, oferă conectivitate sporită şi celui mai serios internaut, un preţ foarte bun la evoMAG (linkul în tabel :)).
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.