Microsoft – un viitor neclar

06/03/2011
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Am pus de la început sursa ca să vedeţi punctul de plecare al acestui articol. Sunt de acord cu ce se spune acolo. Asistăm la o revoluţie legată de telefoanele mobile cu sistem de operare, tablete, aplicaţii. Într-un cuvânt – mobile revolution. Poate că mare parte nu o conştientizăm, dar aşa a fost şi cu revoluţia industrială începută în Anglia secolului al XVIII-lea.
Ideea ar fi că Microsoft a pierdut trenul sau cel puţin aşa pare din exterior. Apple a dat tonul noilor schimbări cu deviceuri revoluţionare precum iPod, MacBook Pro, iPhone şi mai recentul iPad care a creat un trend. Google s-a adaptat din mers aducând Android şi folosind o reţetă originală pentru dezvoltarea lui.
Microsoft a avut un moment de glorie în ultima decadă când dezvoltase Windows Mobile, dar aplicarea modelului din zona desktop cu vânzarea de licenţe s-a dovedit a fi puerilă şi complet inadecvată. L-au lăsat să moară încet şi sigur.
Dacă ne uităm puţin la serviciile pe care se bazează compania condusă de Steve Ballmer ies în evidenţă: sistemul de operare pentru desktop pc-uri – Windows 7, Bing – al doilea search engine din www care mai are de recuperat o groază ca să prindă Google ca market share, serviciile de cloud computing.
Windows Phone 7 este un sistem de operare mobil ce mi-a plăcut foarte mult. Este rapid, stabil, original. Cheia în prezent este dată de aplicaţii şi acum majoritatea dezvoltatorilor ce doresc să obţină profit pot merge pe mâna Android şi iOS la sigur. Pe de altă parte mai este mult până WP7 va ajunge la nivelul concurenţilor. Să nu uităm că la început Android era sub orice critică şi Google şi-a adaptat s.o. prin numeroase updateuri din ce în ce mai interesante, mai pline de funcţii noi.
Pe de altă parte nu văd nicio mişcare a Microsoft în zona tabletelor – un segment care se dezvoltă fulgerător. În afară de Nokia orice companie din zona mobile are câte un produs: Motorola cu Xoom, Samsung cu Galaxy Tab şi Tab 10.1, Apple cu iPad şi iPad 2, HP cu TouchPad, BlackBerry cu PlayBook, Asus cu MeMo şi restul, Acer cu Iconia Tab, LG cu Optimus  Pad şi exemplele ar putea continua la nesfârşit. Despre Windows 8 este pueril să deschidem discuţia.
Nokia are în plan MeeGo şi Intel nu cred că va lăsa să moară această platformă. Sper să testez în curând un N900 cu o alpha version a acestui s.o. de care am auzit o groază de lucruri, dar în practică nu s-a întâmplat nimic.
Pe termen lung se prea poate ca Microsoft să piară şi acolo unde deţine 90% din piaţă şi anume în zona Windows 7. HP a anunţat că va miza mai mult pe webOS – achiziţia Palm se dovedeşte utilă – în zona telefoanelor, tabletelor şi a netbookurilor. Să nu uităm şi de Chrome OS al Google care se perfecţionează în continuu.
Unele companii-gigant sunt făcute să dispară ca pe vremea dinozaurilor. Merg mai departe cele care se adaptează pieţei, care răspund unor necesităţi. Puterea de operare ce o deţineau doar laptopurile sau desktopurile poate fi acum cuprinsă într-un simplu smartphone. Vrem mobilitate indiferent că suntem acasă, la birou, în autobuz sau metrou, în vacanţă, etc.
Din punctul meu de vedere, o competiţie acerbă cum se anunţă în 2011 – 2012 nu este decât benefică. Preţurile vor scădea, serviciile se vor îmbunătăţi. Smile
Update: Despre viitorul incert al Microsoft vorbeşte un tip ce scrie de pe Windows 7 prin utilizarea Windows Live Writter, o serie de galerii foto de pe blog sunt ţinute prin serviciul lor de photo sharing.
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.